A célfotó döntött Lamont Marcell Jacobs és Christian Coleman között a fedett pályás vb-n

Az amerikai atléták számára megannyi sikerrel kecsegtetett a szombat esti program a belgrádi fedett pályás világbajnokságon. A szerb fővárosban Ryan Crouser, Katie Nageotte, Sandi Morris, Christian Coleman és Gabrielle Cunningham is megmérettette magát. Azonban mindannyiuk elől elvitte a showt az olaszok olimpiai bajnoka, Lamont Marcell Jacobs.

Vindics Balázs után szombaton Illovszky Dominik is bemutatkozott élete első felnőtt világbajnokságán. A 20 esztendős magyar sprinter csak századokra volt a továbbjutástól a 60 méteres síkfutás előfutamaiban, de végül 6.67-es idejével a 27. pozícióban zárta a versenyt.

Délelőtt egyetlen számban osztottak érmeket, a női magasugrást az a Yaroslava Mahuchikh nyerte a világ idei legjobb eredményének számító 2.02 méterrel, akit a hazájában zajló orosz-ukrán háború sem tudott kizökkenteni.

A szombat esti program magyar érdekeltség nélkül zajlott, de így is számos érdekes sztorinak lehettünk szemtanúi. Női rúdugrásban előzetesen két amerikai, Katie Nageotte és Sandi Morris párharcára számíthattunk. Ebbe tudott beleszólni a kb. 5-6 ezer szurkoló legnagyobb örömére a szlovén Tina Sutej. A mindent eldöntő magasság a 4,80 méter volt, amit egyedül Morris tudott sikerrel abszolválni, így ő lett a világbajnok.

Rögtön az első futódöntő, a férfiak 800 méteres síkfutása egy óriási versenyt hozott, amiben a spanyol Mariano García végig az élmezőnyben haladva, taktikusan futott. Az utolsó körben pedig átvette a vezetést, amit a célegyenesben jól őrzött meg, így a kenyai Noah Kibetet is legyőzve, 1:46.20-as idővel megnyerte a vb-t.

Hétpróbában már csak egyetlen, de annál embert próbálóbb versenyszám volt hátra. Az 1000 méter után mind a tíz célba érkező úgy borult földre, hogy nem volt kérdés, mindent kiadtak magukból az elmúlt két napban. Simon Ehammer indulhatott pár pontos előnyből neki az ötkörös távnak, de nem volt esélye a nála sokkal jobban futó Damian Warnernek, aki fordítani tudott.

Az olimpiai bajnok kanadai 6489 pontot gyűjtve fedett pályás világbajnok lett, Ehammer pedig 6363 ponttal az ezüstéremnek is tudott örülni. A modern kor gladiátorai számára véget ért a belgrádi történetük.

Ha már a gladiátorok szóba kerülhettek, Ryan Crouser személyében is egy hasonlóan nagy egyéniséget köszönthettünk a dobókörben súlylökésben. A világ egyik legnépszerűbb atlétája szabadtéren és fedett pályán is világcsúcstartónak mondhatja magát, így a szerb fővárosban is ő volt a szám favoritja.

A 29 éves legendát az új-zélandi Tom Walsh és a brazil Darlan Romani is arra kényszerítette, hogy kihozza magából a legjobbat. Ám ezúttal ez sem volt elég neki! Romani a harmadik sorozatban 22.53 métert elérve átvette a vezetést tőle, és meglepetésre megnyerte a világbajnokságot a 22.44 méterrel záró klasszist megelőzve.

A női 400 méter döntője igazi sztárparádét hozott Shaunae Miller-Uibóval, Femke Bollal, Stephenie Ann McPhersonnal, Justyna Swiety-Erseticcsel és Lieke Klaverrel. Ennek ellenére a szám koronázott királynője, Miller-Uibo a 2016-os riói és a 2021-es tokiói olimpiai bajnoki címe után újabb rangos versenyt nyert meg. A bahamai 50.31-es idővel diadalmaskodott, mögötte Bol és McPherson értek célba érmes helyen.

A trinidadi Jereem Richards-ot nagyon megfuttatta az amerikai Trevor Basitt a férfiak 400 méteres fináléjában. A karibi atlétának ez is kellett ahhoz, hogy 45.00 másodperces új fedett vb-csúccsal tudjon nyerni.

Gudaf Tsegay még a három etióp futó közül is kiemelkedett szombat este 1500 méteren. A szám világrekordere 3:57.19-es új fedett vb-rekorddal aratott fölényes győzelmet.

A pénteki 60 méteres síkfutás győztesének a testvére, Ditaji Kambundji megbotlott a második gátban és hatalmasat bukott a harmadik gátban. Ez az esés valamelyest beárnyékolta a 60 m gátat amúgy megnyerő Cyréna Samba-Mayela sikerét.

A franciák kiválósága 7.78-as új országos csúccsal diadalmaskodott. A bahamai Devynne Charlton szintén 7.81-es nemzeti rekorddal ért célba mögötte, az amerikai Gabriele Cunningham 7.87-es idővel lett bronzérmes.

Ha azt mondtuk a pénteki női 60 m síkra, hogy a valaha volt egyik legszorosabb döntő volt, akkor a férfiak versenyére is valami hasonló jelzőt lehet ráaggatni!

Az egész világbajnokság legjobban várt párharca a Lamont Marcell Jacobs - Christian Coleman csata volt. Ez a történet egy egészen elképesztő 6.41 másodpercben csúcsosodott ki. Igen, mindketten ezzel az eredménnyel értek célba a fináléban.

Kettejük párharcát a célfotó döntötte el, ami nüanszokkal ugyan, de az olimpiai bajnok Jacobs számára kedvezett. A másik amerikai Marvin Bracy bronzéremmel gazdagodott - ő is csupán három századmásodperccel maradt le az aranyérmes olasztól.

Vasárnap két magyar atlétának szurkolhatunk a belgrádi fedett vb záró napján. Szeles Bálint délelőtt áll rajthoz a 60 méteres gátfutás előfutamaiban, Nguyen Anasztázia pedig az esti programban lesz ott távolugrásban.

Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.