Belgrádi fedett vb a WA szemével: számok, értékelések

 

Három világrekord az utolsó versenynapon, rekord számú ország versenyzői a döntőkben, mindez garantálta, hogy a 2022-es belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokság emlékezetes maradjon.

129 csapat versengett a szerb fővárosban március 18-20. között zajló háromnapos világbajnokságon és 59 ország sportolói sorakoztak fel a döntőkben (2017-ben 57 ország versengett az érmekért). Hét világbajnoksági csúcs és 17, az egyes versenyszámokhoz köthető rekord született.

Összesen 31 ország nyert érmet, közülük 20 ország szerzett aranyérmet, köztük a házigazdák is, akik a távolugrás sztárját, Ivana Vuletat figyelhették óriási lelkesedéssel a döntőben.

A járvány 2020-as kezdete óta ez volt az első atlétikai világbajnokság, amelyen nézők is részt vettek és több mint 20 000 néző látogatott ki a helyszínre a három nap alatt.  Ezen kívül mintegy 2500 szurkoló vett részt a Museum of World Athletics (MOWA) kihelyezett kiállításán. A legkeresettebb árucikk természetesen a vb kabalája és logós pólója volt.

„A belgrádi fedett pályás világbajnokságon minden megvolt – három világcsúcs, felejthetetlen hazai győzelem, egy megható ukrán aranyérem, amely szimbolizálja az ukrán csapat kivételes lélekerejét, briliáns csatározások, szoros küzdelmek és 59 különböző ország atlétája a döntőkben, mely újfent az atlétika globális voltát bizonyítja” – nyilatkozta Seb Coe, a World Athletics elnöke a világbajnokság után, és nem győzte dicsérni a rajongókat is, akik hangosan és szenvedélyesen szurtkoltak a sportolóknak, emlékezetes hangulatot teremtve.

A vasárnapi világcsúcsok közül az első női hármasugrásban született, Yulimar Rojas ugyanis szenzációs 15,74 métert ugrott, amivel az olimpiai aranyérmet érő szabadtéri 15,67 méteres csúcsot is felülmúlta. A korábbi fedett pályás legjobb eredményét (15,43 m) 2020 februárjában érte el Madridban. Győzelmével a venezuelai lett az első sportoló, aki három fedett pályás világbajnoki címet szerzett hármasugrásban.

De még sok minden történt ezután. Az amerikai Grant Holloway hibátlan stílusban, saját 7,29 másodperces világcsúcsát beállítva biztosította helyét a férfi 60 méteres gátfutás döntőjében. Alig egy órával később visszatért a pályára, hogy megszerezze második világbajnoki címét 7,39-cel.

Ezután a reflektorfény a férfi rúdugrókra vetült. A március 7-én felállított 6,19 méteres világcsúcsának helyszínére visszatérve a svédek olimpiai bajnoka, Mondo Duplantis még magasabbra tört. Két év és 54 próbálkozás után jött össze a 6,19 méter szintén Belgrádban, majd ezután mindössze két hétbe telt, hogy ugyanott megugorja a 6,20 métert.

Etiópia először végzett az éremtáblázat élén fedett pályás világbajnokságon, négy arannyal, három ezüsttel és két bronzzal, míg az Egyesült Államok – amely júliusban a várva várt oregoni szabadtéri atlétikai világbajnokságot rendezi – a második helyen végzett összesen 19 éremmel (három arany).

A sportolóknak és a szurkolóknak már csak egy évet kell várniuk a következő fedett pályás vb-re, 2023 márciusában a kínai Nanjing ad otthont az eseménynek.

A belgrádi vb számokban:

3 világcsúcs: Yulimar Rojas női hármasugrás – 15.74 m; Grant Holloway férfi 60 m gátfutás – 7,29 mp és Mondo Duplantis rúdugrás – 6,20 m.

7 világbajnoksági rekord: Jereem Richards 400m futás  – 45,00; Samuel Tefera 1500m futás  3:32,77; Grant Holloway 60m gátfutás 7,29; Mondo Duplantis rúdugrás 6,20m; Darlan Romani súlylökés 22,53m; Gudaf Tsegay 1500m futás 3:57,19; Yulimar Rojas hármasugrás 15,74m.

72 országos rekord

ÉRMEK ÉS HELYEZÉSEK

20 ország nyert aranyérmet

31 ország szerzett érmet

59 ország sportolói jutottak be a döntőbe

Öt terület országai szereztek aranyérmet: Afrika (4), Ázsia (1), Európa (11), NACAC (Észak- és Közép-Amerika) (8) és Dél-Amerika (2)

RÉSZVÉTEL

612 sportoló vett részt 129 országból.

A résztvevők átlagéletkora: 25 év

Az érmesek átlagéletkora: 26 év

A nyertesek átlagéletkora: 26 év.

Koreának, illetve Trinidad és Tobagonak először lett fedett pályás világbajnoka (Woo Sanghyeok férfi magasugrásban és Jereem Richards 400 méteres férfi futásban).

Uganda és Korea megszerezte első fedett pályás világbajnoki érmét (Halimah Nakaayi bronzérmet szerzett női 800 méteres futásban, Woo Sanghyeok pedig aranyat a férfi magasugrásban)

Montenegrónak először volt fedett pályás döntőse (Marija Vukovic női magasugrásban 4. lett)

KÖZVETÍTÉS

A világbajnokságot több mint 100 országban közvetítették élőben, számos más országban pedig összefoglalót adtak a versenyről, digitálisan pedig még soha nem volt ennyi elérhető tartalom.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.