Az MTK és a BHSE az élen a Csapatbajnokság első napja után

Nguyen Anasztázia

Nyárias körülmények uralkodtak az Atlétikai Magyar Csapatbajnokság elődöntőinek első napján, ahol nyugaton az MTK Budapest, keleten a Budapesti Honvéd Sportegyesület gyűjtötte a legtöbb pontot.

A Nyugati csoport küzdelmeinek a győri Olimpiai Sportpark adott otthont, ahol az MTK rögtön a nap első két versenyszámát megnyerte. Járvás Máté gerelyhajításban, Nagy Marcell rúdugrásban hozott maximum pontot csapatának. Rajtuk kívül Mátó Sára 400 méteres gátfutásban, Szabó Barbara magasugrásban, Nguyen Anasztázia távolugrásban, Krizsán Xénia súlylökésben gyűjtött első helyet szombaton.

A kék-fehérek az elődöntők első napja során végig az élen álltak, de a 100 méteren és 400 méteren egyaránt győzelmet arató Máté Tamás vezérletével az FTC szorosan feljött mögéjük. A fiatal sprinter 100-on egy századmásodpercre megközelítette 10.46-os egyéni csúcsát, és 400-on is sikerült lehajráznia csapattársát, Molnár Attilát. Szintén biztató eredménnyel kezdte a szabadtéri időszakot Pap Kristóf, aki a távolugrást nyerte meg 7,73 méterrel.

Estére az MTK előnye ismét megnyugtatóvá vált, és végül meglepetésre a Vasas is a Fradi elé került. Bánóczy Árpád nyerte a 400 m gátat, Jenkei Péter a 3000 m akadályt és a férfiak 4x100 méteres váltófutásában is a legjobb időt teljesítették.

Nyugaton a VEDAC áll a dobogósok mögött, a nemrég érettségiző Kövér Fanni gerelyhajításban szerzett szép első helyet. Az 1500 métert a másik veszprémi egyesület, az SVSE uralta: a nők versenyét Varga Gréta nyerte, a férfiak között Szögi István és Kiss Gergő aratott kettős győzelmet.

Az 5000 méteres gyaloglást nem Győrben, hanem Miskolcon, egy-egy közös mezőnyben bonyolították le, ahol a nyugatiak értékelését a Győri AC színeiben induló Torma Anett nyerte meg.

Molnár Janka 53.30 másodperces idővel nyerte meg a 400 méteres síkfutást, amivel 20 pontot szerzett új egyesületének, a TSC-Geotechnek. A tatabányaiak Nagy Nóra révén a 3000 m akadályt, Bagdány Tomasz révén az 5000 méteres gyaloglást is behúzták.

Gyurátz Réka 70 méter feletti dobásával (70,06 méter) a Szombathelyi Dobó SE is bizakodhat még a vasárnapot illetően, hogy sikerül a legjobb tízben zárniuk és ezáltal bejutni a szeptemberi döntőbe. Ehhez nem csak az olimpikon kalapácsvető által szerzett 20 pont, de Tomas Durovic 17,70 méterrel megnyert súlylökése is nagyon fontos volt a vasiaknak. A férfi kalapácsvetés és diszkoszvetés is a szombathelyieknek kedvezhet, ami még hátra van.

A Dobó SE előnye kilenc pont az őket szorosan követő TFSE előtt, amelyben a paralimpiai bajnok Ekler Luca 5,88 méteres távolugrással segítette a fővárosiakat. A 13. helyen álló Zalaegerszegi Atlétikai Club a remek formában lévő Furulyás Lili vezérletével a 100 m sík mellett a 4x100 méteres váltóban is első lett.

A Keleti csoportban a Budapesti Honvéd Sportegyesület több mint meggyőző fölénnyel áll az élen 25 versenyszámot követően. 410 pontjuk elképesztő teljesítmény, amivel 128 ponttal előzik meg a házigazda DVTK-t.

A BHSE hét első helyet zsebelt be a szombati napon: magasugrásban Fekete Fédra, távolugrásban Farkas Petra, 3000 m akadályon Kovács Balázs, 1500 méteren Vindics-Tóth Lili, 100 méteren Illovszky Dominik sem talált legyőzőre, ahogyan 4x100 méteres váltóban is sikerült a legjobb időt futni mindkét nemnél.

A miskolciak Kácser Zita sikerének örülhettek 3000 méteres akadályfutásban, a mögöttük harmadikként álló MATE-GEAC-nak kettő első hely jött össze. Nádházy Evelin kereken 54 másodperccel nyerte a 400 méteres síkfutást, Bánovics József pedig 5,10 méteres eredménnyel a rúdugrást.

A Békéscsabai AC még náluk is több győzelemnek örülhetett az első napon, Márton Anita (súlylökés), Steigerwald Ernő (férfi 400 méter) és Oláh Barbara (5000 m gyaloglás) is remek teljesítménnyel segítette a viharsarkiakat. A DSC-SI egyelőre csak az ötödik pozícióban áll, de Kozák Luca (100 m sík), Koroknai Tibor (400 m gát) és Szilágyi Réka (gerelyhajítás) révén már szombaton is szép sikereket értek el.

A futószámokban nyújtott kiegyensúlyozott és magas színvonalú versenyzésüknek köszönhetően a BEAC is 200 pont felett áll, ami az Ikarus SE-re is igaz. Náluk Kovács László megnyerte a súlylökést, és további öt darab második helyet szereztek. Az UTE csapatából Kovács Léna tudott első lenni 400 m gáton, de Vindics Balázs 800 méterére például csak a második délután kerül majd sor.

A lila-fehérek 34 pontra vannak a már döntőt nem érő 11. helyen lévő, 145 pontos SZVSE-től, amelyben Eperjesi László teljesített a legjobban kalapácsvetésben. A két egyesület között a Szolnoki MÁV SE (Pázmándi Dominik nyerte a távolugrást) és a VSD (Városi Sportegyesület Dunakeszi) vannak még. Hiába Helebrandt Máté (5000 m gyaloglás), illetve Palkovits István (1500 méter) sikerei, a Nyíregyházi Sportcentrum és a KARC is a vonal alatt fejezte be a nyitó napot.

A Csapatbajnokság vasárnap 11:00-kor folytatódik mindkét helyszínen.

Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.