Globális esemény lett a Kids’ Athletics Day

Igazi sportünnep lett világszerte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség első Kids’ Athletics Day rendezvénye, amelyen több mint ötven tagszövetség és egyéb szervezetek vettek részt a világ minden táján.

A nemzetközi szervezet új gyerekatlétika programjának elindítása alkalmából tartott esemény jó lehetőséget teremtett arra, hogy az egyes szervezetek vonzóvá tegyék a gyerekek számára az atlétikát, aminek a segítségével a új képességekre tehetnek szert.

Több mint 30 ezer gyerek vett részt az első Kids’ Athletics Day-en. Bolíviában, Kínában, Costa Rica-n és Törökországban volt a legtöbb látogató, Japánban pedig összekapcsolták a rendezvényt a tokiói Seiko Golden Grand Prix-vel, amely a WA Continental Tour Gold atlétikai versenysorozat része.

Bolívia az alkalmat 2500 edző továbbképzésére is felhasználta és 12 000 gyerek vett részt a rendezvényeken. Kínában 2500 gyereket láttak vendégül, miközben egy közösségi médiakampányt is indítottak a gyerekek buzdítására. Az esemény előtti héten Costa Rica edzői szemináriumot tartott élő YouTube közvetítéssel és több mint 2000 résztvevővel.

„Az esemény hihetetlen volt, a gyerekek szívesen fedezték fel a különböző programokat” – mondta Marco Brenes, a Costa Rica-i Kids' Athletics vezetője. Hálás élmény volt megszervezni a napot, és remélem, hogy további örömöt és lehetőségeket tudunk kínálni a gyerekeknek országhatáron belül és azon túl is – tette hozzá.

Afrikában Guinea, Mozambik és Szenegál olimpiai szolidaritási projektjeik keretében vettek részt az eseményen, Algéria, Angola, Kenya és Libéria ugyancsak számos programot szervezett. Ázsiában a kínai és japán személyes, illetve virtuális események mellett Bangladesben, Indiában, Malajziában, Ománban, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában, Szingapúrban és Tádzsikisztánban szerveztek a naphoz kapcsolódó programokat.

Az európai szervező országok között Albánia, Azerbajdzsán, Észtország, Franciaország, Németország, Magyarország, Monaco, Lengyelország, Szerbia, Törökország és az Egyesült Királyság szerepelt. Magyarországon is több versenyt rendeztek, például Miskolcon a Kölyökből Atléta Program regionális döntőjét. Kecskeméten a felnőtt váltó ob előtt a kicsik is megmutatták, hogy már a nagyok nyomdokában futnak, és ők is részt vettek egy váltóversenyen, ahol még 8x50 méteres versenyt is rendeztek számukra. A varsói gyerekbajnokságra 400 gyerek látogatott ki.

Az észak-amerikai, közép-amerikai és karibi térségben érintett országok közül Costa Ricához csatlakozott El Salvador, Mexikó, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, valamint Trinidad és Tobago. Óceánia területén Ausztráliában, a Cook-szigeteken, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon szerveztek programokat a kisebbeknek. Bolívia mellett Dél-Amerikában Brazília, Chile, Kolumbia, Paraguay és Venezuela is részt vett a WA globális kezdeményezésében.

Számos másik tagszövetség is jelezte, hogy a hónap más napjain szívesen megrendezi az atlétikai gyereknapot.

A kezdeményezés mögött az a meggyőződés áll, hogy minden gyerek mozgásra, játékra és felfedezésre születik. Nem számít, hogy hol vannak a világon, nem számítanak egyéni körülményeik, mert alapvető joguk, hogy sportolhassanak. A WA az új programot azzal is kiegészítette, hogy 4-14 év közötti fiatalokat hívott meg a világ minden tájáról, hogy tervezzék meg a Kids’ Athletics kabaláját.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.