Szemerei Levente tíz éve nem látott idővel mutatkozott be a félmaratoni távon

Szemerei Levente

Miközben a legtöbben a Fedettpályás Magyar Bajnokságra és az ott zajló remek versenyekre figyeltek a hétvégén, vasárnap Szemerei Levente élete első félmaratoniját teljesítette Splitben. A Szekszárdi Sportközpont 22 éves atlétája ráadásul nagyszerűen szerepelt a horvátországi viadalon, ahol 1:04:39-es időt futva a 2. lett.

Levi, gratulálunk ehhez a fantasztikus félmaratoni eredményedhez. Szerinted mikor teljesítette legutóbb ilyen gyorsan magyar futó ezt a távot, mint most te?

Vasárnap este megnéztem az elmúlt húsz év eredményeit, de már erre nem emlékszem pontosan. Talán kb. tíz éve?

Igen, Tóth László pont tíz évvel ezelőtt futott 1:03:28-at Rijekában. Hogyan sikerült már az első idei versenyeden ennyire jót futnod? Milyenek voltak a körülmények?

Nagyon elégedett vagyok az eredményemmel, egy tesztversenynek fogtam fel ezt a spliti félmaratonit. Ugyanakkor az időjárási körülmények miatt úgy érzem, még maradt bennem egy kicsi. 10-12 fokra és szélcsendre számítottunk, ehelyett alig 5-6 fok volt és 30-35 km/órás szél fújt.

Mostantól a félmaratoni lesz a fő távod, vagy ez csak egy rövid kaland volt?

Igen, tavaly a szakági referensnek jeleztük, hogy 2022-re már a hosszabb távokra fogok készülni. Tavaly még 3000 méteres akadályfutásban voltam kint Tallinnban, majd 5 és 10 ezren nyertem bajnoki címeket. Picit nagy ugrásnak tűnik, de én ebben képzelem el magam a jövőben. Fogok még pályán versenyezni, de most ez lesz a fő irányvonal.

Hogyan telt a felkészülésed?

Szögi Istvánék kint voltak Kenyában edzőtáborozni januárban, ahová én is becsatlakozhattam. Már tavaly is voltam kint hat hetet Kenyában. Már akkor is tudtam olyan emberekkel edzeni, akik a legjobbak közé tartoznak ezeken a hosszabb távokon is. Mindkettő kintlétem nagyon hasznos volt a számomra.

A felkészülést már a tavalyi évben elkezdtük, azonban sorra maradtak el azok a versenyek, amiken el szerettem volna indulni. November elején lett volna egy 15 kilométeres versenyem Hollandiában, majd december végén Franciaországban is, de sajnos a covid miatt mindkettőt lemondták. Majd Veronában is szerettem volna február 9-én futni, de azt sem tartották meg, így ez a mostani horvátországi volt a legkézenfekvőbb a bemutatkozásra.

Milyen versenyeken láthatunk téged az idei esztendőben? Mi lesz a legfőbb célod a 2022-es évben?

Március 27-én fogok futni egy isztambuli félmaratonon. Ez egy elég rangos besorolású, Gold Label verseny lesz, így remélhetőleg jó mezőnyben tovább javíthatom a mostani 64 és fél perces időm. Majd tavasszal jön a 10 000 méteres ob és a 10 km-es Európa-kupa Franciaországban, utána pedig a tervek szerint ismét kimegyek Kenyába edzőtáborba.

Szeptember közepén a Maraton Magyar Bajnokságon tervezek egy tesztversenyt futni, ahol még nem is az idő lesz a fontos, hanem az, hogy megtapasztaljam, valójában milyen is ezen a távon futni. A fő célom a decemberi Valencia Marathon lesz, ahol szeretném megdönteni az U23-as országos csúcsot, ami 2:13:30, de annak örülnék a legjobban, ha már itt közel tudnék kerülni a felnőtt magyar rekordhoz.

Ha így folytatod, akkor a 2023-as budapesti világbajnokságra való kijutás is egyre inkább ott lebeghet majd a szemed előtt…

Pontosan a jövő évi budapesti vb miatt döntöttünk úgy, hogy elkezdünk a maratoni távra készülni. Ha minden igaz, akkor az összes olyan versenyszámban, ahol egyetlen magyar atlétának sem lesz vb-szintje, ott egy-egy szabadkártyát kapunk az induláshoz.

Abban reménykedem, hogy egy jó futással, egy biztató eredménnyel én kapnám majd meg azt. De a legbiztosabb mégis az lenne, ha egy jövő évi tavaszi maratonin megfutnám a vb-szintet.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.