Sifan Hassan megtette az első lépést a triplázás felé, megszakadt a kenyaiak sorozata 3000 akadályon az olimpián

Sifan Hassan

Hétfő délután a futószámoké volt a főszerep a Tokiói Nemzeti Stadionban. Ez alól a női rúdugrás selejtezője és a női diszkoszvetés döntője voltak a kivételek, amelyeket a szakadó eső miatt rövid időre félbe is kellett szakítani.

A két etióp, Lamecha Girma és Getnet Wale mellett a japán Ryuji Miura kezdte legjobban a férfi 3000 méteres akadályfutás döntőjét. A folyamatosan fokozódó iramot Girma és Wale diktálta, de a verseny nagy esélyese, Soufiane El Bakkali így is a harmadik helyről kezdhette meg az utolsó kört. Ezt követően előbb a hátsó egyenesre fordulva Walét, majd a vizesárok előtt Girmát is megelőzve óriási hajrába kezdett, és meg is csinálta.

Soufiane El Bakkali 1980 után az első olyan futó lett, aki nem Kenyából érkezve nyeri meg a 3000 akadályt az olimpián. A marokkói atléta lett az, aki Tokióban megszakította az afrikaiak kilenc olimpián át tartó sorozatát. 1980-ban a lengyel Bronislaw Malinowski volt az utolsó nem kenyai aranyérmes.

A női 5000 méter döntőjében végre összecsapott egymással Sifan Hassan, Gudaf Tsegay és Hellen Obiri. Közülük az ezen a szinten lassabbnak mondható kezdés előzetesen Tsegaynak kedvezhetett volna, de az alapján, ahogyan egy esés után Hassan visszajött és megnyerte előfutamát 1500 méteren, ez egyáltalán nem volt biztos.

Obiri inkább a hosszú, nagy iramú tempóban tűnt erősnek, de a kenyai nem váltott ritmust még három körrel a vége előtt sem. A két etióp, Tsegay és Taye vezetett, amikor már csak 800 méter volt hátra, de Obiri is ott volt mellettük, Hassan egyelőre megbújt mögöttük. Obiri 500-zal a cél előtt váltott ritmust, a három favorit egy körrel a befutó előtt álltak az élre.

Hassan valami félelmetes tempóban ment el mindenki mellett a hátsó egyenesben, és már nem is érték utol. A Tokióban triplázásra készülő Sifan Hassan megnyerte az 5000 métert, mögötte Obiri, Tsegay volt a sorrend. Az etióp születésű holland atléta arra készül, hogy mindhárom hosszútávot megnyerje az olimpián, amihez ezen a napon megtette az első lépéseket.

A női 200 méter délelőtti előfutamaiban 22.11-gyel U20-as világrekordot futó namíbiai Christine Mboma a második elődöntőben tovább tudta javítani a korosztályos világcsúcsot, 21.97-es időt elérve. Azonban a 100 métert megnyerő Elaine Thompson Herah még nála is jobb eredményt „kocogott”, 21.66-tal beállította az egyéni legjobbját úgy, hogy - kis túlzással - már a célvonal előtt megállt.

Előtte honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce 22.13-mal nyerte az első futamot egy másik namíbiai, Beatrice Masilingi előtt. A harmadik futamból Marie Josée Ta Lou, illetve Shaunae Miller-Uibo jutott be a keddi döntőbe. Ezen a hat atlétán kívül még az amerikai Gabby Thomas és a svájci Mujinga Kambundji jutottak be a fináléba.

A férfi 400 méter első elődöntőjében a 2012-es olimpiai bajnok Kirani James már féltávhoz érve ledolgozta pályaelőnyét Anthony José Zambranóval szemben, amit a kolumbiai a végére visszahozott, de 43.93-as új dél-amerikai csúcsa ellenére még így is öt századdal a grenadai mögött ért célba. James öt év után futott ismét 44 másodpercen belül. 44.62-es holland rekorddal Liemarvin Bonevacia ideje is továbbjutást ért.

A második futam egyértelmű favoritja Michael Cherry volt, és az amerikai a papírformának megfelelően 44.44-gyel be is húzta az első helyet. Másodikként a jamaicai Christopher Taylor futott be döntős helyen.

A harmadik futam igazi sztárparádét hozott a férfi 400 méter elődöntőjében. A sérüléséből nemrég felépülő világcsúcstartó Wayde Van Niekerk 300 méterig jól tartotta magát, majd nem tudta tartani a sebességét, és végül az ötödik helyen ért célba (45.14). A futamot sokáig Isaac Makwala vezette, de a végére Steven Gardiner (44.14) és Michael Norman (44.52) is megelőzte őt. A botswanainak a 44.59-es ideje végül elégnek bizonyult a csütörtöki döntőhöz.

A szakadó esőben zajló 400 gát elődöntőiben Dalilah Muhammad (53.30) és Sydney McLaughlin (53.03) ismét megmutatták, hogy miért közöttük dőlhet majd el a szám fináléja. Ha szerdán jobb lesz az időjárás, mint amiben ezúttal futottak, akkor a világcsúcs is veszélyben foroghat majd. Femke Bol (53.91) is egy biztos pontnak tűnik minimum a bronzéremre.

A női diszkoszvetés döntőjét és a női rúdugrás selejtezőjét a már említett szakadó eső miatt körülbelül egy órára félbeszakították.

A női diszkoszvetés győztese az amerikai Valarie Allman lett, aki az első sorozatban 68.98 métert dobott. Az ezüstérmes a német Kristin Pudenz, a bronzérmes a kubai Yaime Pérez lett. A női rúdugrás selejtezőjében a legnagyobb név, aki búcsúzott, Sandi Morris volt, akinek egyik ugrása közben még a rúdja is eltört.

A hétfői nap egyetlen magyar indulója Halász Bence volt, aki 14. helyen zárta a kalapácsvetés selejtezőjét, így nem jutott be a döntőbe. Kedden a hajnali programban Szögi István 1500 méteren, Szilágyi Réka gerelyhajításban, az esti programban Szűcs Valdó 110 gáton mutatkozik be élete első olimpiáján.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.