Csere Gáspár az elmúlt 10 év legjobb félmaratoniját futotta Párizsban

Csere Gáspár

Alig egy héttel azután, hogy Szemerei Levente 1:04:39-et futott Rijekában, Csere Gáspár tovább javította az elmúlt tíz év legjobb félmaratoni eredményét.

A BEAC riói olimpikonja vasárnap reggel Párizsban állt rajthoz a félmaratoni távon, és 1:03:54-es idővel a bravúros 9. helyen ért célba a kb. 20 ezer fős mezőnyben.

„Kemény futás volt, de számítottam rá, hogy ilyen lesz. Szerettem volna 64 perc alá bemenni, amit azért már nem adnak ingyen” – kezdte értékelését az egyéni csúcsán bő egy percet javító atléta. „Jól ment már a legelejétől, de nehezítő körülményként kb. 2 fokban kellett futni, ami egy kicsit hideg, és maga a párizsi pálya sem teljesen sík, mondhatni technikás.

Nagy szerencsém volt, hogy nem egyedül kellett futnom, két-három hasonló kaliberű futóval is együtt tudtunk dolgozni. Viszonylag egyenletes iramban sikerült abszolválni a versenyt annak ellenére, hogy volt egy holtpontom az egyik nagyobb emelkedő után öt kilométernél, de azon sikerült átlendülni, és utána már egyre jobban láttam a végét.”

A 30 éves futó egyéni csúcsa a félmaratoni távon 1:04:55 volt, amit Berlinben futott még hét évvel ezelőtt: „Az egy közel tökéletes futás volt, ott sík pálya és nagyobb boly volt, igaz az egy nagyon korán jött jó eredmény volt a pályafutásomban. Az elmúlt években nem is tudtam ezt túlszárnyalni, igaz inkább a maratoni távra koncentráltam jobban, de pár éve már érzem, hogy a lábamban van egy hasonlóan jó időeredmény.”

Csere Gáspár először járt Párizsban, ez a világváros korábban még kimaradt neki. Várost nézni a verseny előtt nem volt alkalma, péntek déli érkezése óta a könnyebb futások alkalmával érték őt impulzusok a francia metropolisz kapcsán. Ugyanakkor bízik benne, hogy egy nap még visszatérhet ide, méghozzá feleségével, akinek ez az egyik kedvenc városa.

„A tavalyi felkészülésem is hasonlóan jól sikerült, de akkor nem nagyon voltak versenyek a járvány miatt. Most elkerültek a bajok és több versenylehetőség is lesz, egy hónap múlva Berlinben állok rajthoz szintén félmaratonin, majd április végén tervezek valahol a maratoni távon is új egyéni csúcsot futni. Ez utóbbi az Európa-bajnoki kvalifikáció miatt is fontos lenne, amitől már most is alig 4 másodpercre vagyok” – tekintett előre a 2016-os riói olimpián hazánkat képviselő sportoló, aki legújabb hazai ellenfeléről sem feledkezett meg.

„Gratulálok a Szemerei Leventének, aki nemrég egy hasonlóan szép félmaratoni időt futott, ráadásul debütáló versenyén ezen a távon. Örülök, hogy a személyében van egy új versenytársam” – mondta rendkívül sportszerűen Csere Gáspár.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.