A 75 esztendős Tihanyi professzort is csatasorba állította a 2023-as vb-re készülő Magyar Atlétikai Szövetség

Tavaly novemberben eddigi munkásságával, oktatói, kutatói, edzői, nem utolsósorban sportolói eredményeivel tekintélyt parancsoló szakember csatlakozott a Magyar Atlétikai Szövetségnek ahhoz a szakmai stábjához, amelynek egyik legfontosabb feladata a 2023. évi budapesti atlétikai világbajnokságra készülő versenyzők és edzők munkájának segítése.

Az atlétikától hosszú időre eltávolodott, visszatérése után viszont 75 esztendősen is újra a lelkesedésével és a tenni akarásával kitűnő dr. Tihanyi József professzor immár fél esztendeje a Deutsch Péter irányításával működő Atlétikai Módszertani Központ szakmai vezetője, egy olyan műhelyé, ahová a magyar atlétika élvonalának tagjai egyre gyakrabban látogatnak el.

Példás pályafutás

A korát meghazudtolóan aktív, a világ atlétikájának rohamos fejlődésével serényen lépést tartó sokoldalú szakember magasugróként háromszor lett magyar bajnok, az országos rekordot kétszer javította meg, a müncheni olimpia résztvevője is volt, visszavonulása után pedig szép karriert futott be tanáremberként, kutatóként, tanulmányok szerzőjeként és a nemzetközi konferenciák előadójaként.

Rá jellemző szívósággal, tudása folyamatos gyarapításával tanársegédből adjunktus, később tudományos főmunkatárs, majd egyetemi tanár lett, az ennél is nagyobb előrelépést pedig azt jelentette számára, amikor dékánként, illetve rektorként vezethette a testnevelő-, edző- és sportvezetőképzés patinás intézményét.

„Megtiszteltetés a számomra, hogy fiatalos atlétaveteránként a módszertani központ szakmai vezetője lehetek, és ebben a minőségemben járulhatok hozzá a jövő évi budapesti világbajnokságot pályafutásuk nagy, ha nem a legnagyobb kihívásának tekintő atléták felkészüléséhez" – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Tihanyi professzor, aki örömmel tapasztalja, hogy az új tudásközpont máris nagy népszerűségnek örvend a versenyzők és az edzők körében.

"Mindig is híve voltam a rendszeres és tudományos felméréseknek, az elemzéseknek, mert azokból hasznos következtetéseket lehet levonni, a műszerek és a mérőberendezések, a speciális szoftverekkel ellátott számítógépek olyan képet alkotnak, amelyekből előremutató következtetéseket lehet levonni. A felkészülésbe természetesen nem szólunk bele, de a javaslatainkkal igyekszünk rávilágítani a hiányosságra, az esetleges hibákra, így a rendszeres képalkotás egyben útmutató és összehasonlító segédeszköz is lehet a versenyzők edzésmunkájának menetében.”

Tihanyi professzor nem tagadja, inkább büszkén emlékeztet arra, hogy azok a felmérések és kutatások, amelyek módszereit ő dolgozta ki, már a 80-as években is jó szolgálatot tettek a magyar atlétikának.

Régi módszerek új köntösben

„Az akkori mérésekben gyakran vettek részt az akkori atlétika legeredményesebb versenyzői, így többek között Bakos György, Bakosi Béla, Újhelyi Sándor, Árva István, Szalma László, Juha Olga és Sterk Katalin, és még sokan mások" – folytatta a módszertani központ szakmai vezetője, hozzátéve, hogy a mai műszeres és informatikai felszereltség messze fejlettebb és „okosabb”, mint a 30-40 évvel ezelőttiek.

"Manapság olyan eszközök állnak a rendelkezésünkre, amelyek pontos képet adnak a fizikai képességek aktuális állapotáról, és ez nagy segítséget jelent az edzők számára. Külön is említést tennék a sebesség és a gyorsulás, illetve lassulás lézeres méréséről, arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni abból, hogy a dobóatléták milyen sebességgel indítják „röppályára” a szereket, de a mérésekből arra is lehet következtetni, hogy a gyorsasági erő fejlesztésénél milyen súlyokkal érdemes dolgozni”

– mondta Tihanyi professzor, akinek a munkáját Kovács Bálint, az egykori tanítványa, jelenleg a Testnevelési Egyetem tudományos munkatársa segíti.

Fiatalabb éveiben, de még a közelmúltban is, Tihanyi József a tanulmányaival és a tudományos kiadványokban megjelent értekezéseivel is szakmai elismerésben részesült. Publikációinak köszönhetően számos meghívást kapott külföldről, előadóként bejárta a „fél világot”, Rómától Párizsig, az ausztráliai Brisbane városától Finnország több településéig de katedrára állt Santiago de Chilében, Tajpejen, Lengyelországban és Horvátországban is.

„A mostani megbízatásom különleges kihívást jelent a számomra, amelyben támpontot jelentenek a számomra az erőfejlesztéssel, a biomechanikával és a sportélettannal kapcsolatos ismereteim. Örülnék annak, ha a módszertani központ munkájába lelkes fiatalok kapcsolódnának be, még nagyobb boldogságot pedig az jelentene a számomra, ha más sportágak mintájára létrejönne az atlétika magyar sportakadémiája, amely a tehetségek felkutatásának és gondozásának központjaként működne” – mondta befejezésül a tekintélyes szakember.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.