Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem: élsportolók egyetemi tanulmányait támogató ösztöndíj

Pályázati felhívás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ÉLSPORTOLÓK EGYETEMI TANULMÁNYAIT TÁMOGATÓ ÖSZTÖNDÍJÁRA

A támogatás célja

Az élsportolói kettős életpálya modell kialakításának támogatására ösztöndíj pályázható az alábbiakban megfogalmazott értékek megvalósítása és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (továbbiakban Egyetem) hírnevének növelése érdekében végzett tevékenység esetén.

Az Egyetem hallgatói közül élsportolónak tekintjük, csapatsportágak esetén, a nemzeti bajnokság első osztályában (pl. NB I, Extra Liga, OB I stb.) szereplő csapatok tagjait, az egyéni olimpiai és paraolimpiai sportágak esetén a felnőtt, illetve korosztályos országos bajnokságban 1-3. helyezést elért sportolókat, továbbá a válogatott sportolókat, a nem olimpiai sportágak esetén Világbajnokságon, Európa-bajnokságon 1-6. helyezett sportolókat. Cél ezen sportolók sportolói karrierjének, tanulmányainak, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolása, segítése.

Pályázók köre

A pályázati felhívás az Egyetem azon aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatóinak, illetve az Egyetem doktori iskoláiban tanulmányokat folytató állami ösztöndíjas doktoranduszainak szól, akik a tanulmányi követelmények teljesítése mellett élsportolói sporttevékenységet végeznek, és ezzel nagymértékben hozzájárulnak a sportélet sikereihez, fejlődéséhez és az Egyetem jó hírnevének növeléséhez.

Az ösztöndíj egy tanulmányi félévre (5 hónapra) folyósított pénzbeli juttatás.

A pályázat alap bírálati szempontjai:

  • a pályázó hallgató a pályázat beadását megelőző utolsó aktív félévben legalább 20 teljesített kredittel rendelkezik, kivételt képez ez alól, ha a hallgató olimpiai vagy világversenyre való felkészülés miatt halasztott, ill. passzivált félévet.
  • első évfolyam első féléves pályázó hallgató esetében a hallgató felvételi pontszáma legalább a 285 pontot elérte,
  • doktorandusz pályázó esetén aktív állami ösztöndíjas hallgató,
  • a pályázó aktív, versenyengedéllyel rendelkező versenysportoló, amelyről és a pályázathoz szükséges eredményről a sportági szakszövetség írásos igazolást ad ki.

Nem pályázhat az a hallgató, aki hallgatói jogviszonyát szünetelteti:

  • évhalasztásra vagy évkihagyásra engedélyt kapott, tehát passzív félévet teljesít,
  • a tanulmányok folytatásától meghatározott időre eltiltották,
  • a tanulmányai folytatásához szükséges aktív félévre történő bejelentkezést nem végezte el,
  • a végbizonyítványt megszerezte, de a záróvizsgára bocsátás feltételeit nem teljesítette, vagy sikertelen záróvizsgát tett,
  • a doktori iskolában tanulmányait szünetelteti (passzív félévet teljesít).

Az ösztöndíj forrása

A Hallgatói Juttatások és Térítések Szabályzat 5.1. függeléke: Élsportolók egyetemi tanulmányait támogató ösztöndíj (3) pontja alapján az ösztöndíj forrása saját bevétel, valamint pályázati forrás, külső partnerrel kötött megállapodásból származó bevétel, külső adomány, hozzájárulás lehet.

A maximális ösztöndíj keret 15 MFt/félév.

Az ösztöndíj mértéke

A hallgatók három kategóriában pályázhatnak, a pályázat évében vagy az azt megelőző naptári évben elért alábbi eredmények esetén:

1.    kategória: az ösztöndíj javasolt összege 100.000 Ft/hó,

  • olimpiai vagy paraolimpiai csapatsportágban, felnőtt kategóriában a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő csapat állandó tagja, vagy
  • egyéni olimpiai vagy paraolimpiai sportágban, olimpiai vagy paraolimpiai számban, felnőtt kategóriában, a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában 1-3. helyezést ért el, vagy
  • akár felnőtt, akár korosztályos nemzeti válogatott és/vagy világversenyeken (Olimpia, Európa-bajnokság, Világbajnokság, Universiade) képviselte Magyarországot.

