Elfújta a szél a rúdugrást a Gyémánt Liga-nyitányon, ketten is 90 méter felett gerelyhajításban

A 30 fok feletti hőmérséklet és az erős szél nem igazán kedvezett az atlétáknak a Gyémánt Liga 2022-es sorozatának dohai nyitó állomásán, de azért így is számos szép eredmény született a sivatagban.

A péntek délután-este egyik legjobban várt versenyszáma, a férfi rúdugrás a nagy szél miatt el is maradt, ezért egyelőre nem derült ki, hogy a versenyszám legnagyobb sztárjai – köztük a világcsúcstartó, a Gyulai István Memorialra is érkező Armand Duplantis – milyen formában vannak az igencsak hosszúnak ígérkező szezon elején.

Szintén nem kedvezett a szél a magasugróknak sem, akik emiatt pár perces csúszással tudták csak megkezdeni a versenyt. A szeles körülmények között egy másik, nemrég a Gyulai István Memorialra bejelentett világsztár, Gianmarco Tamberi szenvedett a leginkább, aki már a 2,24 méteres magasságon elbúcsúzott. A győztes a belgrádi fedett pályás világbajnok Woo Sang-hyeok lett. A dél-koreai ugró egyedüliként jutott át a 2,33 méteren – erre ezúttal Mutaz Essa Barshim sem volt képes.

A nap legkiválóbb eredményeit egyértelműen gerelyhajításban láthattuk. A 2019 óta Dohával kapcsolatban igencsak szép emlékeket őrző, világbajnok Anderson Peters 93,07 méteres új Afrika-csúccsal diadalmaskodott. A cseh Jakub Vadlejch szintén 90 méter fölé jutott (90,88 m), ami új egyéni csúcs a számára.

Férfi 3000 méteres akadályfutásban a tokiói olimpia első öt helyezettje rögtön a szezon első nagy megmérettetésén összecsapott egymással. A marokkói Soufiane El-Bakkali a rá jellemző szédületes tempóban kezdte meg az utolsó kört, de aztán az utolsó akadályt követően Lamecha Girma nagyon megizzasztotta az olimpiai bajnokot. Hiába jött fel rá etióp riválisa, egyetlen századmásodpercet sikerült megőriznie előnyéből, és 8:09.66-tal megnyerte a dohai nyitányt.

Az elmúlt pár évben igencsak divatossá váló 400 méteres gátfutásban a világcsúcstartó Karsten Warholm és a visszalépő Abderrahman Samba távollétében is fantasztikus időeredmények születtek. Alison dos Santos 47.24-gyel messze a világ idei legjobb eredményét elérve győzött, 25 századmásodperccel Rai Benjamin előtt célba érve.

Hihetetlenül szoros versenyt hozott a női 100 méteres gátfutás, ahol az első három helyezett között alig egy század döntött. A célfotó végül a világcsúcstartó Kendra Harrisont hozta ki győztesen (12.43), Tobi Amusan és Britany Anderson egy hajszállal maradtak le az amerikaitól.

A 200 méteren is az Amerikai Egyesült Államok atlétái haladtak át elsőként a célvonalon, a nőknél Gabby Thomas az utolsó pár méteren hajrázta le Shericka Jacksont, a férfiaknál pedig Fred Kerley nagyon megfuttatta a 19.72-vel nyerő Noah Lylest.

Női 400 méteren Marileidy Paulino és Stephenie Ann McPherson is megelőzte a kétszeres olimpiai bajnok Shaunae Miller-Uibót. 3000 méteren Francine Niyonsaba és Faith Kipyegon hajrázott óriásit az első helyért, kettejük csatájából előbbi jött ki jobban.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.