Sztárparádéval kezdődik a Continental Tour Gold sorozata Oregonban

Magyar idő szerint április 24-én, szombaton este végre kezdetét veszi a szabadtéri szezon a világ legjobb atlétái számára is. A helyszín a 2022-es világbajnokság helyszíne, Oregon.

A Continental Tour Gold sorozat a Diamond League mögötti második legerősebb versenysorozat, de koránt sem második vonalas atléták vesznek rajta részt. Elég csak a tavalyi Gyulai István Memorialra, azaz a sorozat magyarországi állomására és az ott született fantasztikus eredményekre gondolni.

"Mondhatnánk azt is, hogy örülünk, amiért egyáltalán meg tudjuk rendezni a Gyulai István Memorial - Magyar Atlétikai Nagydíjat a pandémia idején, de ennél sokkal többről van szó. Tavaly sorra törölték a rangos nemzetközi sportrendezvényeket az atlétikában is, nem csak a Continental Tour Gold, de a Gyémánt Liga sorozatból is és a magas színvonalon lebonyolított Gyulai István Memorial látványosan kiemelkedett a mezőnyből. Elég megnézni az eredményességet, hiszen a Memorial az 5. legeredményesebb nemzetközi verseny volt 2020-ban, például a dohai Gyémánt Liga viadalt is megelőzte!” – beszélt a tavalyi székesfehérvári viadal sikeréről Deutsch Péter, a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezőbiztottágának elnöke.

„Lényegében a Continental Tour sorozat volt képes fenntartani a nemzetközi atlétikai versenyrendszer működőképességét és ennek volt és maradt nagyon fontos állomása a Gyulai István Memorial, amelyet idén már 11. alkalommal rendezünk meg. Alig várjuk, hogy bejelenthessük a programot és a neveket, de annyit már most is biztosan elmondhatok, hogy az elmúlt 11 év legsokoldalúbb és legnagyszerűbb programjával rukkol elő a Nagydíj, a magyar és a nemzetközi atlétika szempontjából is kiemelkedő versenyre számíthatnak a résztvevők és a közönség is” – mondta a július 6-án megrendezésre kerülő versenyről a sportvezető.

Az, hogy mennyire komolyan veszik az atléták a Continental Tourt, már az első, szombati állomáson is megtapasztalhatjuk. A nemrég az oregoni Eugene-ben átadott Hayward Fieldre rá sem lehet ismerni, olyan gyönyörű lett. Az amerikai atlétika egyik legnagyobb fellegvárának számít, hiszen a Nike is vastagon érintett a dologban.

A stadion felújítása óta ez az első nemzetközi verseny a helyszínen, ahol olyan kiváló atléták teszik szombat este tiszteletüket, mint Allyson Felix, Noah Lyles, Shaunae Miller-Uibo, Donavan Brazier, Michelle Carter vagy Christian Taylor és akiket már jól ismer a magyar közönség is, hiszen mindannyian indultak már legalább egyszer a Memorialon.

Női 100 méteren 12 olyan sprinter is rajthoz áll, akinek 11 másodpercnél jobb egyéni csúcsa van. Felix mellett ebbe a kategóriába tartozik Tianna Bartoletta, Muriella Ahoure, Blessing Okagbare, Brianna Williams és Candace Hill is – mindannyian minimum korosztályos világbajnoknak mondhatják magukat.

Férfi 100 méteren Lyles kihívói közé tartozik Ronnie Baker és Trayvon Bromelll, közülük csak utóbbi nem futott még idén egyszer sem. A női 400 méter olimpiai bajnoka, Miller-Uibo számít ezúttal is a szám az esélyesének, ahogyan a kétszeres olimpiai- és négyszeres világbajnok Taylor a hármasugrásnak.

A 800 méter világbajnoka, Brazier ezúttal 1500 méteren méreti meg magát. Női 100 méteres gátfutásban az előző hétvégén a puerto ricói Jasmine Camacho-Quinn minden idők hetedik leggyorsabb gátazója lett, miután 12.32-t futott Floridában. Ezúttal a legnagyobb ellenfele a 400 gáton vb-ezüstérmes Sydney McLaughlin lehet.

Continental Tour Gold sorozat 2021, versenyek

április 24.– USATF Grand Prix (Eugene, USA)

május 9.– Ready Steady Tokyo (Tokió, Japán)

május 9.– USATF Golden Games (Walnut, USA)

május 19.– Golden Spike ( Ostrava, Csehország)

május 23.– Adidas Boost Boston Games (Boston, USA)

június 6.– FBK Games (Hengelo, Hollandia)

június 8.– Paavo Nurmi Games (Turku, Finnország)

június 30.– Irena Szewinska Memorial (Bydgoszcz, Lengyelország)

július 6.– Gyulai István Memorial (Székesfehérvár, Magyarország)

szeptember 5.– Skolimowska Memorial (Szilézia, Lengyelország)

szeptember 14.– Hanzekovic Memorial (Zagreb, Horvátország)

szeptember 18.– Kip Keino Classic (Nairobi, Kenya)

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.