2.    kategória: az ösztöndíj javasolt összege 80.000 Ft/hó,

  • nem olimpiai sportágban, vagy olimpiai és paraolimpiai sportág nem olimpiai számában felnőtt kategóriában VB, EB 1-6. helyezést elért sportoló.

3.    kategória: az ösztöndíj javasolt összege 60.000 Ft/hó,

  • olimpiai vagy paraolimpiai csapatsportág esetén, az adott sportágban a korosztálya szerinti kategóriában (pl. junior) a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő csapat tagja,
  • egyéni olimpiai vagy paraolimpiai sportágban, olimpiai vagy paraolimpiai számban a korosztályának megfelelő kategóriában (pl. U23, junior, ifjúsági) a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában egyéni 1-3. helyezést ért el,
  • olimpiai vagy paraolimpiai sportágban, olimpiai vagy paraolimpiai számban a korosztályának megfelelő kategóriában a nemzeti válogatott tagja és/vagy világversenyen (korosztályos Európa-bajnokság, Világbajnokság, EYOF) képviselte Magyarországot.

Az ösztöndíj időtartama

Az ösztöndíj a 2021/22-es tanév tavaszi félévre (5 hónap) vonatkozik.

A pályázaton nyertes hallgatók kötelezettségei

  • Az ösztöndíjat elnyert hallgató köteles legjobb tudása szerint képviselni egyesületét és részt venni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportrendezvényein (kiemelten MEFOB), illetve – felkérés alapján – aktívan részt vállalni az Egyetem beiskolázási és PR kommunikációs programjában.
  • Amennyiben az ösztöndíjat elnyert hallgató a folyósítás tanévében önhibájából nem vesz részt MEFOB versenyen, valamint más, egyetemek közötti versenyeken, illetve nem látogatja rendszeresen a felkészülési edzéseket, a következő tanévben az ösztöndíjból kizárható.
  • Az ösztöndíjat elnyert hallgató, amennyiben hallgatói jogviszonyában változás áll be, hallgatói jogviszonya megváltozik vagy szünetel, illetve sporttevékenységét vagy a versenyzést az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt megszünteti, vagy bármilyen okból szünetelteti, a változásról nyolc napon belül köteles tájékoztatni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem illetékes Campus Tanulmányi Osztályának vezetőjét.

A pályázat benyújtása

A pályázat beadásának határideje: 2022. február 15.

A pályázat elbírálásának várható időpontja: 2022. március 15.

A pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, mellékletekkel együtt a következő email címre:

szerb.gyorgy@uni-mate.hu

A pályázati űrlap az Oktatási Igazgatóság honlapjáról letölthető (https://oig.uni-mate.hu Diákjóléti ügyek – Pályázati felhívások menüpont).

A pályázat kizárólag a határidőre benyújtott dokumentumok alapján kerül elbírálásra.

Csatolandó dokumentumok

  • kitöltött, aláírt pályázati űrlap,
  • sportegyesületi ajánlás a pályázat elnyerésére (egyesület vezetőjének aláírásával, egyesület székhelyének megjelölésével),
  • a pályázatban feltüntetett 2021 és 2022. évi Magyar Országos Bajnokságokon, EB-n, VB-n, Olimpián, Paraolimpián, Universiade-n elért eredményeket és/vagy a sportoló válogatottságát bizonyító, sportági szakszövetségi igazoló dokumentumok,
  • az Egyetem által felhasználható 1 db saját sportfotó, fél oldal terjedelmű bemutatkozás,
  • hallgatói jogviszony-igazolás.

A pályázat értékelése

A pályázatot az alábbi tagokból álló bizottság értékeli és rangsorolja.

1. MATE Sportközpont, központvezető
2. MATE – GEAC, szabadidősport szakosztályvezető
3. MATE – GEAC, ügyvezető elnök
4. MATE Testnevelési és Sport Intézet, igazgató
5. MATE Testnevelési és Sport Intézet, igazgatóhelyettes
6. EHÖK, sportért felelős elnökségi tag

Az Ösztöndíj adományozásáról az értékelések alapján a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Rektora dönt.

Az Egyetem a személyes adatok védelméről szóló jogszabályok és saját szabályzata alapján jár el az adatkezelés során.

Benyújtás határideje:
2022-02-15

Forrás: https://www.uni-mate.hu/

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.