Tóth Lili Anna óriási egyéni csúcsot futott 3000 akadályon a tokiói olimpián

Tóth Lili Anna

 Négy magyar atlétának is drukkolhattunk a tokiói nyári olimpiai játékok atlétikaversenyeinek harmadik napján, a délelőtti programban.

Gyurátz Réka a kalapácsvetés selejtezőjének B csoportjában harmadik kísérletre 66.48 métert dobott, amivel összesítésben a 26. pozícióban zárt. MTI/Czeglédi Zsolt

„Próbáltam magam nyugtatni, de olyan technikai hibákat vétettem, amiket már régóta nem vétettem. Csak arra gondoltam, hogy már ezerszer megcsináltam a jó mozgást és most is össze kellene, hogy jöjjön. Csalódott vagyok, de muszáj továbblépni. Mindig mondták, hogy az olimpia egy teljesen más verseny, remélem, hogy valamikor ez a sok munka, amit belefektettem, kijön” – mondta az M4 Sportnak a Szombathelyi Dobó SE versenyzője.

A női 3000 akadály volt az egyetlen versenyszám, amiben három magyar is kvalifikált a tokiói olimpiára. Mivel Wagner-Gyürkés Viktória sérülés miatt visszalépett, Kácser Zita és Tóth Lili Anna maradtak a selejtezőkre. A második előfutamban Kácser Zita 10:43.99-es eredménnyel a 13. lett, majd a harmadikban jött Tóth Lili Anna, aki fantasztikusan futott, két és fél körrel a vége előtt még az élen állt.

A tokiói csapat legfiatalabb magyar atlétája az utolsó 800 métert a negyedik helyről kezdte meg, egy körrel a vége előtt a hatodik volt. A biztos döntőbe jutást jelentő Top 3 nem jött neki össze, de szépen helyt állva, 9:30.96-tal új egyéni csúcsot futott. A BHSE versenyzője tíz másodpercet javított élete legjobbján, ami futamában a 7., összesítésben a 18. helyet jelentette a számára, vagyis csupán három pozícióval maradt le a döntőről. MTI/Czeglédi Zsolt

„Még eléggé a verseny hatása vagyok. 9:40-nel jöttem ide, tavaly 9:53 volt a legjobbam. 22 éves vagyok, mondhatom, hogy senki nem várta a kijutásom. Éreztem, hogy jó formában vagyok, tíz másodperc az nagyon nagy javulás, kicsit engem is váratlanul ért. Bátor futást vállaltam, sokat vezettem is a versenyt, 1100 méternél az élre álltam, láttam, hogy ha szeretnék egyéni csúcsot vállalni, akkor ezt kell csinálnom. Szerintem még ennél is jobbat tudok” – mondta Tóth Lili Anna a célba érkezést követően, aki egy elképesztően tudatos versenyzést mutatott be.

„Nagyon sok mindenkiért futottam ma, nem csak magamért, hanem az egész magyar távfutásért. Szeretnék példát mutatni a többieknek, hogy messzire el lehet jutni, még ennél is messzebbre, három év múlva akár a döntőbe is. Nagyon hálás vagyok az eddigi edzőimnek, októberben Berkovits Imrével elkezdtem egy új módszert, amiben nem sok ember hitt, mostantól nincs megállás” – tekintett előre a fiatal tehetség.

Az összesítésben 41. helyen végző Kácser Zita így értékelt: „Próbáltam arra koncentrálni, hogy ez egy olimpia, próbáltam levenni magamról a terhet, hogy a többiek csináljanak, amit akarnak, hiszen tudtam, hogy mennyivel erősebbek, mint én. Ma ki akartam hozni magamból a maximumot, ez volt az elsődleges cél és élvezni, hogy egy olimpián versenyezhetek. Nem tervezek élsportolóként tovább versenyezni, a 2019-es szint és az olimpia elhalasztása után nagyon nagy erő kellett, tovább csináljam, és hogy kitoljam a karrierem, de úgy érzem, hogy a körülményekhez képest egész jól megoldottam a helyzetet. Ez a csúcspontja a karrieremnek, sikerült, ahogy sikerült, kint voltam egy olimpián.”

A női távolugrás selejtezőjében Nguyen Anasztázia elsőre még érvénytelent ugrott, majd 6.52 méteres teljesítményével feljött Ese Brume és Malaika Mihambo mögé a B csoportban. Az MTK kiválósága az utolsó sorozatban is belépett, így csoportjában a 6., összesítésben a 16. hely lett az övé.

"Nem ugrottam rosszul, bár két érvénytelen kísérletem volt, de annak örülök, hogy ezek ellenére sikerült egy jó eredményt elérnem" - mondta az MTI-nek a 28 éves atléta, aki korábban sprinterként versenyzett. Hozzátette, sajnos mostanában jellemző rá, hogy sok az érvénytelen ugrása.

Megjegyezte, bosszantó, hogy nyolc centiméteren múlott a döntőbe jutás."Főleg azért, mert képesnek érzem magam egy 6,60-as ugrásra. Minden megtettem, most így sikerült" - összegzett Nguyen Anasztázia.

A délelőtti programban került sor a női súlylökés döntőjére, ami a szülés után visszatérő, a kvalifikációban 17.59 métert dobva 21. helyen záró Márton Anita nélkül is remek versenyt hozott. A kínai Gong Lijiao győzelméhez nem férhetett kétség, aki mind az öt érvényes dobásával megnyerte volna a versenyt. A legutóbbi két világbajnokság győztese élete legjobbját elérve, 20.58 méterrel immáron olimpiai bajnoknak is mondhatja magát. Az ezüstérmes az amerikai Raven Saunders, a bronzérem az új-zélandi Valeria Adams birtokába került.

A férfi 400 méter előfutamain Michael Norman, Wayde Van Niekerk és Steven Gardiner is sikerrel vette az első kört, így nagy lépést tettek afelé, ami a Gyulai István Memorialon a dél-afrikai világcsúcstartó sérülése miatt elmaradt, azaz, hogy a három sztárt a szám fináléjában végre lássuk egymás ellen futni.

A délutáni programban 12:45-től Kozák Luca a döntőbe jutásért fut 100 gáton.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.