Szabó Nóra a félmaraton ob-n és a müncheni Eb-n írná tovább fantasztikus történetét

A Budapest 2023 Programban részt vevő atlétákkal készülő interjú-sorozatunk következő alanya, Szabó Nóra hobbifutóból vált az egyik legjobb magyar hosszútávfutóvá. Tavaly Berlinben már belátható közelségbe került számára Földingné Nagy Judit 1996 óta fennálló országos csúcsa is a klasszikus távon, amihez a következő években még közelebb kerülhet.

"Miattad fogok futni" - elcsíptem egy ilyen feléd célzott mondatot a 10 000 méteres ob-n. Hogy is volt ez pontosan?

Tényleg? Erre nem is emlékszem, sok mindent nem hallottam meg aznap az edzőmtől sem a verseny közben sem, sajnos egyáltalán nem voltam ott fejben. Viszont már korábban is volt rá példa, hogy valaki azt mondta, azért kezdett el futni, mert én egy jó motiváció vagyok a számára. Olyan is volt, aki már előtte rendszeresen futott, de egyszer azért futott többet, mert látta az eredményeim.

Milyen érzés, hogy ennyi embert inspirálsz az egészséges életmódra?

Jó érzés, hálás vagyok ezekért a visszajelzésekért.

Ott jártál jó néhányon a világ legnagyobb maratonijai közül. Melyik miért számít különlegesnek?

Boston amúgy is a kedvenc városom, mert dolgoztam Amerikában két nyarat, és akkor beleszerettem. A Boston Maratonra elég nehéz a bejutás, mert a kvalifikáció még a World Marathon Majors versenyei közül is igencsak egyedi. Négy éve a maraton előtti napon anyukámmal közösen futottunk egy 5 kilométeres versenyen, ami az első volt a számára. Nagy élmény volt az egész hétvége annak ellenére is, hogy a másnapi maratonin borzasztóan szakadt az eső.

Szintén 2018-ban Chicagóban egy akkori egyéni csúcsot futottam, az azért volt jó. Ott is esett az eső, de 2:45:50-nel sikerült célba érnem. Berlinhez köthető a mostani egyéni legjobbam. Azt mondják, hogy Berlinben csak jó időt lehet futni, mert viszonylag sík és csak egy kisebb emelkedő van a pályában. A szél azért ott is tud fújni.

Hobbifutóból váltál elit atlétává, így relatív jó viszonyítási alapod lehet: mekkora a különbség a két szint között? Mit kell másképp csinálni?

Rendszer van az edzéseimben. Korábban, míg amatőr voltam, akkor mentem ki, amikor akartam, nem résztávoztam, nem csináltam semmi ilyet, csak futottam, ahogy jól esett, általában mindig ugyanolyan tempóban.

Újdonság volt, hogy időre kell futni, van rendszer, amihez alkalmazkodnom kell, és meg kell csinálnom egy előírt edzésmunkát. Megtanultam, mit jelent a fartlek vagy a résztávos edzés. A rendszerben való edzés pozitív hatással van rám és a teljesítményemre. Kicsit sajnálom, hogy nem előbb kezdtem el így edzővel dolgozni, bár lehet, hogy nem lennék akkor sem jobb.

Mi volt a fordulópont ebben az átalakulásban?

2017-ben többen is javasolták a Frankfurt Maraton után, hogy keressek egy edzőt, mert sokkal többet ki lehetne hozni a futásaimból. Beszéltem Knipl Istvánnal és Józsa Gáborral is, így végül rászántam magam és 2018 márciusától vagyok igazolt atléta, lassan három éve már a Margitszigeti Atlétikai Clubnál.

 A Margitsziget a futás szentélye. Szerinted mitől alakult ki a „szigetkör” kultusza?

A Margitsziget egy tökéletes helyen, szép környezetben van, nincsenek közlekedési lámpák, ezért nem kell megállnod közben. Sokan is vannak a körön, így már az is motivációt jelenthet, hogy akár csak az előtted lévőt utolérd és megelőzd. Nem csak egy úton futhatsz, hanem akár be is mehetsz a középső útra, vagy egyéb különböző útvonalakat választhatsz. Sok válogatott közép- és hosszútávfutó edz a szigeten, például Tóth Lili Anna is, akivel közös az edzőnk.

