Sifan Hassan és Karsten Warholm az év európai atlétái

Év európai atlétái

Szombat este az Európai Atlétikai Szövetség kiosztotta a kontinens legjobb atlétáinak járó díjakat. A Lausanne-i Golden Tracks gálán Sifan Hassan és Karsten Warholm mellett a legjobb fiatalokat is díjazták 2021-es teljesítményük alapján.

Mind Hassan, mind Warholm elképesztőt nyújtott az év főversenyén, a tokiói nyári olimpián, amelyen az európai atléták összesen 20 aranyérmet gyűjtöttek be. Az etióp születésű, 2013 novembere óta holland színekben rajthoz álló Hassan az 5000 és a 10 000 méter megnyerése mellett 1500 méteren is közel állt ahhoz, hogy első helyen zárjon – végül bronzérmes lett.

Ha ez nem lenne elég, június elején két napon át a 10 000 méter világcsúcstartójának is mondhatta magát 29:17.45-ös hengelói futásának köszönhetően. Aztán jött Letesenbet Gidey, aki ugyanezen a pályán tovább javította minden idők legjobb idejét az etióp válogatón.

A 28 éves atléta Dafne Schippers után (2014, 2015) a második holland lett, akit az év női atlétájának választottak. A feltörekvő tehetségek között szintén egy holland, Femke Bol részesült kitüntetésben, aki amellett, hogy 21 évesen bronzérmes lett 400 gáton az olimpián, hat Gyémánt Liga-futamot is megnyert az esztendőben és a Gyulai István Memorialon sem volt nála gyorsabb.

A férfiak között 2019 után másodszor lett az év európai atlétája Karsten Warholm, aki idén kétszer javította meg a 400 méteres gátfutás világrekordját. A 25 éves futó először hazai pályán Oslóban 46.70-et futott, majd jött a tokiói olimpia, ahol valósággal megsemmisítette ezt az idejét, közel egy másodpercet javított és 45.94-es idővel nyerte meg az aranyérmet.

Warholm mellett jó eséllyel pályázott a díjra a rúdugrásban verhetetlen Armand Duplantis, valamint a 100 méter új olimpiai bajnoka, Lamont Marcell Jacobs is. A feltörekvő tehetségek között az U20-as vb-t és Eb-t is megnyerő Sasha Zhoya lett a díjazott. A francia tehetség korosztályában minden idők hét legjobb eredményéből immáron négynek a birtokosa – egyben világrekorder is. A kenyai vb-n előbb 12.93-ra, majd 12.72-re javította a világcsúcsot.

A gerelyhajító lengyel Maria Andrejczyk különdíjban részesült, amiért Tokióban megszerzett olimpiai ezüstérmét árverésre bocsátotta, hogy az érte befolyó összeggel egy fiatal gyerek életmentő szívműtétét támogassa.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.