Németh Miklós sikerei inspirálják a Herczeg családot

Az 53 esztendős Herczeg György és a fiai olyasféle utat járnak, mint a montreali gerelyhajító olimpiai bajnok és ex-világcsúcstartó Németh Miklós a három atlétareménység gyermekével, de ez nem csak egyszerűen egy hasonlóság, hanem egy erős kapcsolat, amely a barátságra, a magyar atlétika büszkeségének a tiszteletére, tanácsainak megfogadására épül.

Nem egyedülálló a magyar atlétikában, hogy a családi kötelék keretein belül, annak előnyeivel és lemondásaival is számolva a szülők avatják be a sportáguk rejtélyeibe a csemetéiket, és ha eléggé rátermettek, a felkészítésük és a menedzselésük feladatát is magukra vállalják.

Kézenfekvő példa erre a Herczeg család története, ahol néhány évvel ezelőtt, a külföldről hazatért családfő határozta el, hogy a fiaiból atlétát nevel, és ha minden úgy alakul, ahogy elképzelte, a „kishercegek” egyszer majd nagy célok megvalósítására is képesek lesznek. A családi jelszó náluk úgy hangzik, hogy komolyan, de jókedvűen is, odaadással, ámde nem mindenáron.

Az anyukák áldozatos munkája

„Sok magyar atlétára nézek fel, de ha egy vetélkedőben azt a kérdést kapnám, hogy ki a mögöttünk álló fél évszázad legnagyobbja, én Németh Miklós nevét vágnám rá. Felejthetetlen emlék számomra az a hatalmas dobása, amivel már az olimpiai döntő első sorozatában eldöntötte az első hely sorsát, az a bámulatos 94.58 méter, amivel sokkolta az ellenfeleit. Még ennél is többre vihette volna, de ebben a sérülései akadályozták meg. Nekem az üzleti életben elért sikerei is imponálnak, hatalmas munka, kitartás és ötletesség van abban, hogy sportpályaépítőként és gerelygyártóként 76 esztendősen is megállja a helyét a versenypiacon."

Példamutató volt a számomra az a modell, és az a megközelítés, ahogy atlétát nevelt a gyerekeiből, hogy aztán családi vállalkozásnak is nevezhető klubban futtassa fel őket. A mi „gépezetünkben”, a napjaink sűrű programjának megszervezésében kulcsszerepet tölt be Szilvia, a feleségem, az ő áldozatos munkája nélkül talán nem is boldogulnánk. Ebben is hasonlítunk Némethékre” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Herczeg György, aki az amerikai és franciaországi tanulmányai és munkavállalása után idehaza a kereskedelemben keresi a lehetőségeket, emellett edzőként is igen sok energiát fektet a fiai felkészítésébe és versenyeztetésébe.

„A gyerekeink tehetségesek, és velünk együtt azt szeretnénk, ha felnőtté válva világversenyek résztvevői lehetnének – folytatta Herczeg György, aki szinte minden gondolatánál visszakanyarodik Németh Miklóshoz, aki atlétaszülőként nem vetélytársként tekint a másik család gyerekeire, hanem annak az összetartó közösségnek a tagjaiként, akik az atlétika, azon belül pedig a dobószámok megszállottjai. "Magam is ide tartozok, és számomra dicséretet jelent, amikor az olimpiai bajnok azt mondja rólam, hogy az atlétika örültje vagyok, mert ennél nagyobb elismerésben nem is részesülhetnék.”

Világelsőség az U18-asok között

Az eddig befektetett munka igazi értékmérője az a versenyévad lesz, amikor a 18. születésnapja felé közelítő ifjabb Herczeg György – jobban hangzik úgy, hogy a „kis Gyuri” – felnőtt gerelyt vesz a kezébe, és megtapasztalja, hogy az egy merőben már kihívást jelent a számára. Erre a fordulópontra Attilának, a nála két esztendővel fiatalabb testvérének is fel kell készülnie, de addig még sok víz lefolyik a Dunán…

„Gyuri tavaly már bemutatkozott az atlétavilágnak, amikor október 10-én Vácott családtörténelmet írva 80,44 méterre javította az ifjúsági országos csúcsot, és ezzel az U18-as korosztály világranglistájának élére állt. Idén már az U20-asok, tehát a juniorok között kell bizonyítania, és erre az új és rögös útra lépve a 75,95 méteres eredményével ismét jelét adta a tehetségének.

Öröm, hogy Attila is szépen halad előre, ő még a 700 grammos gerelyt igyekszik jó messzire eljuttatni, mondhatom azt, hogy a 68,92 méteres egyéni csúcsából olvasni lehet a jövőjét. Köszönettel tartozunk Németh Mikinek, akinek a tanácsaira évek óta számíthatunk, jómagam pedig az ő véleményét kikérve igyekszem meghatározni a fejlődés irányát.”

Olimpiai álmok

Miután a Honvéd atlétikai szakosztálya lemondott a dobók foglalkoztatásáról, a fiatal versenyzők többsége új klubot választott magának. Herczegék a kellő hátországot négy évvel ezelőtt a „Fradinál” találták meg.

„Egyesületünk, a Ferencváros Torna Club és a szövetség is támogatja a munkánkat és biztosítja az eredményes felkészülés feltételeit. Ezt az eredményeinkkel szeretnénk meghálálni. Hosszútávú terveink vannak, nem titok, hogy egy olimpiai szereplést is megcéloztunk, de most csak ennek az évnek a feladataira összpontosítunk, Gyuri fiam eddigi atlétapályafutásának a legnagyobb megmérettetése lehet a nyári junior világbajnokság, amelynek a kolumbiai Cali ad otthont.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő évi budapesti világbajnokságon csak nézőként szurkolhatunk a magyar válogatott tagjainak, de nincs már nagyon messze az az idő, amikor a fiaink készen állnak majd a legnagyobb kihívásokra is.”

– hangsúlyozta Herczeg György, aki edzői minőségében nagy részben felelős a ferencvárosi ifjú dobók technikai, erőnléti és a futóedzéseinek tervezéséért és levezetéséért, de a dobótechnika tökéletesítésében fél évszázados tapasztalataival felvérteződött szakértőként az olimpiai bajnok Németh Miklós is szerepet vállal.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.