Lilivel együtt voltunk márciusban Monte Gordóban edzőtáborban, néhányszor a könnyű futásokat tudtuk együtt végezni. Viszont mivel ő pályaversenyző, ezért az edzések többi részét külön végeztük. Előtte sérült voltam, de végül dr. Berkes István tanácsára kimentem, és olyan edzéseket csináltam, mint előtte soha. Bár versenyeket ki kellett hagynom a sérülésem miatt ebben az időszakban, de Portugáliában kifejezetten jókat tudtam edzeni.

Melyik volt eddig a legjobb és legrosszabb versenyed?

A legjobb versenyem a tavalyi WizzAir Budapest Félmaraton volt, ami annyira jól ment, hogy a tervezettnél három perccel gyorsabban értem célba. Nagyon tudtam a futásra koncentrálni, nem vette el semmi a figyelmem.

Nem úgy, mint most a 10,000 méteres ob-n, ami egy nagyon rosszul sikerült futás volt. Sokkal jobb időre vagyok képes annak ellenére is, hogy nem ez a fő távom. Nem tudom, mi történt vasárnap, fejben nem voltam ott teljesen - vagyis inkább egyáltalán nem, ez nem jellemző rám.

Hány kilométert fut napjaink legjobb női maratonistája egy évben?

Évi kb. 6000 km-t, a heti mennyiség 130-140 kilométerre jön ki.

Milyen céljaid lesznek a mostani szezonban?

Most vasárnap a Félmaraton Magyar Bajnokságon szeretnék az egyéni csúcsomhoz közeli időt futni, bár másfél kilométeres körön nem futottam még félmaratont, így nem tudom, mennyire lesz nehéz így futni.

Augusztusban az Európa-bajnokságon a maratoni távon is hasonló célokkal állok rajthoz. Utóbbira a szintidőt már tavaly ősszel Berlinben teljesítettem, ami nagy könnyebbség a számomra. Jó lett volna még futni a maratoni ob-n is, de mivel szeptemberben alig négy héttel az Eb után rendezik meg, ezért azt nem vállalom be.

Mennyire látod elérhetőnek az immáron 26 éves magyar csúcs megdöntését, amit Földingné Nagy Judit tart 2:28:50-nel?

Judit egy nagy példakép, személyesen is ismerem, többször indultam az általuk rendezett versenyen Győrben. Azt gondolom, hogy képes lehetek rá, már csak a Berlinben futott 2:31:08-as időm alapján is. A fő célom nem az országos csúcs megdöntése, mert az Európa-bajnokságon augusztus közepén nem valószínű, hogy az időjárási körülmények ideálisak lesznek.

Jelenlegi edzőm, Berkovics Imre régóta jóban van Judittal, aki figyelemmel kíséri az eredményeimet és többször is felhívta Berkot, hogy gratuláljon neki az egyes eredményeim után. Örömmel és szívvel drukkol nekem és mindenki másnak.

Még munka mellett futsz, vagy már főállású sportolóként teszed?

Dolgozom mellette, igen.

Mosonmagyaróvár-Budapest viszonylatban mennyit töltesz még otthon?

Az edzések miatt nem nagyon tudok hazamenni, így inkább a szüleim jönnek fel hozzám a fővárosba. A hétvége ideköt: szombaton hosszú résztávos edzések, vasárnap pedig általában hegyi futásom van a Normafa és a János-hegy körül.

Mit gondolsz, milyen hatása lehet a 2023-as világbajnokságnak a sportág hazai népszerűségére? Mik lesznek a céljaid a világbajnokságon?

Még nem tudjuk, hogy mi lesz a szintidő, de valószínűsítjük, hogy sokkal erősebb, mint akár a mostani vb-re vagy az olimpiára. Maga a sportág talán kicsit közelebb kerül az emberekhez, remélhetőleg nagyobb érdeklődés is lesz iránta a vb-t követően. Pozitív hatása lesz, az biztos – minden szakágnak megvan a szépsége és nehézsége. Hosszútávfutó vagyok, ami a kitartásra, a koncentrációra tanít, ami mindenkinek jól jöhet az élet minden területén.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.