Sokkolta a kenyai futónő halála az atlétikai közösséget

 

„Felkavaró, nagyon szomorú és rendkívül sajnálatos, hogy elveszítettünk egy fiatal és ígéretes sportolót, aki mindössze 25 évesen annyi dicsőséget hozott az országunknak” – írta közleményében Uhuru Kenyatta, Kenya elnöke, miután kiderült, hogy Agnes Tirop futónőt brutálisan meggyilkolták. „Még szörnyűbb, hogy Agnes, aki minden szinten egy kenyai hős, ilyen szörnyű bűntény által veszítette el fiatal életét”.

A kenyai világcsúcstartó halála komoly hullámokat vert a nemzetközi közvéleményben. A rendőrség, amely kimerítő, gyors vizsgálatot ígért az ügyben, nagy erőkkel keresi a férjet, aki gyanúsított lett. A hatóságok a férj családjától kaptak üzenetet, hogy állítólag sírva hívta fel a szüleit, és Isten bocsánatát kérte, mert valami rosszat csinált.

Tirop otthona előtt parkoló autóján is olyan árulkodó nyomokat találtak – betört szélvédő, ablakok – melyek durva konfliktusra utalhatnak.

„Egy vidám, örökké mosolygó ember volt, nagyon tisztelettudó, szerény, gondosan megválogatta a szavait” – nyilatkozta a The Guardiannek Evelyn Watta, kenyai újságíró, aki szerint amellett, hogy Tirop briliáns atléta volt, csapattársai is nagyon szerették.

A sportoló 2015-ben robbant be a nemzetközi porondra, amikor megnyerte a mezeifutó világbajnokságot. A 2017-es és 2019-es világbajnokságon bronzérmet szerzett 10 ezer méteren. Tirop – akit az egyik leggyorsabban fejlődő atlétának tartottak – múlt hónapban döntötte meg a 10 kilométeres női utcai futás világrekordját, a tokiói olimpián éppen lecsúszott a dobogóról az 5 ezer méter döntőjében. Utolsó versenyén, egy októberi genfi 10 km-es futamon a második helyen ért célba.

Fotó: YouTube

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.