Böhm Lilla és Szemerei Levente nyerte a 10 000 méteres Magyar Bajnokságot

Vasárnap este a Vasas Pasaréti Sportcentrumában rendezték a 2022-es 10 000 méteres Magyar Bajnokságot, ami Böhm Lilla és Szemerei Levente győzelmét hozta.

Alig fél év telt el azóta, hogy Szabó Nóra és Szemerei Levente a legutóbbi 10 000 méteres ob-t megnyerték, máris lehetősége volt a címvédésre mindkettejüknek. A szabadtéri szezon végéről ugyanis átkerült a szezon elejére ez a megmérettetés.

Szemerei számára így is összejött a címvédés, akit Palkovits István próbált meg minél jobb eredményhez segíteni. A Szekszárdi Sportközpont fiatalja végül 29:44.81-es idővel nyerte meg zsinórban harmadik bajnoki aranyérmét ezen a távon.

„Egyéni csúcsot szerettem volna futni, akár 29 percen belüli időt is. Ehhez Palkovits Pisti nagy segítséget nyújtott, féltávig tudtuk is tartani ezt a tempót, de egy kicsit elfogytam a végére, ennek ellenére elégedett vagyok az első hellyel. Következő vasárnap lesz a félmaratoni ob, ahol szintén szeretném megnyerni a bajnoki címet” – értékelt a díjátadó után a 22 esztendős atléta, aki a Csapatbajnokság győri elődöntője után a május 28-i 10 000 méteres Európa Kupán szeretne majd minél jobb eredményt elérni.

Az ezüstérem a PVSK versenyzője, Lomb Ádám birtokába került, aki 30:01.22-es új egyéni csúccsal állhatott fel a dobogóra. A felnőttek között első két helyen záró atléta lettek az U23-as értékelésben is a legjobbak, a bronzérem abszolútban a hazai pályán futó Jenkei Péteré, a 23 évnél fiatalabbak között pedig Sós Barnabásé lett (Margitszigeti AC).

Az U20-asok között Tóth Balázs Márton (DVTK) és Lesták Ármin (MATE-GEAC) is élete legjobbjával zárt az első két helyen. A nőknél Szemán Kitti (VEDAC) lett a korosztályos bajnok.

A felnőttek között a legutóbbi két ob győztesei, Böhm Lilla és Szabó Nóra csatáját várhattuk az aranyéremért. Közülük ezúttal a BHSE katonasportolója jött ki jobban a versenyből, és 34:13.54-es új egyéni csúccsal 2020 után ismét ő állhatott a dobogó legfelső fokára.

„A versenyt megelőző héten folyamatosan terepen, fegyverrel voltam, ezért úgy kellett elkérnem magam erre a versenyre, hogy itt lehessek. Szombat este érkeztem vissza a terepgyakorlatomról, és előtte ugyan elvégeztem a munkát, de azért betegség és sérülés is nehezítette a felkészülésem. Az utolsó hét egy kicsit kemény volt, de bíztam benne, hogy az edzőtáborban befektetett munka nem fog elveszni.

Mivel elég fáradt voltam, ezért reméltem, hogy lesz olyan, aki megadja a ritmusát ennek a futásnak. A nevezési listát látva Szabó Nóra, Bragmayer Zsanett és Erdélyi Zsófia is komoly névnek minősült. Úgy voltam vele, hogy meglátom, milyen tempót diktálnak, és amikor van bennem egy kis erő gyorsítani, akkor megteszem – bejött ez a taktika” – mondta a verseny után a BHSE 27 éves győztese.

A 10 000 métert inkább a hosszabb távok felől megközelítő Szabó Nóra (Margitszigeti AC) 34:34.87-es idővel ért célba ezüstérmes pozícióban, aki mögött szintén egy maratonista-félmaratonista, Erdélyi Zsófia (Csömöri Sport Kft.) zárt bronzérmesként.

Az U23-asok között Erdélyi Katinka (BEAC), Sarcia Borbála (Team Újbuda SE) és Baka Szilvia (Margitszigeti AC) is új PB-vel teljesítette a 25 körös távot, méghozzá ebben a sorrendben.

Nem kell sokat várni, hogy a hosszútávfutókat ismét egy rangos versenyen láthassuk rajthoz állni, ugyanis május 8-án, vasárnap jön a Félmaraton Magyar Bajnokság. A helyszín a Puskás Aréna és a mellette lévő szoborpark lesz.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.