Oláh Barbara Eb-szinttel nyerte meg a magyar bajnokságot

Kellemes, napsütéses időben került megrendezésre a 43. Békéscsabai Nemzetközi Gyalogló Verseny, amely egyben a felnőtt és az U23-as korosztály 20 kilométeres, valamint a fiatalkorúak országúti bajnokságának is helyet adott. A hagyományosan áprilisi rendezés ezúttal a nemzetközi versenynaptár változásai okán került erre a márciusi hétvégére.

A 2022. évben a hazaiak számos jó eredménynek örülhettek, de ezek közül kiemelkedik Oláh Barbara (korábban Kovács Barbara - a szerk.) magyar bajnoki címe, amit 1:31:48 órás idővel nyert meg, így teljesítette a müncheni Európa-bajnokság nevezési szintjét. A Budapesti Honvéd gyaloglója, Récsei Rita 1:38:32 órás eredményével ezüstérmet szerzett, amíg Tóth Sándor mesteredző másik tanítványa, Zahorán Petra állhatott fel a dobogó harmadik fokára, aki a élete első 20 kilométeres versenyén 1:42:40 órás időt ért el, ami biztató a jövő évi U23-as Eb előtt. 

A férfiak versenyében a nyíregyházi Helebrandt Máté 1:22:14 órás egyéni csúcsot ért el és lett országos bajnok. Időeredménye az  Európa-bajnokságra történő kvalifikációban mindkét távon (35km és 20km) értékes pontokat jelent, utóbbi automatikus kijutást jelentő szintjétől mindössze 4 másodperccel marad el.

Az abszolút versenyben ezüstérmes, a korosztályában magyar bajnok Tóth Norbert 1:27:12 órás egyéni csúcsa szintén biztató a jövő évi U23-as Eb tekintetében, ahol a Honvéd Szondi SE atlétájára potenciális résztvevőként számíthatunk ezen időeredménye alapján. A bajnoki dobogó harmadik fokára Tokodi Dávid, az FTC gyaloglója állhatott fel 1:32:10 órás idővel.

Az U20-asok bajnoki versenyeiben a nők között Spiller Tiziana (BHSE) U20-as világbajnoki szintet teljesített és lett magyar bajnok 48:43 perces idővel, mögötte klubtársa Mészáros Dorottya végzett 51:44 perc után ért be, amíg a bronzérem a DVTK atlétájának, Molnár Boglárkának a nyakába került. A férfiak U20-as versenyében kettős diósgyőri győzelem született: Bánk Leon 48:51 perccel nyert Konczvald Tamás előtt, aki 51:20 perccel lett.

A nők U18-as versenyén az 5 kilométeres távon kettős békéscsabai győzelem született: Kovács Alexandra nagyon erős 23:59 perces egyéni csúccsal és korosztályos Eb-szinttel lett magyar bajnok. A 18 évesn aluliak között az eddigi legjobb európai időt gyalogló tehetség mögött klubtársa Bor Bernadett végzett, amíg harmadik a MATE-GEAC gyaloglója, Halászy Tamara lett. A férfiaknál ebben a korosztályban 10 kilométeren került megrendezésre a bajnokság, ahol ugyancsak hazai győzelem született. Bor Benjamin a gödöllői Szécsényi-Nagy Rudolfot és a miskolci Majoros Mátét utasított maga mögé.

Az U16 korosztályban Huszár Enikő és Stefanovics Roland lettek a bajnokok, előbbi a BEAC, utóbbi a Miskolci Sportiskola versenyzője.

Kovács Soma

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.