Palkovits István a remekül sikerült 2021-es éve után már Kenyában készül a következő szezonra

Palkovits István

Palkovits István számára nehezen kezdődött a 2021-es év, majd szépen folyamatosan belelendülve előbb az U23-as Európa-bajnokságon aranyérmes lett, nyár végén pedig a korosztályos magyar csúcsot is megdöntötte 3000 méteres akadályfutásban. Az Év U23-as atlétájának megválasztott tehetség már gőzerővel készül az új szezonra, amelynek sikereit a most is zajló januári kenyai magaslati edzőtáborral alapozhatja meg.

Hogy telik az edzőtábor? Mikor mentetek ki?

Jól vagyunk köszönöm. Jól mennek az edzések is, ma pont egy pihenősebb napunk van (az interjú vasárnap készült – a szerk.). A pályától kb. 4 kilométerre vagyunk, párszor futva érkezünk az ottani edzéseinkre, arra pont jó ez a táv, hogy bemelegítsünk.

Már a magaslathoz való akklimatizációs folyamatunk végén járunk, egyre jobban mennek az edzések. Már tudtam jó minőségű hosszút futni, illetve jól tudunk a többiekkel együtt edzeni. Rajtam és edzőmön, Németh Gyulán kívül Bartha-Kéri Bianka, Szögi István, Varga Gréta, Szemerei Levente, Kiss Gergő és Tóth Lili Anna van még velünk, illetve Stupián Anikó is velünk tartott a veszprémi csapatból.

Nagyon sok az emelkedő, lejtő, ami azért veszi ki az erőt az emberből. Kezdetben voltak nehézségek, pl, egy pókcsípés, illetve nagyon sok régi típusú autó, motor jár, amik ezeken a földutakon különösen rossz levegőt gerjesztenek néha.

Kenya melyik részén vagytok?

Itenben vagyunk, ami Kenya nyugati részén található jóval 2000 méter feletti magasságon. De szombaton voltunk Eldoretben, ez Eliud Kipchoge vidéke, ami nem messze van tőlünk. Felmértük, hogy milyen ott a helyzet, milyen élelmiszert lehet arrafelé venni.

Milyenek a körülmények? Futottatok már helyiekkel is, vagy csak mint magyar csapat járjátok a vidéket?

Már az első pillanatban feltűnt, hogy milyen jó alkatúak helyi fiatalok, ami alapján mindegyikükből kiváló futók lehetnek a jövőben. A szegénységből való kitöréshez errefelé amúgy is a futás jelenti a legnagyobb esélyt. Még nem edzettem kenyaival, de akiket láttam a pályán, az alapján ők jobban is mozognak, mint mi, hiszen itt a magaslati levegőn születtek.

Volt már 24 kilométeres edzésünk is, nem volt az egész nagy tempójú, de pont a magaslat miatt a végén már így is éreztem, hogy kezd a levegőm elfogyni. Fejlődünk, a harmadik hét végére már jó edzéseket tudunk majd csinálni.

Az étkezés kicsit szegényes, mondjuk rizs és bab is van, néha tésztát eszünk, halas-szószos mártással, de kipróbáltuk az ugali nevű kenyér-szerű ételt is. A boltban azért tudunk pár extrább dolgot venni, mint amilyennek az árak alapján egy-egy tábla csoki minősül errefelé, de edzeni jöttünk, nem nyaralni.

Nem sokkal azelőtt, hogy kimentetek Kenyába, egy jó hír ért téged. Te lettél a 2021-es Év U23-as atlétája. Számítottál erre az elismerésre?

Nem akarom azt mondani, hogy nem számítottam rá, mert egy ilyen jól sikerült év után lehetett abban bízni, hogy én kapom a díjat. Elég nehezen indult be a szezonom, mégis annál jobban sikerült a vége. A vírusos fertőzésem után még a padlón voltam, akkor még úgy volt, hogy lesz felnőtt Eb is, de aztán kiderült, hogy azt is elhalasztják. Ekkor elkezdtünk az U23-as Eb-ben gondolkozni, amivel kapcsolatban úgy láttuk, hogy ott lehetne egy dobogós helyezést is összehozni. A márciusi olaszországi edzőtábortól kezdve már úgy is készültünk, hogy ez lesz a főversenyünk.

Nyár elején a Magyar Nagydíjsorozat tatabányai állomásán sikerült először 8:30-on belül futnom 3000 méteres akadályfutásban. Ekkor már körvonalazódott, hogy jó erőben lehetek az év második felében, majd jött a felnőtt magyar bajnoki címem és az U23-as Európa-bajnoki győzelmem Tallinnban.

Nyár végén úgy voltunk, hogy akkor fussunk még két korosztályos rekordot, ez sikerült is. Amit kitűztünk menet közben új céloknak, azokat meg is tudtuk valósítani – ezt nevezném a legnagyobb sikeremnek 2021-ben és pontosan ez az, amiért az Év edzőjének megválasztott Németh Gyula és én is a leginkább megérdemeljük az elismerést.

Hogy érzed, a 8:28.43-as korosztályos magyar rekordod már elég jó időeredmény ahhoz, hogy 2022-ben meghívjanak erősebb külföldi versenyekre is? Ez a következő lépcsőfok?

Igen, ez már elég lehet hozzá. Nem titkolt célom, hogy szeretném megfutni a felnőtt vb szintjét is, a 8:22-t, ami egy ilyen szezon eleji magaslati előrelökéssel sikerülhet is. Ha minden jól alakul, akkor leszek olyan erőben, hogy összejöjjön a szint.

Mikor jöttök haza? Milyen terveid vannak a fedett pályás szezonra?

Január 24-én indulunk és 25-én délután érünk haza. A fedett pályás szezont a visszatérést követő 10-12. nap környékén kezdem majd meg, Franciaországban lesz egy versenyem 3000 méteren, majd jön a Fedettpályás Magyar Bajnokság. Egyelőre ott is csak a 3000 méter van tervben, még meglátjuk, hogy 1500-on is elindulok-e. Egy jó alapot szeretnénk adni a 2022-es évnek, nem szeretnék semmilyen terhet magamra tenni az év elejére.

A 2022-es célversenyed a müncheni Európa-bajnokság lesz?

Nagy álmaink vannak Németh Gyulával nem csak az Eb-re, hanem a teljes szezonra. Arra teszünk fel mindent, hogy az a verseny jól sikerüljön, de ettől még szeretnék 2000 síkot, 2000 akadályt, egy jó 5000 métert és 1500 métert is futni. Az idei év elég sűrű lesz, de már annál jobban várom.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.