A világ atlétikája házhoz jön - sztárparádé a Gyulai István Memorialon

Gyulai Memorial világsztárok

A magyar atlétika koronaékszere több mint egy évtizede minden nyáron Magyarországra irányítja a sportág rajongóinak a figyelmét. A Gyulai István Memorial a Formula-1-es Magyar Nagydíj mellett az egyetlen olyan sportesemény, ahol az adott sportág elitje több mint tíz esztendeje évről évre hazánkba látogat. A július 5-6-i viadalra olyan világsztárok érkeznek Székesfehérvára, mint Shelly-Ann Fraser-Pryce, Justin Gatlin, vagy Dafne Schippers. Deutsch Péterrel, a szervezőbizottság elnökével beszélgettünk a viadal megszületésének körülményeiről, a verseny jelentőségéről, színvonalának emelkedéséről és a lehetséges továbbfejlődési irányokról.

A magyar atlétikában a 2010-es évek eleje óta egy folyamatos fejlődés zajlik, ami az utánpótlásprogramok fejlesztése és a létesítményhelyzet javulása mellett a hazai versenyek színvonalának javulásában is meglátszódik. Ennek a háromnak a pozitív hozadéka, hogy évről évre egyre több gyermek kezd el atletizálni, a sportág pedig egyre népszerűbb és divatosabb az emberek körében.

Az atlétika, mint sportág nem csak a versenysportot jelenti, hanem a mindennapjainkban is megtalálható.A Magyar Atlétikai Szövetség éppen ezért kezdte meg az #atletavagyok kampányát, ami nem csak erre, de már a 2023-as, Budapesten megrendezésre kerülő szabadtéri világbajnokságra is felhívja a figyelmet.

"Arra, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseménye jó kezekben lesz, a Gyulai István Memorial sikersztorija is egy jó bizonyíték. A viadal 2011-ben két céllal jött létre: az egyik, hogy méltó emléket állítson a kiváló sportriporteri pályafutása mellett a magyar atlétika és sportdiplomácia korábbi kiemelkedő alakja, a 2006 márciusában elhunyt Gyulai István emléke előtt.A másik pedig annak az 1980-as évek végéig meglévő hagyománynak a folytatása, hogy hazánkban rangos hazai nemzetközi atlétikai versenyt rendezzenek" – mondta Deutsch Péter, a viadal szervezőbizottságának elnöke az Origónak.

A sportvezető-sportriporter halálát követő pár hónapban megfogalmazódott, hogy hasonlóan a környező országokhoz, Magyarországon is legyen a „Memorial-logikának" megfelelően egy rangos emlékverseny. 2008-ban és 2009-ben Gyulai Miklós – aki hosszú ideje a magyar szövetség elnöke, illetve testvére, Gyulai Márton - aki szintén sportdiplomataként segíti a sportág hazai ügyét a világban - egyaránt támogatását fejezte ki és minden segítséget megadtak azért, hogy 2011-ben először megrendezzék a viadalt.

„A Memorialt 2011-ben sikerült rögtön ismertté tennünk, többek között Asafa Powell is Budapestre jött, majd 2012-ben amellett, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen rendeztük meg, a londoni olimpiáról hazatérő sportolóknak a Nagydíjon szerveztünk egy ünnepélyes köszöntést.Az ezt követő években sok olyan atlétát láthattunk, akit mi indítottunk el a siker útján.Ez volt az első nagy nemzetközi versenye például az azóta világcsúcstartó gátfutóvá váló Grant Hollowaynek is" – beszélt a sportvezető az elmúlt évek sikereiről, majd rátért a fokozatos szintlépés okaira is.

„Sok olyan verseny van, amelyik próbálja megtalálni a helyét a versenynaptárban, de nem jön össze nekik. Mi ezzel a problémával már hosszú ideje nem kell, hogy szembesüljünk. Fontosnak tartjuk, hogy az adott évi világverseny előtti időszakban, június végén-július elején kerüljön sor a Memorialra.

Idén ugyan már az olimpiai kvalifikáció zárása után pár nappal rendezzük meg a versenyt, de az atléták pont ezért, az olimpiai válogatóversenyek után még jó formában jönnek át Európába. Oslo, Stockholm, Székesfehérvár, Monaco – ez egy olyan sorozat, ami mind a menedzserek, mind az atléták számára kezelhető.Ebből a 7-10 napból álló szériából mindenki saját maga döntheti el, hogy hány részt vállal.

Ezek a tokiói olimpia előtti utolsó lehetőségek a finomhangolásra" – ebből a szempontból is tökéletes helyen van a teljes nevén Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj névre hallgató két napos esemény a naptárban, amely 2018 után lesz ismét többnapos.

Hétfőn és kedden nem csak a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban, de a teljes városban az atléták lesznek a középpontban.A sztárok szerint ez a családias hangulat az egyik legnagyobb vonzereje ennek az eseménynek. Nincs semmi más Székesfehérváron, ami elterelné róluk a figyelmet. Ami még különlegessé teszi a 2014 óta Székesfehérváron megrendezésre kerülő versenyt, hogy itt a többi hasonló kategóriájú meetinggel ellentétben az atlétika összes szakágának a képviselőit láthatják a rajongók.

"Megtaláltuk a jó tematikát, amiben a futószámok mellett nagy hangsúlyt fektetünk az ügyességi számokra, állandó célunk, hogy a program 35-40%-a dobó- vagy ugrószám legyen.A változatosság mellett az időjárási körülményekhez alkalmazkodunk a versenyszámok és az időrend kialakításánál."

