Lelkes magyar csapattal jön a fedett pályás világbajnokság

Kozák Luca

A magyar csapat szerdán útra kelt és meg is érkezett Belgrádba, a fedett pályás atlétikai világbajnokság helyszínére. A péntektől vasárnapig tartó rangos megmérettetésen öt atléta képviseli a piros-fehér-zöld színeket.

„A felkészülésben voltak, akik a fedett pályás időszakot megcélozták úgy, hogy fedett vb-re kvalifikáljanak és beépítették az éves tervbe. Volt, aki ezt kihagyta, így egy picit szűkebb a keret. Akik kimentek, számukra kettős a cél. Titkon reménykedve döntős helyezést is várunk a csapattól, másrészről akik fiatalok és először csöppennek bele a vb-k világba, ők a tapasztalatszerzés és a minél jobb egyéni szereplés miatt vágtak neki a belgrádi túrának” – beszélt a magyar csapat esélyeiről Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatója.

Összesen tízen kvalifikáltak a fedett vb-re, közülük a fent említett különböző okokból, illetve sérülésből fakadóan nem lesz ott Belgrádban Kerekes Gréta, Krizsán Xénia, Szögi István és Szűcs Valdó, Baji Balázs pedig már befejezte aktív pályafutását.

Azon versenyzőink közül, akik vállalták a szereplést, Nguyen Anasztázia, Illovszky Dominik, Szeles Bálint és Vindics Balázs szerdán délelőtt vágott neki a kb. 350 kilométeres útnak Budapestről, hozzájuk csatlakozott útközben Kozák Luca.

A buszozás és az érkezés után az akkreditációk átvételére került sor és a szállás elfoglalására, majd csütörtökön már egy edzés keretében ismerkedhetnek meg a monumentális Stark Arénával. Ezt követően már mindenki a saját egyéni programja szerint folytatja a ráhangolódást a téli időszak legnagyobb megmérettetésére attól függően, hogy mikor lesz a versenyszáma.

A magyar csapatból elsőként Vindics Balázst láthatjuk majd a pályán, aki már a péntek délelőtti programban rajthoz áll a 800 méter selejtezőjében. Amennyiben sikerrel veszi az első kört az UTE atlétája, akkor a péntek esti programban futhat újra a döntőben.

Szombaton Kozák Luca és Illovszky Dominik igyekszik minél hosszabbra nyújtani belgrádi szereplését. A DSC-SI kiválósága a nyíregyházi ob-n öt századot javított saját magyar csúcsán 60 méteres gátfutásban, ezúttal az indulók közül az idei ranglista hetedik leggyorsabbjaként érkezik a szerb fővárosba.

A még mindig csak 20 esztendős Illovszky Dominik élete első felnőtt világeseményén mutathatja meg magát. A BHSE tehetsége immáron U23-as hazai társrekorderként állhat rajthoz egy olyan mezőnyben 60 méteres síkfutásban, aminek Christian Coleman és Lamont Marcell Jacobs is a tagja.

A záró vasárnapi programot Szeles Bálint versenyszáma, a 60 méteres gátfutás indítja majd el. Az EVSI fiatalja némileg még saját maga számára is váratlanul futotta meg a BOK Csarnokban a fedett vb szintjét február közepén. A nyíregyházi fedett ob-n aranyérmet nyerő atléta Belgrádban minden fajta nyomás nélkül állhat rajthoz.

Ahogyan az eddig felsorolt négy versenyző, úgy Nguyen Anasztázia is bajnoki címmel a zsebében készülhet a viadalra. Igaz, az MTK Budapest rutinos atlétája ezt nem vasárnap esti számában, távolugrásban, hanem 60 méteren nyerte meg Nyíregyházán. Mégis annyira szoros a nemzetközi mezőny, hogy akár a legjobb tízbe is bekerülhet a 16 fős versenyben.

A nemzetközi mezőny legnagyobb sztárjai közül – a teljesség igénye nélkül – Ewa Swoboda, Femke Bol, Shauane Miller-Uibo, Yulimar Rojas, Ryan Crouser, Armand Duplantis, Jakob Ingebrigtsen és Grant Holloway neve is megtalálható a nevezési listán, így igazi sztárparádét láthat az a rajongó, aki úgy dönt, hogy útra kel a hétvégén és a helyszínen tekinti meg a versenyeket.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.