Szögi István csúcsdöntésre készül Liévinben

Szögi István

Hat magyar atlétának szurkolhatunk az Indoor Tour Gold sorozatának Liévin-i versenyén. Közülük Szögi István 2000 méteren áll rajthoz, méghozzá nem kisebb céllal, mint a táv magyar rekordjának megdöntése.

Amikor Banai Róbert 1990. február 14-én felállította a 2000 méter magyar csúcsát, Szögi István még meg sem született. Az SVSE atlétája öt évvel később látta meg a napvilágot, most pedig arra készül, hogy megdöntse nagy elődje 5:02.98-as nemzeti rekordját Liévinben.

Ebben veszprémi csapattársa, Kiss Gergő Xavér iramfutóként fog neki segíteni a franciaországi versenyen. Szögi tavaly óta már az 1500 méter fedett pályás rekorderének mondhatja magát, most egy ritkábban látott távon is beírhatja magát a magyar atlétika történelemkönyvébe.

A 2000 méter 22:38-as rajtjával a program utolsó eleme lesz, de tokiói olimpikonunk futása előtt további négy magyar is megméreti magát Franciaországban. Kozák Luca és Kerekes Gréta egymás oldalán harcolhatnak azért, hogy bejussanak a 60 méteres gátfutás 21:52-kor kezdődő döntőjébe.

Szűcs Valdó a New York-i versenyhez hasonlóan megint összemérheti erejét a világcsúcstartóval, ugyanis Grant Holloway szintén a második előfutamban kapott helyet, amit a tervek szerint 21:10-kor lőnek majd el.

Nguyen Anasztáziának egy olyan mezőnyben kell helyt állnia távolugrásban, amiben az előző év Gyulai István Memorial-győztese, Maryna Bekh-Romanchuk mellett ott lesz a tokiói olimpián világcsúccsal aranyérmet nyerő hármasugró, Yulimar Rojas is. Noor Vidts és Maria Vicente neve pedig a többpróba-versenyekről lehet ismert.

A magyar érdekeltségű eseményeken túl érdemes lesz azt is figyelemmel követni, hogy állnak a világsztárok a fedett pályás szezon közepén. Jakob Ingebrigtsen (férfi 1500 méter), Lamont Marcell Jacobs (férfi 60m sík), Selemon Barega és Mohamed Katir (férfi 3000 méter), Gudaf Tsegay (női 1 mérföld), Katie Nageotte (női rúdugrás), illetve Elliot Gilles (férfi 800 méter) versenyzése sem fog csalódást okozni.

Indoor Tour Gold sorozat, Liévin, a magyar atléták időrendje:

20:25 Kozák Luca és Kerekes Gréta, 60m gát, 1. előfutam (döntő: 21:52)

21:00 Nguyen Anasztázia, távolugrás

21:10 Szűcs Valdó, 60m gát, 2. előfutam (döntő: 22:20)

22:38 Szögi István és Kiss Gergő Xavér, 2000 méter

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.