Magyar bronzérem a világ egyik legrangosabb gyaloglóversenyén

Récsei Rita újra régi formájában versenyzett 20 kilométeren Poděbradyban az egyik legrangosabb nemzetközi gyaloglóversenyen, Tóth Norbert stabilan hozott 1:30 órán belüli időt. Számos idei és egyéni legjobb eredménnyel térhettek haza a atlétáink Csehországból, a magyar U20-as csapat bronzérmes lett.

2022. április 1-jén Budapestről indult útnak a magyar gyalogló-válogatott, hogy másnap részt vegyen az idén 90. alkalommal megrendezett poděbradyi Nemzetközi Gyalogló Versenyen, amely egyben 7 ország (FRA, HUN, IRL, ITA, LTU, SVK, CZE) válogatott viadala is volt egyben. Ezen felnőtt férfi és női 20 km-es, valamint U20-as férfi és női 10 km-es gyaloglás versenyszámokban mérették meg magukat a résztvevő nemzetek versenyzői.

A verseny nyílt 20 kilométeres férfi és női futamai a WA által életre hívott Race Walking Tour versenysorozat Gold besorolású állomása volt. A verseny nem csak az európai atléták körében volt népszerű, hiszen brazil, mexikói és egyesült államokbeli gyalogló is érkezett Poděbradyba, ahol így összesen 27 nemzet versenyzői mérhették össze tudásukat

A magyar csapatok közül az U20-as női válogatott érte el a legjobb helyezést és szerzett bronzérmet 13 helyezési ponttal, megelőzve többek közt a hazaiakat, továbbá a gyaloglásban hagyományosan erős Szlovákiát is. Spiller Tiziana 48:39 perccel idei legjobb eredményét érte el, amivel a válogatott versenyben az egyéni 4. helyet, a nyílt nemzetközi versenyben a 10. helyet szerezte meg.

A 18 évnél fiatalabb Erdős Judit fiatal kora ellenére jó időt ért el a 10 kilométeres távon: 51:16 perces idei legjobbjával megközelítette az U20-as világbajnokság nevezési szintjét és lett kilencedik, a nyílt versenyben pedig a 21. helyen zárt. A csapat harmadik tagja, Mészáros Dorottya sajnos feladni kényszerült a versenyt.

A férfi U20-as csapatunk Bánk Leon vezetésével a hatodik helyen zárt, aki stabil technikával 48:33 perces egyéni csúcsot ért el és lett 16. a válogatott viadal mezőnyében. Mögötte Konczvald Tamás 48:55 perces idei legjobbját teljesítve érkezett célba. A csapat harmadik tagjaként, a 2006-os születésű Bor Benjamin 52:11 perces egyéni csúcsot teljesített.

A női 20 kilométeres csapatversenyben a magyar válogatott ötödik helyen végzett 21 helyezési ponttal. Récsei Rita újra régi formájában versenyzett és 1:36:41 órás időeredményével 7. helyen ért célba, a nemzetközi nyílt versenyben 20. helyen zárt. Bíróné Dr. Molnár Valéria 1:48:55 óra alatt, idei legjobbjával teljesítette a távot.

A férfi csapatunk is az 5. helyet ért célba: az U23-as korú Tóth Norbert 1:29:40 órás időeredményt ért el, a válogatott viadal egyéni versenyében 9. helyen végzett. Tokodi Dávid 12. helyen zárt ugyanebben a versenyben, időeredménye: 1:30:36. A női versenyben Csörgő Dóra megállni kényszerült a verseny második felében, Bagdány Tomaszt pedig szabálytalan gyaloglásért kiállították.

A Gold verseny férfi 20 kilométeres futamát a brazil Caio Bonfim nyerte meg 1:18:54 órás időeredménnyel, amivel beállította a tavaly felállított versenycsúcsot. Második helyen 1:19:42 órával a svédek gyaloglója Perseus Karlström ért célba, aki márciusban megnyerte Gyalogló Csapatvilágbajnokság 35 kilométeres egyéni versenyét, mögötte harmadik helyen pedig egy fiatal ír gyalogló David Kenny 1:19:44 órával végzett. A nőknél a mexikói Valeria Ortuño 1:29:25 órával nyerte a versenyt, a német Saskia Feige ért másodikként célba, ő 1:29:57 óra alatt teljesítette a távot. Szorosan mögötte egy másodperccel pedig már az ecuadori Johana Ordóňez jött be 1:29:58 órás idővel.

A következő Race Walking Tour Gold versenyt április 23-án rendezik meg a szlovákiai Gyűgyön, ahol idén már 50 kilométer helyett „csak” 35 kilométeren versenyezhetnek a világ legjobb gyaloglói. Ugyanezen verseny keretében a táv magyar bajnoksága is megrendezésre kerül.

Kovács Soma

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.