Kölyökből Atléta program: mozgásban művelődnek a gyerekek

Valamilyen formában már majdnem négyezer gyereket mozgatott meg a Kölyökből Atléta program, amely számos sportág előkészítőjeként igyekszik széles alapot biztosítani a legkisebbeknek.

Sikeresen működik a Magyar Atlétikai Szövetség tavaly indított Kölyökből Atléta programja, amely a 6-11 éves gyerekeknek hivatott széleskörű, megfelelő alapokat nyújtani a későbbi eredményes sportoláshoz.

A program hét mozgásterületre fókuszál kiemelten, a futás, az ugrás, a dobás, az egyéni és csapatjátékok, az akrobatikus gimnasztika, a küzdőfeladatok, valamint a prevenciós mozgások is kiemelt szerepet játszanak a tehetséggondozásban. Ezen alapok ismerete ad olyan „csomagot” a gyerekeknek, amely nemcsak az atlétikának, hanem bármely sportágnak az alapos előkészítője lehet.

A program idáig nagyjából 2500 gyereket mozgatott meg a rendszeren belül, míg 3800-ra nő a létszám, ha azokat is idevesszük, akik valamilyen formában már részt vettek a Kölyökből Atléta versenyein. A tapasztalatok és a visszajelzések pozitívak.

„Kiindulópontként azt feltételeztük, hogy ennek a korosztálynak elsősorban módszertani megközelítésben van szüksége segítségre – mondja Scheidler Géza, a hazai szövetség sportszakmai igazgatója. – Egyre inkább látszik, hogy melyek azok a mozgásterületek, amelyek kiemelt foglalkozást igényelnek, és az is visszaigazolást nyert, hogy a korosztályban nem az egyéni képességek kidomborítását kell hangsúlyozni, hanem a csapatversenyeket. Nem a sportágspecifikus képzésre van szükség – és itt nem csak az atlétikára gondolok –, hanem sokkal inkább a mozgásműveltség és az általános mozgáskoordináció fejlesztésére. Természetesen ennek kapcsán vannak még nyitott kérdések, ezért megfogalmazódik felénk az elvárás, hogy különböző képzések formájában segítsünk bővíteni a felkészítők ismereteit az érintett területeken.”

A programnak egyelőre a népszerűségét lehet mérni, hogy mennyire lesz eredményes, az Scheidler Géza szerint négy év múlva kezdhet el megmutatkozni. Akkor kerülnek a mostani résztvevők abba a korosztályba, amikor a szakemberek már érdemben is nyomon tudják követni a szereplésüket az atlétikai pályán. Fontos, hogy a Kölyökből Atléta program már a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság keretében indult.

„Egy ilyen világesemény nemcsak arról a kilenc napról szól, amikor a sportág a legnagyobb ünnepét tartja, hanem magát az atlétikát is szeretnénk közelebb vinni az emberekhez. Célunk, hogy a kívülállókkal, laikusokkal is megismertessük, hogy az atlétika mennyire sokszínű és mennyire különböző alkatú embereknek nyújthat sikerélményt. A kölyökatlétikán belül már toborzó programunk is indult. Ezzel a más-más mozgásformákat szeretnénk bemutatni iskolákban, sportágválasztókon, sportnapokon.”

Utánpótlássport.hu

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.