Mesterhármasa után duplázásra készül Szemerei Levente a Puskás Arénában

Szemerei Levente

Egy héttel azt követően, hogy a pasaréti Vasas pályán bajnok lett a tízezer méteren, és ezzel sorozatban harmadszor nyerte meg az aranyérmet ezen a távon, Szemerei Levente újabb győzelemre készül, de most már a Félmaraton Magyar Bajnokságon.

A 22 éves szekszárdi magabiztosnak tűnik, pedig a vasárnap rá váró feladattal versenyszerű körülmények között még csak a harmadik alkalommal találja szembe magát. Amennyiben az önmagában is dicséretes bajnoki mesterhármasa után mindössze 168 órával a Puskás Arénát körülvevő parkban sem talál legyőzőre, Levente a ritkaságszámba menő duplázással tovább javíthat az ázsióján.

Egy hete a 10 kilométer lefutása közben iramfutóként sokat segített Szemereinek kecskeméti jóbarátja, egyben vetélytársa, a vele közel egyidős Palkovits István, most viszont úgy tűnik, hogy ilyesfajta támogatás nélkül kell megtennie a távot, ami a pontosság kedvéért 21 097,5 méter.

„A most következő erőpróba jóval keményebbnek tűnik, mint az elmúlt heti, ráadásul az időről-időre visszatérő kisebb derék- és hátfájdalmam is bezavart a felkészülésembe, de ezt nem kifogásként említem meg. Komolyan gondolom, hogy ennek ellenére is megpályázhatom a győzelmet, noha a mostani még csak a harmadik félmaratoni „vizsgám” lesz."

"A március elsejei premierem biztatást adott, köszönhetően annak, hogy Splitben egész jó kis mezőnyben második helyezettként értem a célba, de aztán Isztambulban már nem rólam szólt a verseny, igaz a kisebb betegségem miatt sok jóra nem is számíthattam. A vasárnapi bajnoki győzelem rendbe tenné a mérlegemet, de ebbe az ellenfeleimnek is lesz beleszólása" – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Szemerei Levente, aki valójában nem is szekszárdi, hiszen a megyeszékhelytől 15 kilométerre fekvő Szedresen, egy kisközségben éli az életét.

Négyszáztól a félmaratoni távig

Ahhoz képest, hogy a Szekszárdi Sportközpont büszkesége, akinek tizennégy éves koráig Németh Gyula volt a mestere, azóta pedig Szőke Gergő, még hosszútávfutó pályafutása elején jár, már meglepően sok távon szerepelt. A 4x400-as váltóban utoljára 16 esztendősen futott, de aztán kipróbálta magát a 800, az 1500, a 3000 és 5000, valamint – a legtöbb sikerrel – a 10 000 méteres távon, de az akadályfutásba is belekóstolt, egyszóval soha nem hátrált meg a kihívások elől.

„A kép most kezd letisztulni, miután a legtöbb távról lemondva a jövőben elsősorban maratonifutóként szeretnék bizonyítani. Lehet erre azt mondani, hogy a biztosnak tűnő útról letérve a bizonytalant választottam, de érzem magamban az erőt a leghosszabb olimpiai távhoz."

"Az edzőmmel meghánytunk-vetettünk minden eshetőséget, és csak ezek után határoztunk úgy, hogy a felkészülésem menetét megváltoztatva és a súlypontokat máshova helyezve építjük fel az első maratonimat. Ami a terveink szerint a szeptemberi országos bajnokság lesz. Ha ott minden jól megy, következhet a nemzetközi premier, a decemberi valenciai verseny, amiből olyan eredményt szeretnék kihozni, ami megerősítheti a tervünk életképességét, de biztatást is adhat a munka folytatásához.”

Edzés a Sió csatorna töltésén

Számba véve a kínálkozó lehetőségeket, így azt is, hogy Leventének a 10 000 méter háromszoros magyar bajnokként sem teremthetne sok babér a legrangosabb nemzetközi versenyeken, emellett a maratoni másféle felkészülést igényel, Levente nem tekinti céljának a világbajnoki részvétel kiharcolását, de várhatóan az azt követő müncheni Európa-bajnokságot is elengedi.

„Az igazat megvallva sohasem rajongtam a pályaversenyekért. Valamiért, talán a pálya változatossága miatt is közelebb álltak hozzám az utcai és a mezeifutó viadalok, miközben arról álmodoztam, hogy mikor érkezik el számomra az a kivételes alkalom, amikor nekivághatok a londoni vagy a berlini maratonnak. Bátorság és erő kellett ahhoz, hogy rászánjam magam a váltásra, de ebben két előttem álló nagy feladat motivációja megerősítette a lelkemet."

"Hatalmas kihívást jelent a számomra, hogy jövőre Budapest ad otthont a világbajnokságnak, amiről a világért sem szeretnék lemaradni, így vagy úgy, tehát azt se bánnám, ha meghívottként „zöld kártyával” állhatnék a rajthoz. A 2024-es párizsi olimpia már egy másik történet kezdetét jelentheti. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy pályafutásom első ötkarikás versenyére már a nevezési szintidőt megfutva jussak ki, és abban az irdatlan erős mezőnyben se kerüljek az „indultak még” besorolású futók társaságába

– mondta befejezésül Szemerei Levente, akinek Szedresről nem kell sokat utaznia, amikor edzésre indul, mert közel lakik a Sió csatornához, amelynek a töltése jó terepet kínál a hosszú futásokhoz. Ilyenkor 15-16 éves fiatal futók is a nyomába erednek, de olykor a bajai triatlonista Faldum Gábor is vele együtt hagyja maga mögött a kilométereket.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.