Az örök tavasz szigetén készülnek gerelyhajítóink a 2022-es szezonra

Tenerife edzőtábor

A legjobb magyar gerelyhajítók – a sérüléssel bajlódó Rivasz-Tóth Norberten kívül – jelenleg a Kanári-szigeteken található Tenerifén készülnek az előttünk álló év kihívásaira. Közülük Szilágyi Rékát és Járvás Mátét kérdeztük a körülményekről és tapasztalataikról.

„Január 10-én érkeztünk meg és 28-ig leszünk itt edzőtáborban, nagyon jó idő van, ami egy hatalmas segítség a számunkra tekintve, hogy mostanában elég hidegek voltak otthon, így nem tudtunk normálisan készülni. Az ’örök tavasz szigetén’ legrosszabb esetben is 15 fok van januárban, és olyan nagy forróság sincs, így ilyen szempontból is ideálisak a körülmények” – mondta Szilágyi Réka a Tenerifén uralkodó éghajlati viszonyokról.

Tokiói olimpikonunk szerint minden adott a nyugodt felkészüléshez: „Minden adott a felkészüléshez, nemrég húzták fel az új pályát. Kész lett a súlyemelő terem is, panaszra nem lehet okunk. A szállodához gyönyörű helyen megyünk fel, van medence is, ahol tudunk pihenni.

"A felkészülésem úgy érzem, hogy jól halad nagyon, egyre jobb erőállapotban vagyok, gyorsulok, a technikai dobások is egyre jobban mennek. Jó úton haladok, biztos hogy sokat fog segíteni. Igazából teljesen más a mostani rendszernek a felépítése, mint tavaly, de összességében nagyon jó helyen tartok a felkészülésben. Tavaly januárban nem voltam ilyen edzőtáborban, ez mindenképpen egy pozitív különbség”

– mondta a 26. születésnapját január 19-én ünneplő atlétánk.

A legjobb magyar gerelyhajítók közül Szilágyi Réka mellett Moravcsik Angéla, Bogdán Annabella, Kövér Fanni, Máté Fanni és Járvás Máté is Tenerifén készülnek az új szezonra. Velük tartott az edzők közül Török Krisztián, Varga Lőrinc és Magyari Zoltán is, hogy az edzőtáborban elvégzett munka minél hatékonyabb legyen.

Az ősszel az UTE csapatából az MTK Budapestbe igazoló Járvás Máténak ez az első olyan téli időszaka, amikor meleg égövi edzőtáborban készülhet az előtte álló kihívásokra. „A felkészülést Tatán kezdtem meg, majd december közepén Portugáliában jártunk, most pedig itt vagyunk Tenerifén” – számolt be a téli időszak eddigi menetrendjéről a fiatal sportoló, akinek 2021-ben a szezon végén jött ki a csúcsforma. Az októberi Németh Miklós Gerelyhajító Versenyen már új klubjában, új edzőjével érte el a 77.58 méteres egyéni csúcsát.

„Úgy mentem Vácra, hogy egy hónappal azelőtt kezdtem el Magyari Zoltánnal készülni. A verseny előtt irdatlan rosszul ment a dobás, a 63-64 méterekért is megszenvedtem. Mondtam Zolinak, hogy a verseny teljesen más lesz, edzésen 70 méter felett még még amúgy sem dobtam soha, ehhez képest élesben már kb. 25-ször is. Mikor felkeltem, éreztem, bármi fog történni, nagyon jó lesz, ezt az a dobásom is bizonyítja, ami az új egyéni csúcsom lett” – mesélt a szezonbeli utolsó versenyének élményeiről a 20 éves gerelyhajító.

Járvás Máté tavaly az U23-as Európa-bajnokságon a döntőbe jutást tűzte ki maga elé, ami sikerült is neki. Nagyon boldogan vette tudomásul, hogy tőle jobb és nevesebb dobókat is sikerült megelőznie, és sikerült magából kihozni azt, ami benne volt – ennek egy 8. hely lett a jutalma.

„2022-ben az én korosztályomnak nem lesz nagy nemzetközi világversenye, egyedül a Dobó Európa Kupán rendeznek majd U23-as versenyt, de még kérdéses, hogy elindulunk-e rajta. A legnagyobb célom a müncheni felnőtt Európa-bajnokságra való kijutás lenne az idei évre, ami a ranglista alapján egy 77-78 méteres átlagot hozva megvalósítható. A hét-nyolc hétnyi meleg égövi edzőtábornak köszönhetően ezt abszolút nem látom elérhetetlennek”

– mondta a magát egyre erősebbnek érző atléta.

Ugyan edzőtábor révén nyilván az edzéseken van a hangsúly, de azért fontos, hogy a pihenőnapokon miként tudnak feltöltődni. „Vasárnap voltunk Európa legnagyobb állatkertjében, ami a szállástól alig 500 méterre van. A legjobban a delfinshow tetszett a programok közül, ami egy nagy élmény volt a számomra. Szép a környezet, az étkezés is nagyon jó és mindig lehet valami aktív pihenőt találni” – beszélt élményeiről Szilágyi Réka, akinek már 2017-es ittléte alatt is nagyon tetszett Tenerife.

Nem csak az ő, de Járvás Máté szemei előtt is ott lebeg már a 2023-as budapesti világbajnokság is, meg is kérdeztük tőle, hogy mennyire látja elérhető célnak a kijutást. „Úgy gondolom, hogy ha ezt az edzésmunkát végig tudom csinálni és semmilyen sérülés nem áll az utamba, akkor én is ott lehetek Budapesten. A kvalifikációs lista alapján lehet rá némi esélyem, de előtte még nézzük meg, hogy mi fog velem történni az idei évben.”

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.