Szabó Nóra tíz éve még csak kedvtelésből futott, most pedig a legnagyobb világversenyeket is célba veheti

Szabó Nóra

Szabó Nóra tíz éve a felesleges kilóktól és a cigarettázástól szabadulva kezdett el futni, eleinte hetente csak egy-kétszer és nem nagy távok megtételére vállalkozva. Pontosan úgy, ahogy a célokat kitűző szabadidős sportolók szokták. A rendszeressé és egyre inkább a lényévé váló futásnak köszönhetően fél esztendő leforgása alatt 10 kilótól sikerült megszabadulnia, miközben azt tapasztalta, hogy kezd atlétakülsőt ölteni és a sport nagy kihívásainak a vonzáskörébe került.

„Talán túlságosan is bátor voltam 2014-ben, amikor először vállalkoztam az UltraBalaton párosverseny lefutására, aminek a 220 kilométeres távjából nekem „csak” a fele jutott, de a térdszalagjaim így is megsínylették a nagy terhelést. Még háromszor vállalkoztam erre a futásra, pedig borítékolni lehetett, hogy mindig sérülés lesz a vége. Csak ez után láttam be, hogy edzőre van szükségem, mert addig mindent egyedül csináltam, az érzéseimre hagyatkozva választottam távokat, iramot és versenyeket magamnak”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 33 esztendős Szabó Nóra, aki rövid ideig a Honvéd atlétája volt, két éve viszont a Margitszigeti Atlétikai Club kötelekébe tartozik.

Annyira belejött a futásba, hogy 2017 óta nyolc maratonit „pipálhatott ki”, a félmaratoni pedig kis túlzással már meg se kottyan neki. Ezt a szívósságán és a szorgalmán kívül Berkovics Imrének is köszönheti, akinek valójában matematikatanár a foglalkozása, de az edzések felépítésének és a versenyiram meghatározásának a tudománya is a kisujjában van. Nóra szerint képes mindent előre megmondani, és amit megjósol, az úgy is lesz. Szinte ugyanezt nyilatkozta nemrégiben a futóból lett edzőről a Tokiót megjárt Tóth Lili Anna akadályfutó is, aki 2021-ben hatszor javította meg az egyéni csúcsát.

Berkovics két éve dolgozik együtt Nórával, és ennek az eredménye idén csúcsosodott ki, amikor a MAC hosszútávfutónője nem csak az utcai, hanem a pályaversenyeken is sorra írta át az egyéni csúcsait. Különleges mesternégyesének leginkább ígéretes futásával a milánói maratonin 2:35:00 órás idővel ért a célba, néhány napja a WIZZAIR félmaratonit pedig 1:12:21 órával nyerte. A hazai Szuperliga Döntőn 16:25.46 perccel lett aranyérmes az 5000 méteren, az országos bajnokság 10 ezer méteres versenyében pedig az ezüstérmes vetélytársát 3 perccel megelőzve érdemelte ki az első helyet, 33:57.70 perces teljesítménnyel.

„Néha gondolkodóba esek, hogy bírom-e még a jövőben is a heti 130-140 kilométeres edzésmunkát, és az a kérdés is gyakran foglalkoztat, hogy leszek-e még jobb és eredményesebb. Az idei sikereim megerősítettek abban, hogy messze még a sportolói pályafutásom vége, aminek a hátralévő részében a maratont szeretném a középpontba állítani"

– folytatta Nóra, akinek az elmúlt években cseppet sem volt könnyű összehangolni az egyetemi munkáját az edzéseivel. Ezért fordulhatott elő, hogy a napi távját nem egyszer a fagyos tél kellős közepén az esti sötétségben kellett teljesítenie, ráadásul egyedül, mert manapság nem könnyű igazán jó és kitartó futótársra akadni.   

„A futás életem fontos részévé vált, és ha az alapgyorsaságomon javítani tudok, még fejlődhetek, és újabb egyéni csúcsokat javíthatok. Kihívás az elkövetkezendő három évben bőven akad. Jövőre a müncheni Európa-bajnokságon szeretnék kitenni magamért, az ennél is szebb feladatot a 2023-as budapesti világbajnokság jelenti a számomra a hazai pálya előnyeivel, de abban is bízok, hogy 2024-ben rajthoz állhatok a párizsi olimpián” – mondta befejezésül Szabó Nóra, akit tavaly ősszel a COVID-fertőzés súlyosabb formája akadályozott meg hetekig az edzésekben, és ez után még egy újabb hónapot kellett várnia arra, hogy nekikezdhessen a hátránya ledolgozásának. Erre emlékezve még nagyobb értéke van azoknak az eredményeknek, amelyekkel 2021-ben kirukkolt.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.