MASZ-közlemény: Nemzeti rekordok és vb-kvalifikáció a Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságon

 

Február 26-27-én Nyíregyházán rendezték a 2022. évi Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságot. A verseny kiemelkedő sikereit Kozák Luca és Illovszky Dominik érték el, a vendéglátó város atlétái pedig négy aranyérmet is szereztek.  Kozák Luca 60 méteres gátfutásban 7.92-es idejével új országos csúcsot állított fel, Illovszky Dominik pedig 6.63-as időeredménnyel kvalifikációt szerzett 60 méteres síkfutásban a belgrádi atlétikai világbajnokságra. Nyíregyháza négy aranyérmet szerzett: Bakosi Péter magasugrásban, Tóth Balázs súlylökésben, Nyisztor Petra hármasugrásban, Helebrandt Máté pedig gyaloglásban lett országos bajnok saját városában.

36 egyesület 259 versenyzője állt rajthoz a 2022. évi Fedettpályás Magyar Bajnokságon, amelyet most először rendeztek Budapesten kívül, a hivatalosan idén február 22-én átadott Nyíregyházi Atlétikai Centrumban. A verseny megnyitóján dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte a korszerű atlétikai létesítmény fontosságát, amely országos és nemzetközi eseményeket vonzhat majd Nyíregyházára. Arról is beszélt, hogy reméli, a most rajthoz álló sportolók közül sokaknak szurkolhatunk majd a 2023-as budapesti Atlétikai Világbajnokságon is.

Kiemelkedik az eredmények közül Illovszky Dominik hatalmas győzelme 60 méteres síkfutásban. A Budapesti Honvéd sprintere 6.63 másodperces eredményével megfutotta a márciusi, belgrádi fedettpályás atlétikai világbajnokság szintidejét, és eredményével egyúttal beállította az U23-as magyar csúcsot.

A verseny második napjának tetőpontja Kozák Luca új országos csúcsa volt a 60 méteres gátfutás döntőjében: 5 századmásodpercet javítva eddigi saját rekordján 7.92 másodperces eredményt ért el, amely jelenleg Európa második legjobb időeredménye a 2022-es szezonban.

Kovács Alexandra számára szintén emlékezetes marad a verseny, mert új U18-as magyar rekordot ért el 3000 méteres gyaloglásban.

Négy atléta duplázott: Bartha-Kéri Bianka, a veszprémi SVSE atlétája, aki szombaton 400 méteren, vasárnap pedig 800 méteren állhatott a dobogó legfelső fokára, Galambos Tibor hármasugrásban és távolugrásban lett aranyérmes, Máté Tamás a 200 méteres síkfutás mellett az FTC 4­x400 méteres váltójának tagjaként is aranyérmes lett, Molnár Attila pedig 400 méteres síkfutásban és szintén az FTC 4­x400 méteres váltójának tagjaként szerezte meg a magyar bajnoki címet.

Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke:

Büszkék vagyunk az idei fedettpályás országos bajnokságra, amelyen kiemelkedő eredmények születtek, új versenyhelyszínt avattunk fel és egy újabb lépéssel kerültünk közelebb céljainkhoz, készülve a jövő évi hazai rendezésű atlétikai világbajnokságra. Óriási siker, hogy Kozák Luca öt századot javított saját országos rekordján 60m gáton, ezúton is gratulálunk neki. Ugyancsak hatalmas öröm, hogy Illovszky Dominik megfutotta a fedettpályás világbajnokság szintidejét, hiszen így egy újabb fiatal versenyzőnk szerezhet tapasztalatot világversenyen. Csodálatosan debütált az új nyíregyházi atlétikai centrum, a versenyzők, a szervezők és a közönség is kifogástalan körülményekkel találkozhattak és ami a legfontosabb, rendkívül jó eredmények születtek. Ezek a sikerek, köztük a fiatalok sikerei mind azt mutatják, hogy már látszanak az elmúlt években elkezdett munka eredményei, azaz erősödik a magyar atlétika. Bízhatunk benne, hogy a tavalyi 30 százalékos növekedés után idén még több fiatal kezdi el az atlétikát, amely minden sportág alapja és amelynek segítségével minden gyerek megszerezheti a sportoláshoz és az egészséges mozgáshoz szükséges testalkatot. Minden energia, amit az atlétika fejlesztésére szánunk az egyetemes magyar sportot és a fiatalok egészségégét szolgálja.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.