Ekler Luca már idei első szabadtéri versenyén világcsúcsot ugrott

Ekler Luca

Fantasztikusan kezdődött Ekler Luca számára a 2022-es szabadtéri szezon. Paralimpiai bajnok atlétánk Jesolóban a World Para Athletics Grand Prix olaszországi állomásán javította 5,76 méterre a T38-as kategóriában saját maga által tartott világrekordot. A fiatal versenyző 63.29 másodperces futásával a 400 métert is megnyerte.

Luca, gratulálunk a távolugrásban elért világcsúcsodhoz! Hogyan jött ki ennyire jól a lépés már az első szabadtéri versenyeden?

Köszönöm szépen. Érdekes, mert nem teljesen így terveztem a hétvégét, négy versenyszámban is beneveztünk, amelyek közül eredetileg 200 és 400 méteren szerettem volna rajthoz állni, de aztán volt egy kis kavarodás. Így végül a 400 méter mellett távolugrásban indultam, mert utóbbi ugyanúgy vasárnap volt, mint ahogyan a 200 lett volna.

A felkészülés alatt még csak rövid nekifutásól ugrottunk edzéseken, ennek ellenére jól jött ki a lépés, jó formában éreztem magam, és a pénteki esős 400 méter után a távolugrásra a nap is kisütött. Hatból öt kísérletem is érvényes lett, abból három ugrásom is a korábbi világcsúcsom felett volt. Örülök neki, hogy ennyire jól ment.

Mennyire volt nehéz motiváltnak maradni, hogy az idei fő versenyed, a világbajnokságot elhalasztották?

Inkább az év eleje volt, ami nehezen indult. Karácsonykor elkaptam a koronavírust is, így lassan tudtam visszajönni, de fedett pályán már kétszer is egyéni csúcsot ugrottam, ami megadta a kellő löketet ahhoz, hogy felkészülten tudjak nekivágni a szabadtéri szezonnak. Mivel a vb-t elhalasztották, ezért a legnagyobb célomnak az egyéni legjobbjaim megjavítását tűztem ki.

Szintén feldobta a napjaim, hogy idén kicsit más dolgokat is kipróbálok, amivel szeretnék még jobban felkészülni a következő két évre, hiszen a jövő év már a 2024-es paralimpiára való kvalifikációban is nagy jelentőséggel bír. 12 éve atletizálok, gondoltam most másba is belekóstolok. Már egy ideje gátazunk és a dobásokat is kipróbáltuk - súlyt löktem és gerelyt is hajítottam.

Mennyiben hasonlít a World Para Athletics Grand Prix mondjuk a Gyémánt Ligához? Tervezel még indulni valamelyik versenyén?

Ez a világbajnokság és az Európa-bajnokság utáni legrangosabb versenyeket összegyűjtő sorozat. Ez volt a második állomása a szériának, legközelebb a következő utánira fogunk menni, ami Párizsban lesz június 9-én és 10-én. Addig itthon versenyzem az épek között.

Nemrég a Facebook-oldaladon azt írtad, hogy a parasportolók besorolását bizonyos időközönként felülvizsgálják. Mit jelent ez pontosan, és a legfontosabb: hogy van az állapotod?

Általában négyévente vizsgálják felül a parasportolók besorolását, és mivel én 2018-ban kaptam meg a mostani T38-as kategóriám, ezért most itt volt az idő, hogy Jesolóban ismét sor kerüljön rá. Ilyenkor át kell esni egy orvosi vizsgálaton, és azt is megnézik, hogy mozgás közben technikailag hogyan tudok teljesíteni a versenyszámaimban.

Minden rendben zajlott, ugyanúgy a T38-as kategóriát kaptam meg, mert úgy látták, hogy az állapotom alapján továbbra is abba tartozom bele.

Szűk egy év eltelt azóta, hogy Tokióban paralimpiai bajnok lettél. Még mindig nagy az érdeklődés irántad itthon?

Általánosságban biztosan megnőtt a Tokió előtt tapasztaltakhoz képest, ugyanúgy kapok állandó meghívásokat.

Hétvégén jön a Csapatbajnokság elődöntője, mi az, amiért számodra a CSB különleges? Általában ez az atléták egyik kedvenc versenye.

Ez egy olyan verseny, amin az egész csapat együtt van, hiszen itt nem csak saját magunkért, de egymásért és a pontokért is harcolunk. Ez számomra is plusz motivációt ad. A TFSE színeiben Győrben leszek érdekelt, ahol a távolugrás mellett a 4x100-as és a 4x400 méteres váltó tagjaként igyekszem a csapatunkat segíteni.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.