Eliud Kipchoge és Brigid Kosgei nyerték a Tokió Maratont

Eliud Kipchoge

A maratoni futás legnagyobb női és férfi sztárja, Brigid Kosgei és Eliud Kipchoge győzelmével zárult a Tokió Maraton.

Az év első World Marathon Majors versenyén Kipchoge minden idők negyedik legjobb eredményével, 2:02:40-nel nyerte meg a férfiak küzdelmét, ami egyben új versenycsúcs is.

Már a starttól kezdve egy nagyon gyors iram volt az élmezőnyben, az első öt kilométer megtétele után világcsúcs részidőn belül álltak. Ha abban az iramban futották volna végig a 42 195 méteres távot, akkor 2:00:13-on állt volna meg az óra a befutónál.

A futam közepén egy ötfős csoport látszott kirajzolódni az élmezőnyben, majd amikor 27 kilométernél az utolsó iramfutó is kiszállt, Kipchoge állt az élre és már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet. A kenyai legendával 36 kilométerig tudta tartani a lépést Amos Kipruto, aki végül leszakadt tőle, de így is 2:03:13-as új egyéni csúccsal lett második. A harmadik helyen az etióp Tamirat Tola ért célba 2:04:14-gyel.

„Nagyon boldog és hihetetlenül izgatott vagyok, hogy az olimpia megnyerése után ismét Japánban versenyezhettem. Hálás vagyok a közönségnek a buzdításért, amit kaptam tőlük. Ahogyan a verseny előtt is mondtam, egy erős időt szerettem volna futni, ez egy új versenycsúccsal össze is jött” – mondta a WA honlapjának a kétszeres olimpiai bajnok Kipchoge, aki ezzel tovább írja szédítő mérlegét az ikonikus távon, ami immáron 16 versenyből 14 győzelem.

A 37 esztendős kenyai futó a World Marathon Majors kategóriába tartozó hat maratoniból immáron négyen első tudott lenni. Négy londoni, három berlini és egy chicagói siker után immáron a japán fővárosból is van győzelme. A hiányzó elemek Boston és New York City.

A női mezőnyben Brigid Kosgei diadalmaskodott, aki két londoni és két chicagói elsősége után ötödik World Marathon Majors versenyét nyerte meg. A győzelmet érő támadást 37 kilométernél indította meg.

A 28 éves kenyai 2:16:02-vel haladt át elsőként a célvonalon, mellette két etióp, Ashete Bekere (2:17:58) és Goytom Gebreslase (2:18:08) állhattak fel a dobogóra.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.