Tíz világsztár, aki miatt érdemes lesz kijönni a Gyulai István Memorialra

Grant Holloway

A világ legjobb atlétái közül számos fantasztikus képességekkel megáldott versenyző választotta magának a tokiói olimpiára való felkészülés egyik utolsó állomásának a Gyulai István Memorialt. Közülük mutatunk most be tízet.

Shelly-Ann Fraser Pryce (jamaicai, 100 méteres síkfutás)

A kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok atléta a nyár eleji jamaicai válogatón elért 10.63-as idejének köszönhetően minden idők második leggyorsabb sprinterének mondhatja magát. A „zsebrakéta” (Pocket Rocket) becenevet 1.52 méteres magasságával és fantasztikus rajtjaival kiérdemlő legenda Rióban nem nyert egyetlen aranyérmet sem (honfitársa, a Gyulain szintén induló Elaine Thompson mindkét legrövidebb távban is megelőzte őt), azonban 34 éves korára, immáron anyukaként ismét világverő formába lendült.

Grant Holloway (amerikai, 110 méteres gátfutás)

2019-ben egy fiatal srác élete első profi versenyére érkezett meg Székesfehérvárra, és aratott rögtön győzelmet 13.16-os idővel. Pár hónappal később Dohában már a 110 gát világbajnokaként köszönthettük őt, az idei fedett pályás szezon után pedig már a 60 méter gát világcsúcsát is ő tartja 7.29-cel. Alig tíz nappal ezelőtt pedig az amerikai válogató előfutamaiban csupán egyetlen századra maradt el Aries Merritt 110 gátas világrekordjától is – nem lenne meglepetés, ha ismét közel járna ahhoz a 12.80-as időhöz.

Jasmine Camacho-Quinn (Puerto Rico-i, 100 méteres gátfutás)

A világ legjobb formájában lévő női gátfutója Kozák Lucát és Kerekes Grétát is segítheti azzal, hogy a keddi viadalon húzza őket. A 24 éves Puerto Rico-i csúcstartó atléta futott már idén 12.32-t és 12.38-at is, méghozzá úgy, hogy a kettő között két hónap különbség volt. Alig 12 századra van Kendra Harrison öt éve fennálló világcsúcsától, így nem csak a Gyulai Memorial, de az olimpia első számú esélyese is ebben a számban.

André de Grasse (kanadai, 200 méter)

A magyar bajnok Máté Tamásnak egy egészen félelmetesen erős mezőny segíthet abban, hogy 20.86-os egyéni csúcsát tovább javítsa. Itt lesz a 200 méter fiatal amerikai tehetsége, Kenneth Bednarek mellett az az André de Grasse is, akit a 2016-os riói nyári játékokon csak Usain Bolt tudott legyőzni ezen a távon. A kanadai sprintert az aranyérmek elkerülték eddig a nagy világeseményeken, de még ő is csak 26 éves, így bőven van ideje felérni a csúcsra. Máté Tamás velük ellentétben a második futamban lesz, így "be kell érnie" Alonso Edwarddal, Adam Gemilivel és Divine Oduduruval.

Femke Bol (holland, 400 méteres gátfutás)

Ugyan a két amerikai világsztár, Dalilah Muhammad és a tőle pár nappal ezelőtt a világrekordot átvevő Sydney McLaughlin is távol marad a versenytől, a szám európai üstököse miatt mindenképp érdemes lesz figyelemmel kísérni a 400 gátat. Legyen szó gátfutásról, vagy síkfutásról, a 21 éves atléta egy körön még veretlen idén – ez összesen 12 futást jelent. Július 4. óta pedig már 52.37-tel tartja a holland csúcsot 400 gáton, amiben ezúttal is rajthoz áll.

Wayde Van Niekerk (dél-afrikai, 400 méter)

Ha 2017 októberének utolsó napján nem sérül meg egy jótékonysági rögbimérkőzésen, akkor könnyen lehet, hogy a sportágra gyakorolt hatása miatt már az új Usain Boltként emlegetjük őt. A még mindig csak 28 éves dél-afrikai versenyző azt megelőzően Rióban 43.03-ra javította a 400 méter világcsúcsát, valamint olimpiai aranyérmét két vb-címével keretbe foglalta. Sérülése miatt a teljes 2018-as szezont kihagyni kényszerült, a visszatérésére 2019. május 31-én került sor. Idén már 44.56-nál jár, amire szintén kevés futó képes – Székesfehérváron egy újabb lépést tehet az olimpiai címvédés felé. Ehhez a viadalon szintén rajthoz álló Michael Normannak és Steven Gardinernek is lesz egy-két szava…

Daniel Stahl (svéd, diszkoszvetés)

A világbajnoki címvédő diszkoszvető kiváló formában van, 70.55 méterrel övé az eddigi legnagyobb dobás idén. Rajta kívül Huszák János és Szikszai Róbert ellenfelei lesznek még a harmadik és ötödik legnagyobb dobással bíró Simon Pettersson és Andrius Gudzius is, hogy az olimpiai címvédő Christoph Hartingról és a 2015-ös világbajnok Piotr Malachowskiról már ne is beszéljünk.

Maryna Bekh-Romanchuk (ukrán, távolugrás)

A fedett pályás Európa-bajnok, vb-ezüstérmes távolugró a Gyulai Memorial tavalyi ezüstérmeseként látogat ismét Székesfehérvárra. Az ukrán atléta stabilan képes 6.80-6.90 métereket ugrani a női mezőnyben, amivel a világranglista második helyezettjeként érkezik hazánkba. Az ellenfelei között ezúttal négy magyar, a tokiói résztvevő Nguyen Anasztázia mellett Farkas Petra, Lesti Diana és Ekler Luca is ott lesz.

Hugues Fabrice Zango (Burkina Fasói, hármasugrás)

Mivel a verseny egyik legnagyobb régi visszatérő világsztárja, a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Christian Taylor ezúttal sérülés miatt nem tud ugrani, így új sztárt kellett választanunk magunknak hármasugrásban. Ez nem volt nehéz, ugyanis a Burkina Fasói klasszis január óta a szám fedett pályás világcsúcstartójának mondhatja magát. Zango idén még veretlen, de ezúttal is az ellenfelei között lesz a kubai születésű portugál, Pedro Pablo Pichardo, aki szintén 18 méter feletti PB-vel bír.

Shaunae Miller-Uibo (bahamai, 200 méter)

200-on és 400-on is a világranglista második helyezettje, utóbbinak a szám olimpiai címvédője is. Mivel a bahamaiak kiválósága idén nem állt olyan sokszor rajthoz, ezért is lesz különleges, hogy Székesfehérváron a félkörös versenyszámban megméretteti magát. A sportág egyik legszínesebb egyénisége idén 22.03-nál jár, most olyan ellenfelekkel kell felvennie a harcot, mint amilyen a kétszeres világbajnok Dafne Schippers, vagy az idén a harmadik leggyorsabb idővel bíró Shericka Jackson.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.