Elaine Thompson-Herah világcsúcsot akar dönteni 2022-ben

Az ötszörös olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah reméli, hogy még az idei oregoni világbajnokságon megdönti a női 100 méteres síkfutás világrekordját (10.49), amelyet az amerikai Florence Griffith-Joyner állított fel 1988-ban.

A jamaicaiak kiválósága ezzel hivatalosan is elismerte: az idei esztendő legnagyobb célja számára, hogy a 34 éve fennálló rekordidő alatt fusson be a célba. „Legfőbb vágyam, hogy a vébén megdöntsem a világrekordot” – nyilatkozta a 29 éves atléta a BBC News-nak. „Ha jó a felállás és az idő, szerintem lehetséges.” – tette hozzá.

A sprintkirálynő célkitűzése a kiváló 2021-es szezonja után került ismét középpontba, ami megerősítette a hitében, hogy történelmet írhat. Thompson-Herah tavaly a tokiói ötkarikás játékokon döntötte meg Griffith-Joyner olimpiai rekordját 100 méteren (10.61), néhány hét múlva az oregoni Gyémánt Liga versenyen pedig még gyorsabban, 10.54-es idővel ért célba, ami minden idők második leggyorsabb ideje női 100 méteren. A világrekordtól csupán öt század választotta el.

Noha több mint 30 éve nem futott nő olyan gyorsan, mint ő, még a jamaicait futót is meglepte saját ideje: „Amikor megnéztem a versenyt, arra gondoltam, ez nem lehet, biztos rossz időt mutat a kijelző. Nem futottam 10.5-öt” – mesélte a BBC-nek a 2022-es év Lauerus-díjasa. „Nekem nem tűnt ilyen gyorsnak, nem éreztem, úgyhogy amikor megláttam a 10.54-et, azt mondtam: mi van? Életem legszörnyűbb versenye volt” – tette hozzá.

Elaine Thompson-Herah volt 2021-ban a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj győztese is 100 méteren, ráadásul olyan kiemelkedő eredménnyel, amiért kiérdemelte a legsikeresebb versnyzőnek járó dr. Spiriev Bojidar díjat.

Nagy reményt fűznek a sprintkirálynő 2022-es csúcsdöntéséhez, ami sokáig szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Az idei atlétikai világbajnokságot azon a Hayward Field-en rendezik meg, ahol Thompson-Herah tavaly augusztusban futotta meg egyéni legjobbját, így ennél jobb alkalom nem is lehetne egy világrekord kísérlethez.

Jelentősen emeli a diadal tétjét, hogy Thompson-Herah egy olyan rekordot döntene meg, amelyet még születése előtt állítottak fel. "Idén leszek 30, és úgy látni magam, mint az a 30 éves sprinter, aki megdöntötte Flo Jo rekordját, különösen látványos lenne" – nyilatkozta a BBC Newsnak. "Ez benne lenne a történelemkönyvekben, kitörölhetetlenül" – tette hozzá.

Az atlétika világa türelmesen várja a futólegenda találkozóját a sorssal.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.