Belgrád a cél és az eszköz is Nguyen Anasztázia számára

Nguyen Anasztázia

Nguyen Anasztázia háta mögött közel húsz évet átfogó sportpályafutással minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy résztvevője lehessen a március 18-án kezdődő fedett pályás világbajnokságnak.

A 29 esztendős atléta nem éppen ütős 638 centiméteres idei legjobbjával csak remélheti, hogy „befér” a vb tizenhatos mezőnyébe, de ha azt mielőbb 645-650-re tudná feljavítani, esélyei máris sokkal jobbak lehetnének. Naszti előtt a kapu március 7-én, tíz nappal az orosz és a fehérorosz atléták előtt sorompót állító atlétikai csúcsesemény előtt Belgrádban tárulhat fel, amikor a szerb fővárosban a vb főpróbájának is nevezhető nemzetközi versenyt rendeznek.

Az MTK sík- és váltófutóként, még inkább távolugróként 18 országos bajnoki aranyérmet összegyűjtött atlétanője mellett Lesti Diana is szeretne élni ezzel az egyedi lehetőséggel, és megjavítani az idei legjobbját.

Most kezdi érezni a deszkát

„Több van bennem, mint amennyit az eddigi fedett pályás versenyeken ki tudtam hozni magamból, igazán csak annak tudok örülni, hogy a korábbiaknál jóval több volt az érvényes kísérletem. Most, hogy kezd összeállni egy jó nagy ugrás minden feltétele, bosszankodnék, ha lemaradnék a belgrádi világbajnokságról. Egyre jobban kezdem érezni az elugródeszkát, a nekifutás utolsó szakaszában korrigálni is tudok, ezért sem tudom elfogadni, hogy idén „beálltam” a 637-638-ra, amivel a nemzetközi mezőnyben nem lehet túl sokat kezdeni”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Naszti, akinek mostanáig a 2019-es esztendő jelentette a pályafutása csúcsát. Akkor lett a dohai világbajnokságon tizenkettedik, nyert 677 centiméteres egyéni csúccsal az országos bajnokságon aranyérmet, és kapott vastapsot a 670-es ugrásáért Székesfehérváron, a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi versenyen.

A jogász diplomás sportolónő, aki egyelőre azért nem praktizál, mert minden energiáját és idejét az atlétikának szenteli, úgy érzi, hogy testben és lélekben továbbra is kész megfelelni az edzések és a versenyek kihívásának.

„Fizikailag és mentálisan is képes vagyok jól felspannolni magamat, ezért nem is azzal a kérdéssel foglalkozok, hogy vajon meddig tudok még kitartani, hanem sokkal inkább az eredményeimmel, a javítás szándékával” – folytatta Naszti, aki tavaly 668-as legjobb ugrásával futott neki a tokiói olimpiának, ahol viszont csak 652-ig jutott, ez pedig kevés volt a döntőbe jutáshoz. Nyolc centiméteren múlt a céljának elérése.

Nem csak a szint számít

„A belgrádi világbajnokság előtt a nemzetközi szövetség meglehetősen magasra állította a mércét a távolugrók előtt. Jelenleg két úton lehet kijutni a világbajnokságra: vagy a kemény 680 centis szint teljesítésével, vagy a világranglistán elfoglalt helyezés alapján. Utóbbi esetben versenyzőnként öt eredményt vesznek figyelembe, azokból tevődik össze a „bizonyítvány”. Az már most biztos, hogy az ukrajnai események következtében orosz és fehérorosz indulója nem lesz a világbajnokságnak, emellett egyre több lemondásról is tudomást szereztünk, így aztán még napokat kell várni arra, hogy végül is hol húzzák meg az indulás feltételét meghatározó vonalat.”

– mondta befejezésül az olimpiai 16. helyezett atlétanő.

Nguyen Anasztázia Lesti Diana társaságában vasárnap autóval indult el a világbajnokságnak otthont adó Belgrádba. Cseppet se bánná, ha alig másfél héttel később újra a szerb főváros felé kellene vennie az irányt, mert ez azt jelentené, hogy kiérdemelte a világbajnokságon való indulás jogát. Ha a jövő heti főpróba versenyen az utolsó lehetőséget megragadva jól összpontosít, és az elugródeszkát is úgy közelíti meg, ahogy szeretné, idei legjobbját megjavítva bekerülhet a vb-re készülő magyar válogatottba.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.