Illovszky Dominik vb-szintje és U23-as csúcsbeállítása, Kovács Alexandra U18-as magyar rekordja a nyíregyházi fedett ob-n

Illovszky Dominik

Fantasztikus eredmények születtek az először a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban megrendezett Fedettpályás Magyar Bajnokság első, szombati napján. Mindezek közül is kiemelkedik Illovszky Dominik győzelme 60 méteres síkfutásban, aki korosztályos csúcsbeállítással megfutotta a márciusi belgrádi világbajnokság szintidejét is. Kovács Alexandra számára szintén emlékezetes marad a verseny, aki új U18-as magyar rekordot ért el 3000 méteres gyaloglásban.

A BHSE fiatal sprinterének, Illovszky Dominiknak az egész tél folyamán csupán nüanszok hiányoztak ahhoz, hogy teljesítse a márciusi fedett pályás világbajnokság kvalifikációs szintjét. A 20 éves fiatal atléta a sportolók bevallása szerint is gyors nyíregyházi pályán az előfutamokat 6.78-as – az ő szintjén – könnyed eredménnyel abszolválta.

Aztán a döntőben már sikerült neki, amitől csupán egyetlen századmásodpercre volt az idei korábbi kisebb versenyeken. 6.63 másodperccel megnyerte az aranyérmet, ami belgrádi vb-szintet ért neki, ráadásul ezzel a futásával beállította Farkas Attila 2000-ben elért U23-as magyar rekordját.

Illovszky Dominik mögött Máté Tamás lett az ezüst-, Pap Márk a bronzérmes. A nők versenyében kisebb meglepetésre Nguyen Anasztázia diadalmaskodott Takács Boglárkát megelőzve. Az MTK Budapest kiválósága a döntőben 7.42-t futva előzte meg a tőle alig öt századdal elmaradó riválisát. A harmadik helyen Kéri Bettina ért célba.

Nyíregyházán az első aranyérem Galambos Tibor birtokába került, aki hármasugrásban 15.71 méteres eredményével pályafutása hetedik fedett pályás bajnoki címét nyerte ebben a számban. A ferencvárosi sportolóval együtt a pódiumra Szenderffy Dániel és Pál Robin állhattak még fel.

Márton Anita 15. fedett pályás bajnoki aranyérme az első, amit anyukaként gyűjtött be. A Békéscsabai AC világbajnok súlylökője 16.57 méteres dobásával nyerte meg a versenyt két SZVSE-s versenytársa, Veiland Violetta és Beregszászi Renáta előtt.

Női rúdugrásban Klekner Hanga zsinórban harmadik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára, miután 4.20 méteres teljesítményét a többiek ezúttal sem tudták megközelíteni. A DSC-SI magyar bajnoka mögött Garamvölgyi Petra és Szabó Diana végzett.

Az első hazai győzelmet Tóth Balázs szállította a nyíregyháziaknak. Az NYSC 21 esztendős fiatalja fantasztikus, 17.95 méteres dobásával több mint fél métert javított egyéni csúcsán, amivel megnyerte a versenyt. A második helyezett Kovács László, a harmadik pedig Fischer Márk lett.

Magasugrásban Bakosi Péter is otthon tartotta az aranyérmet. Az NYSC kiválósága 2.22 méteres eredménnyel pályafutása kilencedik fedett pályás magyar bajnoki címét gyűjtötte be. A téli szezonban remek formában lévő Török Gergely 2.19 méterre javította élete legjobbját, a jutalma egy ezüstérem lett. Bándli Olivér 2.12 méteres ugrása bronzérmet ért a számára.

Bombameglepetést hozott az 1500 méter mindkét nemnél. A hölgyeknél Tóth Lili Anna a célegyenesig az élen haladt, de ketten is jobban hajráztak nála, így végül a bronzérmes pozícióban ért célba. Az aranyérem a fantasztikus utolsó métereinek is köszönhetően a 18 éves Varga Gréta birtokába került, aki a tavaly nyári szabadtéri ob megnyerése után immáron a fedett pályás bajnoki cím birtokosa is ezen a távon. Az ezüstérmes Ohn Kinga lett, alig 16 századdal lemaradva a 4:22:22-vel diadalmaskodó SVSE-s fiatal mögött.

A férfiak versenyében Szögi István számított a legnagyobb esélyesnek, de az utolsó száz méteren Palkovits István befogta őt és meg is előzte. A KARC U23-as Európa-bajnok fiatalja 3:42.94-es új PB-vel első felnőtt fedett pályás aranyérmét nyerte meg a szintén nagyot hajrázó Pápai Mártont és tokiói olimpikon ellenfelét megelőzve.

A fantasztikus formában lévő Bartha-Kéri Bianka tovább javította egy héttel ezelőtti PB-jét 400 méteren. Az SVSE tokiói olimpikonja 53.44 másodpercet futva taktikus versenyzéssel előzte meg Molnár Jankát. A bronzérem Rapai Fannié lett, aki szintén élete legjobbját érte el (54.78).

A férfiak kétkörös távján kettős FTC-siker született: Molnár Attila 47.05-ös futásának köszönhetően fölényes győzelmet aratott. Hozzá hasonlóan a dobogóra felálló másik két atléta, Enyingi Patrik (47.91) és Steigerwald Ernő (48.45) is új egyéni csúccsal zárta az ob-t.

A nap végén szintén született egy korosztályos csúcs, Kovács Alexandra, a Békéscsabai AC 16 esztendős tehetsége 13:34.74-es új U18-as magyar rekorddal a 4. pozícióban ért célba 3000 méteres gyaloglásban. A fiatal versenyző Kriván Berta 2008-ban felállított eredményét adta át a múltnak.

Az aranyérem csapattársa, Oláh Barbara birtokába került, miután Madarász Viktória 30 másodperces büntetést kapott, így visszaesett a második helyre. A dobogó legalsó fokára Récsei Rita állhatott fel.

Már-már szokás szerint hatalmas izgalmakat és egy óriási fordulatot hozott a női távolugrás. Az U23-as Európa-bajnok Farkas Petra 6.42 méteres utolsó kísérletével előzte meg az addig 6.37 méterrel élen álló Nguyen Anasztáziát. A BHSE atlétája ezzel 2019 után pályafutása második fedett pályás elsőségét szerezte meg. Lesti Diana a második sorozatban 6.15 métert ugrott, amivel a harmadik helyen zárt.

A szombat utolsó aranyérmét Helebrandt Máté sikeresen otthon tartotta. Az aranyérmet dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, egyben a Nyíregyháza országgyűlési képviselője adta át a szintén nyíregyházi bajnoknak. Az 5000 méteres gyaloglásban élete hatodik fedett pályás győzelmét arató tokiói olimpikon a nyíregyháziak harmadik sikerét szolgáltatta az első napon. A 19:26.68-csal első helyen célba érő gyalogló mögött Venyercsán Bence és Tóth Norbert ért leghamarabb célba.

Vasárnap újabb fantasztikus teljesítményeknek és izgalmas versenyeknek lehetünk szemtanúi a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban, ahol további 14 versenyszámban hirdetnek majd győztest. A program délután 13 órakor kezdődik és nem sokkal 17 óra után a 4*400 méteres váltókkal ér majd véget.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.