Hétfőn a sajtóesemény mellett az itthon egyik legnagyobb hagyományokkal bíró versenyszámé, a kalapácsvetésé lesz a főszerep, így az olimpiai kvótások közül Gyurátz Rékát vagy Halász Bencét is láthatjuk dobókörbe állni. Mellettük a tokiói résztvevő magyar atléták névsorából kedden Kozák Lucát, Krizsán Xéniát, Nguyen Anasztáziát, Szilágyi Rékát és Szűcs Valdót is figyelhetjük majd a pályán, valamint a paralimpiára készülő világcsúcstartónk, Ekler Luca is ott lesz a távolugrók között.

Rajtuk kívül további 22 hazai versenyzőért szoríthatunk. Az első, 2011-es eseményen a mieink indulói létszáma nem érte el a kétszámjegyű mennyiséget – ebben is mérhető a magyar atlétika fejlődése, ami az idei év sikerein még inkább tetten érhető.

„A magyar atlétika láthatóan szintet lépett"– erősíti meg gondolatmenetében Deutsch Péter a leírtakat.Egy nagyon sikeres szezon közepén vagyunk, a márciusi fedett pályás Európa-bajnokságon az elmúlt évek legnagyobb létszámú csapatával voltunk jelen, a Csapat Európa-bajnokságon pedig a kontinens húsz legjobb csapata közé kerültünk.Ennek az elitnek a krémje a Gyulain is rajthoz fog állni. 19 sportolót adunk az olimpiai csapatba, ami az egyéni sportágak között a második legnépesebb része lesz a Tokióba utazó delegációnak" – mesélte büszkén a sportvezető a 2021-es év eddigi sikereit.

„Kevés olyan esemény van Magyarországon, ahol egyszerre láthatjuk hazánk és a világ legjobbjait. Biztos vagyok benne, hogy aki kijön a versenyre, világszínvonalú eredményeket fog látni"– erre a múltban is bőven volt példa, elég csak a katari magasugró, Mutaz Essa Barshim 2018-as világcsúcskísérletére gondolni, amikor megpróbálta a 2.46 méteres magasságot átugrani. Csak a balszerencsén múlt, hogy Javier Sotomayor 1993 óta fennálló rekordja fennmaradt azon a napon.

Ugyan Barshim ezúttal nem lesz ott Székesfehérváron, a sztárparádé így sem marad el: Többek között itt lesz a versenyen  Shelly-Ann Fraser-Pryce (minden idők második leggyorsabb női sprintere), Grant Holloway (a 60 méteres gátfutás világcsúcstartója), Justin Gatlin (olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok sprinter), Dafne Schippers (a 200 méter kétszeres világbajnoka) és Shaunae Miller-Uibo (a 400 méter olimpiai címvédője) is.

Bár a Gyulai Memorial nem tartozik bele a sportág kiemelt versenyeit összegyűjtő sorozatba, a Gyémánt Ligába, az ezúttal is hazánkba érkező világsztárok névsora alapján az ő fejükben ez a viadal semmiben sem különbözik az abba a kategóriába tartozó viadaloktól.

A World Athletics pár éve megreformálta a Gyémánt Liga alatti versenyrendszerét, és létrehozta a három szintből álló Continental Tourt.A Gyulai Memorial ebből a legmagasabb szintű, arany besorolással bír, de idén és a következő két évben további két, bronz sorozatba tartozó viadalnak is otthont adhatunk. Ezek közül az elsőre Tatabányán már június elején sor került, a második pedig augusztus 24-én, Budapesten kerül majd megrendezésre. Deutsch Péter elárulta, hogy a bronz kategóriás versenyeket szeretnék az ország többi részébe is elvinni majd, szemben a Gyulai Memoriallal, aminek Székesfehérváron biztos helye van.

"Nem gépies a környezet: ami Budapesten nem reprodukálható, az Székesfehérváron adott. Itt az atléták a különlegességek, az év egyik legnagyobb szenzációi, amikor a városba látogatnak. Nagyon örülünk annak, hogy 2021-ben újra közönség előtt rendezhetjük meg a Gyulai Memorialt, amit a világ 140 televíziós társasága közvetíti. A világ atlétikája házhoz jön, a mieinknek pedig lehetőséget biztosít, hogy hazai közönség előtt versenyezzenek. Gyakorolni kell a hazai sikereket, hiszen 2023-ban Budapesten nem akármilyen atlétikaversenyt szervezünk" – hát igen, a világ harmadik sporteseményén még nagyobb figyelem hárul majd hazánkra.

A Gyulai István Memorial tette vissza Magyarországot az atlétika világtérképére és döntő szerepe volt a világbajnokság nekünk ítélésében.Éppen ezért ezeknek az egy-kétnapos viadaloknak is fontos szerepe van abban, hogy nem csak a versenyzők, de a szervezők is fel tudjanak készülni a két év múlva esedékes ünnepre.

Világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs mondta korábban, hogy csak egyetlen felemelőbb érzés van annál, mint erős mezőnyben versenyezni: amikor ezt hazai pályán teheti meg az ember, ahol a közönség neki szurkol. Erre kedden lesz lehetősége legközelebb a rajongóknak, akik védettségi igazolvány felmutatásával újra átélhetik egy atlétikaverseny varázsát.

Forrás: Origo Sport

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.