Váratlanul komolyabb lett Halász Bence műtéte

Halász Bence

Több mint két hónap telt el azóta, hogy a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bencét megműtötték, de a szombathelyi kalapácsvető csak most számolt be arról, hogy a térdoperációja mégsem volt „kisebb és rutinszerű”, amilyennek januárban mondták. A magyar atlétika elsőszámú olimpiai esélyese szerencsére már újra edzésbe állt, a gyógytorna gyakorlatokat is serényen végzi, de a dobókörben, úgy mindent beleadva, csak valamikor április vége felé teheti próbára a műtött térdét.

Altatást kért
„Műtét közben derült ki, hogy az előzetes  MR vizsgálat nem derített ki mindent –nyilatkozta az Szpress Hírszolgálatnak a szombathelyi Dobó SE büszkesége.- Dr. Bíró Csaba főorvos úr a feltárás közben szembesült azzal, hogy nem csak megtisztítania kell a lerakodásoktól az évek óta rakoncátlankodó térdízületemet, hanem a sérült meniszkusz egy beszakadt részét is el kell távolítania. Egy óránál valamivel többet feküdtem a műtőasztalon, gyáva ugyan nem vagyok, de mégis altatást kértem. Tartottam ugyanis attól, hogy olyat is fogok látni, aminek, hogy úgy mondjam, nagyon nem örültem volna.”  

A vártnál tehát bonyolultabb műtéti beavatkozás után Bencének most arra kell törekednie, hogy mielőbb visszajusson arra a szintre, ahol decemberben volt. Mielőbb, de a fokozatos terhelésadagolás előírásait pontosan követve. Ahogy a 23 esztendős kalapácsvető mondja, egyelőre be kell érnie a „csökkentett üzemmóddal,” Biztatást jelenthet viszont Németh Zsolt tanítványának a számára, hogy továbbra is a tokiói olimpia egyik éremvárományosaként emlegetik a nevét, amit nem csak a 12 centiméter híján 80 méteres legjobbjának köszönhet, hanem a töretlen fejlődésének is. Amióta 2014-ben ifjúsági olimpiai ezüstérmet nyert, évről-évre újabb babérokkal gazdagodott, legutóbb 2018-ban Európa-bajnoki bronzzal Berlinben, aztán még eggyel a 2019-es dohai világbajnokságon. A sorozat tavaly csak azért szakadt meg, mert nem volt mit elhódítania.

Erő. robbanékonyság és technika egysége
„A kényszerszünet heteiben kevés hír jutott el hozzám abból, ami az atlétika világában zajlik. Nem hallottam az ellenfeleimről, akik talán azt sem tudják, hogy megműtöttek. Nem is baj, mert akkor szeretnék hallatni magamról, amikor újra teljes erőbedobással edzhetek és megint a 80 métert rohamozom. Ha minden jól megy, május végére visszaállhat az erő, a robbanékonyság és a hibátlan technika hármas egysége. Nem aggódom amiatt, hogy a műtéttel hátrányba kerültem volna, amire valójában azért volt szükség, hogy elkerüljük a még nagyobb bajt.”

Vágtázókkal is versenyre kellhetne
Csak az atlétika berkeiben tudják, hogy a dobóatléták egyik kivételes képessége a robbanékonyság, amire a forgásnál és a kidobásnál egyaránt szükség van. Ennek köszönhetően rövidebb távokon bámulatosan gyorsan tudnak futni.

„Ne tűnjön nagyképűségnek, de 30 méterig bármelyik vágtázóval tartani tudom a lépést, helyből távolugrásban pedig a 3 méter 38 centiméteres egyéni csúcsommal állom a versenyt a távol- és a hármasugrókkal. Ugyanakkor összeszámolhatatlan, hogy hány tonnányi súlyt mozgattam meg eddig, és hányszor engedtem el úgy a kalapácsot, hogy a vállammal, a törzsemmel, a karjaimmal és a lábaimmal 400 kilós húzásnak, vagy inkább rántásnak kellett ellenállnom. Úgy, ahogy minden valamire való kalapácsvetőnek. Én továbbra is csak az elvégzett munka mennyiségében és minőségében bízom, mostanában pedig a teljes gyógyulásomban és a lehető legjobb olimpiai szereplésemben is” – mondta befejezésül Halász Bence, aki az ELTE Savaria Egyetemi Központ végzős hallgatójaként a szakdolgozatának beadását az olimpia miatt jövőre halasztotta.  
 
Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.