Shaunae Miller-Uibo kiválóan kezdte a szezont Oregonban

Shaunae Miller-Uibo

Magyar idő szerint szombat éjszaka megkezdődött a Continental Tour Gold sorozata, méghozzá a jövő évi világbajnokságra felújított oregoni Hayward Fielden.

Már a szezon első komolyabb versenyén számos remek eredmény született. A eugene-i viadal annyira az idény elején volt, hogy a világ idei legjobb eredményei még nem feltétlenül adnak jó viszonyítási alapot ahhoz, hogy kik lehetnek a tokiói olimpia esélyesei egyes versenyszámokban.

Ugyanakkor az olyan dolgok, mint az éveken átívelő stadioncsúcsok, már annál inkább megmutatják az erejét egy-egy futásnak. Shaunae Miller-Uibo 400 méteren élete negyedik leggyorsabb idejét futotta, a 49.08 pedig egy új stadioncsúcsot is jelent. A régit Ana Guevara tartotta még 2003-ból, pedig azóta olyan legendás atléták próbálták megdönteni, mint Sanya Richards-Ross vagy az ezúttal 100 méteren induló és ott 7. helyen záró Allyson Felix.

Az olimpiai bajnok már a táv felénél az élre állt, és végig egyenletes iramot diktálva simán nyerte meg az egykörös távot. „A 400 méter a kedvenc távom, amin mindig szeretek valami újat kitalálni, és újabb titkokra rájönni, hogyan lehetnék még jobb. Egyre jobb formában vagyok, de a sebességemen még dolgoznom kell, hogy 200-on is jó eredményeket érhessek el” – mondta a 27 éves bahamai a WA honlapjának.

A férfiak 400 méteres versenyében Michael Norman erős kihívóra akadt edzőpartnere, Rai Benjamin személyében. Kettejük közül Norman kezdett valamivel jobban, és kis előnnyel kezdhette meg a második kanyart Benjamin és Michael Cherry előtt. A kanyar után már Benjamin állt jobban, azonban az utolsó 50-60 méteren Norman képes volt ritmust váltani, így végül behúzta az első helyet.

Miután egy héttel korábban Jasmine Camacho-Quinn minden idők hetedik leggyorsabb idejét repesztette 100 méteres gátfutásban, Oregonban is ő számított favoritnak. A puerto ricói gátazónak az eleredő esőben a 12.32-es idő tovább javítására nem volt esélye, de a 12.46-tal is magabiztosan tudott diadalmaskodni. A 400 gátas Sydney McLaughlin 12.86-ot futott, amivel alig maradt le a dobogóra még felállható Brittany Andersontól (12.82) és Taliyah Brookstól (12.83).

Míg a női 100 méteren Blessing Okagbare a táv második felében hagyott le mindenkit, addig a férfiaknál Trayvon Bromell szenzációs rajtjának köszönheti a Noah Lyles felett aratott győzelmét. A 25 éves sprinter az elődöntőben és a döntőben is 10.01-gyel ért célba.

Férfi kalapácsvetésben Rudy Winkler tavaly áttörte a 80 méteres álomhatárt, és a fejlődése a télen sem akadt meg: 81.98 méterrel tudta megnyerni az oregoni viadalt. Az amerikai versenyző sorozatról sorozatra egyre nagyobbakat dobott, új egyéni csúcsát pedig az ötödik kísérletre érte el.

A női 1500 és 5000 méter is brit győzelmet hozott, Laura Muir 4:01.54-es ideje közel három másodperccel jobb, mint a mögötte célba érő Helen Schlachtenhaufené. Még az Európa-bajnoknál is magabiztosabb sikert aratott honfitársa, Eilish McColgan (14:52.44), aki húsz másodpercet vert mindenki másra.

Gerelyhajításban a világbajnoki címvédő grenadai Anderson Petersről szólt a verseny (82.72 méter), igaz, hogy ebben a számban az igazán nagy dobás Eugene-ben, hanem Offenburgban született, ahol a német Johannes Vetter 91.50 méterre hajította a gerelyt.

A Continental Tour Gold sorozata május 9-én folytatódik, amikor a Tokiói Olimpiai Stadionban és Kaliforniában is versenyt rendeznek. Azon a hétvégén jön Splitben a Dobó Európa Kupa, az előtte lévő hétvégén pedig Sziléziában kerül sor a Váltófutó Világbajnokságra. A szezon visszafordíthatatlanul kezd beindulni végre.

Continental Tour Gold sorozat 2021, versenyek
május 9.– Ready Steady Tokyo (Tokió, Japán)
május 9.– USATF Golden Games (Walnut, USA)
május 19.– Golden Spike ( Ostrava, Csehország)
május 23.– Adidas Boost Boston Games (Boston, USA)
június 6.– FBK Games (Hengelo, Hollandia)
június 8.– Paavo Nurmi Games (Turku, Finnország)
június 30.– Irena Szewinska Memorial (Bydgoszcz, Lengyelország)

július 6.– Gyulai István Memorial (Székesfehérvár, Magyarország)
szeptember 5.– Skolimowska Memorial (Szilézia, Lengyelország)
szeptember 14.– Hanzekovic Memorial (Zagreb, Horvátország)
szeptember 18.– Kip Keino Classic (Nairobi, Kenya)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.