Az érettségin is szépen helyt álltak a fiatal magyar atléták

Május első hetében a fő tantárgyakból sikerrel lement az írásbeli része az érettséginek, ahol számos fiatal magyar atlétának is helyt kellett állnia. Közöttük volt Garamvölgyi Petra, Kövér Fanni, Tóth Anna és Nagy Marcell is, akikkel a felnőtté válásuk egyik fontos mérföldkövéről beszélgettünk.

Hétfő magyar, kedd matematika, szerda történelem, csütörtök-péntek idegen nyelv (angol vagy német) – szokás szerint ezúttal is ez volt a sorrendje az írásbeliknek az érettségi vizsgán.

„Kicsit izgultam előtte, hogy mire is kell számítanom, milyen lesz ez az egész” – kezdte élménybeszámolóját Tóth Anna, aki a Diósgyőri Gimnáziumba járt középiskolába. „A magyar tök jól sikerült, pozitívan indította az egészet. Utána jött a matek, amit szeretek ugyan, de most voltak benne olyan részek, amik egy kicsit becsaptak. A javítókulcs alapján egy-két feladat behúzott a csőbe.

A töri volt a leggyengébb láncszem, kíváncsi voltam, hogy mi lesz a esszében. Nagyon megnyugodtam, amikor láttam, hogy a témák között a tatárjárás, a II. ipari forradalom és a Kádár-korszak szerepel” – foglalta össze az első három napját az U20-as vb-bronzérmes tehetség, akinek az idegen nyelve másik három társához hasonlóan az angol volt.

„Összességében jól ment az érettségi, noha a matek nem túlzottan az erősségem, de úgy érzem, hogy a többi jól sikerült. Magyarból egy olyan érvelő szöveget kellett írni, amiben a memoriterek szükségessége mellett/ellen érvelünk, és egy novellát kellett elemezni. Angolból ezúttal csak középszintű érettségit választottam, jövőre feküdnék rá jobban a nyelvtanulásra” – mondta Garamvölgyi Petra, aki Pécsi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumának tanulójaként készült az érettségire.

Kövér Fanni egy nappal az érettségi előtt tudta meg, hogy sikerült a középfokú angol nyelvvizsgája, ami nagy lendületet adott neki az írásbelikre. „Mivel magántanulóként készültem fel az érettségire, ezért osztályozó vizsgákat is kellett a tavasszal tennem előtte, de ez ezzel a státusszal jár. A mateknak nagyon örülök, szerintem 90 pont felett lesz, a történelem eléggé a mumusomnak számít, de szerintem sikerült jól megoldanom. Eléggé feszített időszak van mögöttem, de meg vagyok elégedve, jó eredményekre számíthatok.”

„Jó volt, egyáltalán nem izgultam, kicsit boldogsággal is éltem meg, hogy ez az idő is eljött” – ezt már Nagy Marcell, az MTK fiatal rúdugrója mondta. „Mondhatni jó sikerültek az írásbelik, de majd május 30-ig kiderül, hogy valóban így van-e. Jó érzés, hogy végig tudtam csinálni. Már csak a szóbelik vannak hátra, és a testnevelés” – utalt az ötödik tantárgyára a TE gyakoroló gimnáziumába járó fiatal, aki angolból emelt szintű érettségit tett.

„Az első rész meglepően könnyű volt, nem csak én mondom, hanem mindenkitől ezt hallottam. Ha 60 % felett sikerülne, akkor az B2-es középfokú nyelvvizsgát érne” – mondta.

Kövér Fanni a veszprémi Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumba járt, így nem meglepő, hogy ötödik tantárgyának a gazdasági ismereteket választotta, méghozzá emelt szinten. Garamvölgyi Petra választása a testnevelésre esett, amiből ráadásul emeltezni fog. Tóth Annára csütörtökön biológiából vár emelt szintű írásbeli, majd egy hatodik, extra tantárgyként testnevelésből is emelt érettségi vár még a júniusi szóbelik előtt.

Mind a négy fiatal atléta rendkívül céltudatosan tervezi a jövőjét a pályán kívül is, erre jó példa a továbbtanulásról alkotott elképzelésük.

„A BME Gazdálkodás és Menedzsment szakát jelöltem meg első helyen, mert bátyám és édesapám is ezt a szakot végezte el, és nekem is inkább a reál részre áll rá az agyam, inkább matekos vagyok. Úgy hallottam, hogy könnyen elvégezhető még úgy is, hogy mellette sportolok” – avatott be minket terveibe az MTK Budapest rúdugrója, aki január végén már az 5,36 méteres magasságon is átjutott fedett pályán.

A három fiatal lány nem feltétlenül budapesti továbbtanulásban gondolkodik. Garamvölgyi Petra a Pécsi Tudományegyetem edzői szakára szeretne bejutni, és Kövér Fanni is szívesen maradna otthon: „Szeretnék itt Veszprémben, a Pannon Egyetemre járni, és egy ilyen civil szakmát választani, majd közgazdászként elhelyezkedni. Később ha úgy alakul, akkor pályafutásom után akár a sportban is szívesen dolgoznék. De nagyon sok minden érdekel, korábban még az is felmerült bennem, hogy nyomozó legyek a nagy amerikai sorozatok hatására” – mondta a VEDAC gerelyhajító-tehetsége.

„A Miskolci Egyetem gyógytornász képzését jelöltem meg elsőként, oda szeretnék bekerülni. Közel áll hozzám, nagyon tetszik ez a szak, vannak is ismerőseim, akik erre járnak, és csak jókat halok tőlük. Nem volt annyira képben, hogy elmenjek Miskolcról, szerettem volna itt maradni” – Tóth Anna nagyon szeret Miskolcon élni, mert minden oda köti őt, és a DVTK színeiben lett a télen korosztályos rekorder is.

A 18 éves fiatal az előttünk álló hétvégén hazai pályán szerezhet értékes pontokat egyesületének a Csapatbajnokság elődöntőjében. A keleti elődöntők helyszíne ugyanis a Miskolci Atlétikai Centrum lesz, ahol a tervek szerint 100 méteren nem csak gáton, de síkon is el fog indulni, és lehet, hogy még egy ugrószámot is be fog vállalni a DVTK minél eredményesebb szereplése érdekében.

A másik három tehetséget a nyugati csoport elődöntőjében láthatjuk majd. Garamvölgyi Petra a rúdugrás mellett távolugrásban és a PVSK 4x100 méteres váltójának a tagjaként is segítene egyesületének. Kövér Fanni a gerelyhajítás mellett diszkoszvetésben szeretne minél több pontot gyűjteni a VEDAC-nak a Győri Olimpiai Sportparkban, ahol Nagy Marcell lesz a rúdugrás legnagyobb esélyese.

2022-ben kiemelt fontossággal bír az Atlétikai Magyar Csapatbajnokság, hiszen most dől el, hogy a következő évtől átalakuló lebonyolításban melyik egyesület melyik osztályba kerül majd. Éppen ezért már a május 14-15-i elődöntőknek az érettségi vizsgákhoz hasonlóan kiemelt jelentősége lesz, így a fiatalok pár nap múlva egy újabb megmérettetésen állhatnak majd szépen helyt.

Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.