Hihetetlenül szoros versenyt hozott a női 60 méteres síkfutás a belgrádi világbajnokságon

Egészen hihetetlen döntőt hozott a női 60 méteres síkfutás a belgrádi fedett pályán világbajnokságon. A verseny nagy esélyese, a lengyel Ewa Swoboda számára nem kedvezett a célfotó, így ezúttal lemaradt a dobogóról. Az első hat helyezett között alig nyolc századmásodperc volt a különbség.

Már a vb első napjának délelőtti programjában kiosztották az első aranyérmet, ami Lázaro Martínez birtokába került. A kubai versenyző a hármasugrást nyerte meg 17,64 méteres eredményével.

A 800 méteren 17. helyen záró Vindics Balázs személyében szintén bemutatkozott az ötfős magyar csapat első embere is a kb. 15 ezer fős belgrádi Stark Arénában, amiről méretei alapján egyértelműen a budapesti MVM DOME jutott az eszünkbe.

Nem véletlenül, hiszen ez a csarnok is adott már otthont kézilabda Európa-bajnokságnak még 2012-ben, és amikor nem foglalja el az atlétikai pálya az alsó szektorok kb. felét, akkor budapesti testvéréhez hasonlóan ebben is nagyjából 20 ezren férnek el.

A jó zenékkel feldobott bulihangulat ezúttal is garantált volt, amiben az első napon "az atlétika vasemberei", a többpróbázók voltak leginkább a fókuszban. A nőknél a szabadtéri hétpróba helyett beltéren ötpróbát rendeznek, ráadásul az összes versenyszámot egy nap alatt "darálják le".

A délelőtti három számot követően a belga Noor Vidts és a lengyel Adriana Sulek álltak a legjobban, akik a távolugrásban is a legjobbak között voltak. Még náluk is nagyobbat ugrott az amerikai Kendell Williams, akinek 6,69 méteres versenycsúcsa még a "főállású" távolugrók között is egy elég jó eredménynek számítana.

Mivel Vidts az ötpróbázó mezőny egyik legjobb 800 méteres futója, ezért a záró szám rajtja előtti 67 pontos előnye kényelmesnek volt mondható. Ennek megfelelően az első két és fél körben csak arra figyelt, hogy Sulek előtt maradjon, majd meg is előzte riválisát, és az utolsó szám megnyerésével bebiztosította világbajnoki címét.

2:08.81-es futása új egyéni csúcs, és mivel mind az öt versenyszámban a legjobb háromban zárt, ezért 4929 pontjával nem férhetett kétség a sikeréhez.

A férfiak tízpróba helyett hétpróbáznak fedett pályán, amit eddig a papírformának megfelelően az olimpiai bajnok Damian Warner ural. A kanadaiak kiválósága a magasugrásban elért 1.99 méter dacára is őrzi vezető pozícióját. Előnye viszont alig két pontra olvadt Simon Ehammerrel szemben. Hátra van még a 60m gát, a rúdugrás és az 1000 méter - ezekre szombaton kerül sor.

Szemben a női 60 méteres síkfutással, amiben már első nap kiosztották az érmeket. Az előfutamból könnyed futással továbbjutó Ewa Swoboda az elődöntőben már 7.03-as idejével a leggyorsabb volt. A lengyelek sprintere tavaly sem a fedett pályás Eb-n, sem a tokiói olimpián nem állhatott rajthoz, ezúttal a döntőben ő volt az, akit a többieknek le kellett győznie.

"A tetovált lány" azonban nem adta magát könnyen a döntőben sem, azonban ezúttal a századok rossz oldalán volt. A valaha volt egyik legszorosabb fináléban az első helyezett svájci Mujinga Kambundji (6.96) és a hatodik helyen célba érő Briana Williams között alig nyolc századmásodperc volt. Swoboda végül a 4. lett.

A súlylökésben egy héttel ezelőtt Dobó Európa Kupát nyerő Auriol Dongmo ezúttal is legyőzhetetlen volt. A portugál az ötödik sorozatban dobott 20,43 méteres eredményével lett aranyérmes - ez egyben egy hatalmas egyéni csúcsjavítás is a számára.

A férfiak távolugrásában Miltiadis Tentoglou személyében szintén a szuperfavoritról szólt a verseny. A görög olimpiai bajnok az első sorozatban szemre kb. 2-3 centiméterre lépett csupán be, pedig ugrásával még a legendás Carl Lewis 1984 óta fennálló 8,79 méteres fedett világcsúcsát is megközelíthette volna. A 24. születésnapját ezen a napon ünneplő sportolónak így is a világ idei legjobb eredményével, 8.55 méterrel jött össze a győzelem, amit második kísérletére ért el.

Míg a férfiaknak selejteznie kellett délelőtt, addig a nőknek 3000 méteren egyből döntőt rendeztek. A három etióp végig irányítása alatt tartotta a történéseket, és hiába jött fel a végén az amerikai Ellinor Purrier St. Pierre ezüstérmes pozícióba, Lemlem Hailu behúzta a győzelmet az afrikai futónagyhatalomnak (8:41.82).

Azok az esti elődöntők, amikkel már a szombati nap sztorijait készítették elő, a 400 méteres elődöntők voltak. A nőknél rögtön az első futamban Stephenie Ann McPherson nagyon megnehezítette az egyik legnagyobb favoritnak számító Femke Bol dolgát.

A jamaicai nem hagyta, hogy riválisa megelőzze, aki szinte az összes kanyart a 2-es pályán futotta végig. Sőt, a célvonal előtt nem sokkal megbotlott, így nagyot esve zuhant a célba, de meglett neki is a finálét érő pozíció. Ugyanez igaz a szám kétszeres olimpiai bajnokára, Shaunae Miller-Uibóra is, aki 51.38-cal nyerte meg a másik elődöntőt.

A férfiaknál a leggyorsabb időt a svéd Carl Bengström futotta (45.92), így ő várhatja a legnagyobb esélyekkel a másnapi döntőt.

Szombaton délelőtt Illovszky Dominik révén mi is érdekeltek leszünk, a fiatal sprinter 60 méteres síkfutásban próbálja meg a továbbjutást kiharcolni. Kozák Luca sérülés miatt visszalépett, így vele sajnos nem találkozhatunk 60 méteres gátfutásban.

Az atlétika legnagyobb sztárjai közül Jakob Ingrebrigtsen előfutamban lesz érdekelt 1500 méteren, Ryan Crouser súlylökésben célozhatja meg saját világrekordját, Yaroslava Mahuchikh pedig a hazájában dúló ukrán-orosz háború árnyékában próbál meg világraszóló sikert elérni magasugrásban.

Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.