Két éve sporttörténelmet írt Kozák Luca, de most már nagyon várja az újabb csúcsjavítását

Kozák Luca

Nem akármilyen feladatok megoldására készül Kozák Luca. A debreceni gátfutónő négy hónap leforgása alatt két világbajnokságon is jól szeretne szerepelni, még inkább az augusztusi müncheni Európa-bajnokságon. Nagy menetelése viszont már a jövő hétvégi nyíregyházi fedettpályás országos bajnokságon elkezdődik.

A 2021-es fedettpályás országos bajnokságon, majd Tokióban, az első olimpiáján sem volt szerencséje Kozák Lucának, aki „tető alatt” és szabadtéren is a gátfutás magyar csúcstartója. Tavaly a budapesti BOK Csarnokban tőle szokatlan módon kiugrott az előfutamának rajtjánál, aminek kizárás lett a vége. A nagyobb bosszúság az olimpián érte, amikor az elődöntőben a hetedik gátnak nekifutva elesett és feladásra kényszerült.

Potyogtak a könnyei, de amint észrevette, hogy ugyancsak a hetedik gátnál a jamaikai Janique Thompson nála is nagyobbat bukott, ellenfele segítségére sietett, és őt kezdte istápolni. Sportszerűségi díjat érdemlő cselekedetére nem csak a nézők figyeltek fel, hanem az olimpiai játékok napi kiadványának tudósítói is, akik a két csalódott versenyzőt együtt megörökítő fotóhoz a következő ütős mondatot fűzték hozzá: „This is what the Olympics about”, magyarul „Ez az, amiről az olimpia szól.”

Négy hónapon belül két vb-n is bizonyítana

A tavaly teljesületlenül maradt tervek nem indítottak el rossz folyamatokat, és nem is késztették meghátrálásra Kozák Lucát, akinek 2022-ben bőven lesz lehetősége a javításra, a benne felhalmozódott erő és tudás kibontakoztatására. Elsőként a jövő hétvégi nyíregyházi országos bajnokságon, március derekán a belgrádi fedett pályás világbajnokságon, szabadtéren pedig egy, de lehet, hogy gyors egymásután két olyan világversenyen is, ahol az elért eredmények meghatározó osztályzatokat jegyezhetnek be a debreceni atlétanő éves bizonyítványába. Négy hónapon belül egy újabb vb Eugene-ben, aztán még négy héttel később az Európa-bajnokság Münchenben.

„Mindenképpen ott szeretnék lenni a belgrádi világbajnokságon, az viszont csak később, úgymond menet közben dől majd el, hogy a tengerentúlon megrendezésre kerülő szabadtéri világbajnokságra is nagy kihívásként kell-e tekintenem, vagy jobb elengedni a Eugene-i csúcstalálkozót. Talán jobban teszem, ha inkább az azután következő Európa-bajnokságra összpontosítok. Tőröm a fejemet, miközben azt is gyanítom, hogy nem csak nekem vannak kétségeim, hanem velem együtt azok az európai atléták is tanakodnak, akik duplázásra készülnek, de nem szeretnének két szék között a földre huppanni"

- nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kozák Luca.

A vegyészdiplomás atlétanő az elmúlt héten a franciaországi Liévin hagyományos nemzetközi versenyén először 8.11, aztán a döntőben 8.12 mp alatt ért a célba, és lett ezzel ötödik. Biztos abban, hogy ennél hamarosan jobbra is képes lesz.

„Tavaly a szokásosnál később kezdtünk az alapozásba, aminek még nem értünk a végére, de most már egyre gyorsabb leszek, amit jövő kedden a lengyelországi újabb nemzetközi versenyen bizonyítanék, a következő hétvégén pedig az országos bajnokságon, az új nyíregyházi pályán, ami eddigi tapasztalataim szerint nagyon gyorsnak tűnik.”

Luca a 60 méteren 2019 márciusában javított magyar rekordot 7.97 másodperccel, 100 gáton pedig sporttörténelmet írva 2020. augusztus 19-én, amikor Székesfehérváron a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon Siska Xénia 36 éven át „ellentálló” rekordját adta át a múltnak, nemzetközi élvonalba tartozó 12.71 másodperces teljesítménnyel.

12.8-as formából forrhat ki az újabb csúcs

„Nem tartok attól, hogy kifutnék az időből, de egyre inkább ki vagyok éhezve a két rekordomnál is jobb futásokra. Azt se bánnám, hogy ha csak egyetlen századot tudnék lefaragni, főleg akkor, ha ezek után újabb csúcsjavítások következnének. A képlet adott ehhez. Suba Lászlóval, az edzőmmel együtt azt szeretnénk, ha szabadtéren 12.8-nál is jobb tartós versenyformába lendülnék, abból aztán erős ellenfelek társaságában már az idén is kiforrhat egy újabb magyar csúcsjavítás.”

– folytatta a Debreceni SI válogatott atlétája, akinek az éremgyűjteményébe már egy U23-as Eb-bronzérem és egy junior Eb-ezüst is bekerült.

Ha minden jól megy Nyíregyházán, Kozák Luca másodszor lehet fedettpályás országos bajnok a 60 gáton. Amikor már a belgrádi világbajnokságon is túl lesz, ahol kimondva-kimondatlanul a döntőbe jutás lehet addigi munkájának értékmérője, válogatott versenyzőtársaival együtt melegégövi edzőtáborba Dél- Afrikába utazik. Ezzel a lehetőséggel élve a tőle szokásos odaadással a lehető legtöbbet szeretné kihozni magából. Biztosítékot viszont még ez a határozott szándék sem jelenthet a számára, a gátfutás ugyanis az atlétikának éppen az „rázós” versenyszáma, ahol a hibázás ördöge mindig ott leselkedik a versenyzők háta mögött…

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.