Már májusban sztárparádé lesz a világ atlétikapályáin

Tamberi és Jacobs

A két áprilisi Continental Tour Gold verseny egy afféle bemelegítése volt a szerencsére igencsak hosszúnak ígérkező szabadtéri szezonnak. A május már annál sűrűbbnek és izgalmasabbnak ígérkezik, mert szinte az összes nagy sztár megkezdi a versenyzést.

Érdemes lesz figyelemmel követni már a májusi állomásait is a Gyémánt Ligának és a Continental Tour Gold sorozatának. Rögtön május 7-én, Kenyában egy egészen parádés felhozatalnak lehet szemtanúja mindenki, aki az átszámolva kb. 600 Ft-os jegyárat kifizeti a belépésért.

Ennyi pénzért a világ semelyik másik táján nem láthatjuk Shelly-Ann Fraser-Pryce-t és Sha’Carri Richardsont összecsapni 100 méteres síkfutásban. Az alig 18 évesen egészen tavaly elképesztő szezont magáénak tudható Christine Mboma 200 méteren áll rajthoz, ahol övé az U20-as világcsúcs és az Afrika-rekord is.

Férfi 100 méteren Trayvon Bromell és Ferdinand Omanyala révén a 2021-es esztendő két leggyorsabb futója néz majd farkasszemet. De érdemes lesz figyelni Soufiane El Bakkali 3000 méteres akadályfutására, Julius Yego gerelyhajítására és Pawel Fajdek kalapácsvetésére is.

Alig fél nappal a Nairobiban sorra kerülő viadal után az afrikai után az ázsiai kontinensen is Gold-versenyt rendeznek. Tokióval kapcsolatban eddig csak a legjobb japán ugrók nevének a bejelentése történt meg.

Aztán május 13-án végre kezdetét veszi a Gyémánt Liga is, méghozzá Dohában. A katari sivatagban rögtön összecsap egymással a magasugrás két koronázott királya, az olimpiai bajnoki címen tavaly megosztozó Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim. Két másik ötkarikás győztes közül Armand Duplantis érkezésére Svédország felől, Neeraj Chopra jelenlétére Indiából számítanak.

Négyük közül Tamberivel a május 28-i birminghami Gyémánt Ligán is találkozhatunk majd. Azonban Duplantis helyett itt „be kell érnünk” a világ talán négy legjobb női rúdugrójának, Katie Nageotte, Sandi Morris, Katerina Stefanidi és Holly Bradshaw csatájával. Minél tovább tart a verseny, annál nagyobb izgalmak várhatóak.

Ugyanez kevésbé igaz a férfi 100 méteres síkfutásra, ahol Bromell legnagyobb ellenfelei Andre De Grasse és Yohan Blake lehetnek. 1500 méteren Samuel Tefera a helyiek kiválóságával, Elliot Gillesszal méri össze erejét. Mivel ez a birminghami viadal a nyári Brit Nemzetközösségi Játékokra felújított Alexander Stadiumban lesz, ezért nem csak Gillesnak, de a többi hazai atlétának is kiemelten fontos lesz. Keely Hodkinson és Dina Asher-Smith is közéjük tartozik.

Szintén főpróbának minősül a Eugene-i Hayward Fielden a május 28-i Gyémánt Liga-viadal is. A mezőny már így bő egy hónappal az esemény előtt is több mint méltónak tűnik a július 15. és 24. között megrendezésre kerülő 2022-es szabadtéri világbajnoksághoz.

Vannak olyan versenyszámok, amelyekben nem lennének meglepve, ha a vb-n is azok állnának majd a dobogón, akik ezen a DL-versenyen az első három között végeznek majd. Armand Duplantist olyan riválisok sarkallhatják emberfeletti teljesítményre, mint Chris Nielsen, Thiago Braz és Renaud Lavillenie.

A férfiak 100 métere olimpiai döntőnek is beillene: Lamont Marcell Jacobs és Christian Coleman első összecsapását 60 méteren az olasz ötkarikás aranyérmes nyerte Belgrádban a fedett vb-n, most az eltiltás után visszatérő amerikai sprinter hazai pályán vághat vissza neki. Rajtuk kívül Andre De Grasse, Fred Kerley és Noah Lyles is ott lesz a mezőnyben. Férfi 400 méteres gátfutásban a világcsúcstartó Karsten Warholm távollétében „meg kell elégednünk” minden idők második és harmadik leggyorsabbjával, de Rai Benjamin és Alison Dos Santos csatájába akár Yasmani Copello és Abderrahman Samba is beleszólhat.

Nicola McDermott és Vashti Cunningham személyében az újdonsült fedett pályás világbajnok Yaroslava Mahuchikh-nak rögtön nehéz ellenfelekkel kell, hogy szembenézzen magasugrásban. Athing Mu tavaly mindenkit elkápráztatott a női 800 méteren nyújtott elképesztő teljesítményével Tokióban, most ugyanezt teheti a Hayward Fielden is. Riválisai között az olimpiai ezüstérmes Hodgkinson és a belgrádi fedett vb győztese, Ajeé Wilson is ott lesz.

Ha ez nem lenne elég, könnyen lehet, hogy három világrekordot is láthatunk majd május 28-án, mert Joshua Cheptegei (férfi 5000 méter), Letesenbet Gidey (női 1 óra) és Francine Niyonsaba (női 1 mérföld) is hasonló célokért utazik majd az USA nyugati partvidékére.

Az Ostrava Golden Spike minden évben az egyik legerősebb és legjobban várt európai verseny, ahol ott lesz a tervek szerint Tamberi is ugrik majd, Femke Bol pedig a rendhagyónak számító 300(!) méteres gátfutásban áll rajthoz. A fiatal holland klasszist a „hagyományos” 400 m gáton június 6-án, Hengelóban hazai pályán láthatjuk majd először, de Duplantis is ott lesz a tulipánok földjén.

A június 14-i Paavo Nurmi Games a gerelyhajítás miatt lesz kimondottan érdekes. Három akkora ikonja a számnak, mint Johannes Vetter, Neeraj Chopra és Anderson Peters kb. másfél órás csatát vív majd magának.

A négy nappal utána sorra kerülő párizsi Gyémánt Liga-viadalra eddig csak francia atlétákat jelentettek be, igaz Cyréna Samba-Mayela (női 100 m gát), Pascal Martinot-Lagarde (110 m gát), Renaud és Valentin Lavillenie (rúdugrás), Alexandra Tavernier (női kalapácsvetés) és Quentin Bigot (férfi kalapácsvetés) neve is garancia a jó eredményekre.

A 2022-es esztendőben a Gyémánt Ligát az M4 Sport, a Continental Tour Gold sorozatát a Sport Tv közvetíti.

Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.