Krizsán Xénia újult erővel készül a nyári vb-re és Eb-re

Krizsán Xénia

Krizsán Xénia a tokiói olimpia után egy hosszabb pihenőt tartott, így a fedett pályás szezont is kihagyta. Az MTK Budapest hétpróbázója fizikálisan és szellemileg is felfrissülve jelenleg Dél-Afrikában készül a 2022-es szabadtéri versenyeire.

Hogy vagy Xéni? Hol tart a felkészülésed?

Jól vagyok, köszönöm. Éppen a tavaszi alapozásban vagyunk benne, aminek a mostani dél-afrikai edzőtáborozás is a része, minden a legnagyobb rendben megy eddig. Két hetet vagyunk kint Potchefstroomban, majd egy hetet otthon töltünk, utána április közepén pedig még két hét edzőtáborozás vár rám Montegordóban, Portugáliában.

Jártál már korábban Dél-Afrikában?

Igen, ha jól emlékszem, háromszor biztosan voltam már ugyanezen a helyszínen, ahol most vagyunk. Sok változás nincsen itt a környéken, van egy „hagyományos” rekortán pálya és egy különlegesebb füves borítású pálya is.

Amiben van egy kis fejlődés, azok az étkezési körülmények. Rengeteg gyümölcsféleség van, amiket otthon nem biztos, hogy megvennénk a boltban. Változatosan főznek, tészta, rizs, marha, csirke, sertés és sokféle zöldség is van a választékban.

Hogyan néz ki egy többpróbázó számára egy ilyen edzőtáborozás? Milyen erőállapotba szeretnél eljutni a végére?

Mivel nekünk technikai számaink is vannak, amiket gyakorolni kell, ezért valamelyest más, mint a többieknek. A futóedzéseink is különböznek, van hosszabb állóképességi futásunk, egy „savasodós” hosszabb résztávos és egy rövidebb gyorsító edzésfajta is. Ezek mellett súlyemelő és technikai részei is vannak az edzésprogramunknak, nekem személy szerint utóbbiak a kedvenceim.

Még nem a technikai részt, hanem a fizikai dolgokat próbáljuk most a legjobban fejleszteni. A célunk, hogy a második hét végére erősebbek, gyorsabban legyünk, és az állóképességünk is javuljon.

Mivel töltöd a szabad óráid?

Eddig meglepően gyorsan telik itt kint az idő, de azért van néhány szabad pillanatunk. A Bridgerton családot kezdtük el Nemes Ritával nézni a Netflixen, eddig elég jó. Regenerálódás maga az alvás is, de kint van velünk Hladony Sándor fizioterapeuta is, aki szintén sokat segít nekünk abban, hogy végig fittek maradjunk.

Miért döntöttetek úgy, hogy ilyen hosszú pihenőre mész el a tokiói olimpia után?

Még nem volt ilyen a pályafutásomban, most ezt is kipróbáltuk. Nem indultam a fedett pályás versenyeken, így teljesen belefért ez a héthetes szünet. Szüksége volt erre a nagyobb kikapcsolódásra nem csak a testemnek, de a fejemnek is.

Hogy érzed, az eddigiek alapján bevált?

Igen, teljes mértékben ki tudtam kapcsolódni, és újult erővel voltam képes nekikezdeni a 2022-es szezonra való felkészülésnek.

Gondolom azért ránéztél a fedett pályás világbajnokság eredményeire. Szerinted mire lettél volna képes Belgrádban?

Igen, szinte mindegyik versenyszám rendkívül izgalmas volt. Nagyon fejlődnek az atléták hétpróbában is, úgyhogy oda kell figyelnem nekem is.

Most már gondolom formálódik a szabadtéri szezonod, melyik versenyek lesznek fókuszban?

Először május közepén a Csapatbajnokság elődöntőjében állok majd rajthoz, ami egy jó nyitány lehet a nyári időszak előtt. Az első hétpróba versenyem júliusban lesz, az oregoni világbajnokság után egy hónappal pedig jön a müncheni Európa-bajnokság, ami számos magyar atlétához hasonlóan nekem is a legnagyobb célom lesz idén.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.