Scherer Tamás a MASZ új utánpótlás szakreferense

A Magyar Atlétikai Szövetség új utánpótlás szakreferense, Scherer Tamás egész életét a sportágban töltötte. A vele készített interjúból kiderül, hogy mi lesz a pontos feladata, mely korosztályok tartoznak hozzá és a 2023-as budapesti világbajnokságra is előre tekintettünk.

Gratulálunk a kinevezéséhez. Mikor jött a felkérés? Hogyan fogadta a megkeresést?

Március végén jött a felkérés Scheidler Géza sportszakmai igazgatótól a MASZ elnöksége nevében. Rövid gondolkodási időt kértem, mert szerettem volna megbeszélni a családommal és a munkaadómmal. Nagy megtiszteltetéssel vállaltam el ezt a pozíciót, ami hatalmas elismerése annak, amit az elmúlt 25 évben a honi atlétikában letettem az asztalra.

Az utamat egyedül nagyon nehéz lett volna végigjárni, így mindenek előtt szeretném megköszönni mindenkinek, aki a szekszárdi atlétikában megteremtette az ehhez megfelelő környezetet. Valamint hálás vagyok a szüleimnek, hogy az atlétika felé irányítottak engem.

Mióta van benne a magyar atlétikában? Milyen pozíciókat töltött be korábban?

Tízéves koromban, mióta atletizálni kezdtem, azóta tölti ki a mindennapjaim ez a sportág. Ebbe nem csak a versenyeken való tevékenységeim tartoztak bele, hanem iskolás koromban sok közvetítést néztem cikkeket olvastam. Szegeden végeztem német nemzetiségi - testnevelés szakon, a diploma megszerzése után is aktívan atletizáltam. 1996-ban kezdtem edzősködni Szentesen, Szekszárdon 1999 óta tevékenykedem mindenféle korosztályban, majd minden szakágban.

Több olyan tanítványom is van, akik Szekszárdról elindulva máshol futottak be karriert. Bogdán Annabella, Máté Fanni, Ohn Kinga, Schmelz Fanni és Bézsenyi Gergely szinte kivétel nélkül álltak már dobogón magyar bajnokságon. Volt olyan csapat Európa-bajnokság, ahol közülük négyen is tagjai voltak a magyar válogatottnak.

Két és fél évtized edzői, testnevelői, szakosztályvezetői, szpíkeri és versenyszervezői tapasztalattal a hátam mögött érzem magam annyira elszántnak, hogy a sportág hazai szereplőivel együtt el tudjam végezni ezt a munkát.

Mi lesz a pontos feladata?

Először is meg kell ismernem a szövetség szerkezeti struktúráját, nagyon fontos az irodán dolgozókkal való jó kapcsolat kiépítése. Utánpótlás szakreferensként fel kell térképezzem az U16, U18 és U20 korosztályt. A szakági referensekkel együttműködve össze kell állítsam az utánpótlás válogatott kereteket. A nemzetközi bajnokságokon, világversenyeken való minél eredményesebb részvétel segítése, az utánpótlás edzőkkel való napi kapcsolattartás is fontos feladat.

Valamint feladatom lesz átnézni, hogy merre tud továbbmenni itthon az atlétika, és miben tudok hozzájárulni ahhoz, hogy utánpótláskorú versenyzőink lendületben maradjanak, és felnőttként is egyre többen, egyre szebb sikereket érjenek majd el.

Melyik korosztályokkal kell majd foglalkoznia? Melyek lesznek idén a legfontosabb versenyek az ön szemszögéből?

Az U10-es korosztálytól az U20-ig bezárólag mindenkin rajta kell tartanom a szemem, de az U16, az U18 és az U20 szereplése kiemelt jelentőséggel bír. Az idei év legfontosabb versenyei hazai szinten a korosztályos bajnokságokkal kezdődnek, de természetesen a különböző korcsoportok ligaversenyeire is figyelni fogok.

Nemzetközi színtéren is számos nagy megmérettetés vár a fiatalokra, hiszen július 4-7. között Jeruzsálemben U18-as Európa-bajnokságot, július 24-30. között Besztercebányán EYOF-ot, augusztus 1-6. között Caliban pedig U20-as világbajnokságot rendeznek. Mindemellett lesz még három magyar válogatott viadal is, ahol szintén szeretném a mieinket sikerre vezetni.

Hogyan tervezi az együttműködést az egyesületekkel?

Mivel április közepe van, ezért már a nyakunkon a szabadtéri szezon, de igyekszem minél hamarabb belerázódni a munkába. Az előttünk álló hónapokban először a versenyeken szeretném felvenni a kapcsolatot az atlétákkal, az edzőkkel és a szakági referensekkel. Aztán az októberi „átmeneti” időszakban szeretnék személyesen eljutni minden régióba és szemtől szemben átbeszélni a felmerülő kérdéseket, ötleteket és problémákat.

Mekkorát dobhat a 2023-as budapesti világbajnokság a magyar utánpótlás helyzetén? Mit jelenthet ez a fiataloknak?

Elsősorban az a fontos, hogy minél többen valamilyen formában részt vegyenek a világbajnokságon. Akár nézőként, akár önkéntesként vagy épp versenybíróként. A lényeg, hogy még inkább magukba szívják az atlétikát. Ne csak az atléták legyenek ott, de az edzőjükkel, sporttársaikkal és családtagjaikkal legyenek ott, ahogyan én is tettem ezt anno az 1998-as budapesti Európa-bajnokságon.

Ott a call roomban dolgoztam önkéntesként, ahol ezáltal megannyi nagy sztárral találkozhattam. De előtte még középiskolásként két nagy fedett pályás világeseményen is kint voltam. Az egyik az 1988-as fedett Eb volt, majd egy évre rá a szintén a Budapest Sportcsarnokban megrendezett fedett vb. Nagy példaképemet, Patrik Sjöberg-et mindkét versenyen élőben láthattam, nagyon jól szerepelt, ez még jobban az agyamba és a szívembe égette az atlétikát. Mindenkinek hasonló élményeket kívánok az előttünk álló évekre.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.