Viharfelhők Tokió felett

olimpiai ötkarika

A tervezett új szabályok szerint elképzelhető, hogy a sportolók egy része nem lehet ott az olimpia nyitóünnepségén. Arról, hogy lesz-e egyáltalán olimpia, várhatóan márciusban döntenek.

Noha március első fele elsőre nem tűnik kiemelt időszaknak a sportvilágban, az atléták számára ez szokott lenni a fedettpályás szezon érdemi részének utolsó időszaka. Idén azonban nem csak a márciusi, lengyelországi fedettpályás Európa-bajnokság miatt lesz fontos, hiszen, ha minden igaz, ekkortájt fognak végső döntést hozni arról, hogy a XXXII. nyári olimpiai játékokat megrendezik-e Tokióban.

Mivel a koronavírus-járvány miatt már így is az eredetileg tervezettnél egy évvel később, 2021. július 23. és augusztus 8. között kerülne sor az ötkarikás játékokra, újabb halasztásra nincs lehetőség. Az események a legtöbb sportágban, így az atlétikában is nagyon feltorlódtak, a 2024-es párizsi olimpiával bezárólag minden nyáron lesz egy-egy világesemény. Az idei olimpia után jövőre az egyesült államokbeli Eugene/Oregon, két év múlva pedig Budapest lesz az atlétikai világbajnokság helyszíne.

Ez a most vagy soha állapot példátlan összefogásra sarkallja az egész sportvilágot. Vannak olyan sportok, ahol igazán komoly megmérettetést nem rendeztek másfél éve. Sajnos ilyen az atlétika is. És habár a sportág számára valóban elengedhetetlennek tűnik a versenyzők fejlődése szempontjából az idei olimpia, a magyarok szeme előtt már inkább a 2023. augusztus 19. és 27. közötti világbajnokság jár.

Két és fél év múlva minden bizonnyal már teltházzal rendezheti Magyarország a világeseményt, több tízezer hazai szurkoló buzdíthatja a magyar atlétákat a Nemzeti Atlétikai Stadionban. Egyre valószínűbb, hogy ez a forgatókönyv Tokió kapcsán szinte kizárt. Bár még messzinek tűnik a július végi nyitóünnepség, a nézők beengedése szempontjából ez már nagyon is közeli időpont. A japán fővárosban még egy hete is 1500 körül mozgott a napi új megbetegedések száma. A Worldometers.com adatai szerint az országban egyre több az aktív fertőzött, a hét elején már 71 000 volt ez a szám, ami eddig nem látott magasságot jelent.

„Ahogyan látom a koronavírus-járvány jelenlegi állását Dél-Amerikában, Észak-Amerikában, Afrikában és egész Európában, akkor nagyon valószínűtlennek tűnik az idei olimpia Tokióban”

– nyilatkozta kedden a BBC-nek Keith Mills, aki kilenc évvel ezelőtt a londoni nyári olimpia szervezőbizottságának elnökhelyetteseként dolgozott.

„Szerintem az utolsó percig kivárnak arra készülve, ha a helyzet drámaian javul, és ha az oltás gyorsabban halad a vártnál” – mondta a 70 éves sportvezető. Ezzel párhuzamosan a japán kormány bejelentette, a koronavírus elleni oltás rendelkezésre állásától és a beoltottságtól függetlenül kitart a rendezés mellett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke eddig már többször kizárta azt a lehetőséget, hogy a Tokióba utazó sportolóknak kötelezővé tegyék a fertőzés elleni oltást. A japán szervezők ezzel együtt felhívták a figyelmet arra, hogy a versenyzőknek és a Tokióba utazóknak érdemes beoltatniuk magukat.

A korlátozások nem csak a nézőkre, hanem a versenyzőkre is vonatkoznak: a szervezőbizottság tájékoztatása szerint a hagyományos nyitó- és záróünnepségeken nem vehet majd részt minden sportoló. A körülbelül 11 000, a világ minden tájáról érkező sportoló közül csupán 6 000, azaz alig több mint a fele részesülhet az ünnepségekből.

Ennek egyik oka az, hogy mindenki maximum öt nappal a saját versenye előtt érkezhet meg az olimpiai faluba, és miután befejezte a versenyzést, csak további két napig maradhat. Ha ez tényleg így lesz, akkor az azt jelenti, hogy a magyar atléták biztosan később érkezhetnek csak a helyszínre, mert az első atlétikaversenyeket július 30-án bonyolítják majd le.

„Mindent megteszünk, hogy a lehető legmegfelelőbben felkészüljünk a rendezésre, de még semmi sem biztos. Minden megtörténhet, de azt fontos leszögezni, hogy mint házigazda, mindent meg kell tennünk, hogy megrendezzük az olimpiát. A NOB-nak pedig egy B és C tervet is ki kell dolgoznia” – mondta Taro Kono, japán kabinetminiszter. Egy nemrég, a japán Kyodo News által elvégzett közvéleménykutatáson a japán emberek 80 %-a azt mondta, nem szeretné, hogy a jelenlegi körülmények között legyen olimpia Tokióban.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.