Szögi István megdöntötte a fedett pályás magyar csúcsot 2000 méteren

Szögi István nem titkolt célja volt, hogy szeretné megdönteni a 2000 méter fedett pályás magyar rekordját az Indoor Tour Gold sorozatának Liévin-i állomásán. Tokiói olimpikonunk sikerrel járt a csütörtök esti viadalon, aki ezzel számunkra elvitte a showt még az 1500 méteren világcsúcsot futó Jakob Ingebrigtsen elől is.

A tavalyi 1500 méteres rekorddöntése után Szögi István ezúttal a 2000 méter 32 éve fennálló fedett pályás magyar csúcsát nézte ki magának. Tokiói olimpikonunk remek taktikával, a helyezésén és a tempóján fokozatosan javítva végül a 7. helyen ért célba.

Ami ennél sokkal fontosabb, az az 5:00.73-as ideje, amivel több mint két másodperccel futott jobbat, mint Banai Róbert 1990-ben elért magyar csúcsa (5:02.98). Ott volt a mezőnyben SVSE-s csapattársa, Kiss Gergő Xavér is, aki iramfutóként segítette a többieket a minél jobb eredmény elérése érdekében.

„Nagyon gyors tempót kértek Geritől, ami alapján úgy gondoltuk, hogy néhányan világcsúcsot akarnak majd futni. Tudtuk, hogy a mezőny legelejével nem szabad elmennem, így az elején nagyjából a mezőny közepére helyezkedtem. De ott hirtelen elkezdett egy kisebb szakadék lenni, ami után egyedül találtam magam, több körön keresztül is nekem kellett vezetni az üldözőbolyt.

Mivel a táv legnehezebb szakaszát egyedül kellett teljesítenem, ezért az utolsó pár körre elkezdtem fáradni. Ekkor többen megelőztek, ami valamelyest segített is, hogy tudtam kire tapadni, és nem lassultam tovább. Picit sajnálom, hogy a jó hajrám ellenére sem sikerült öt perc alá becsúsznom, de összességében nagyon örülök a magyar csúcsnak. Nem sokszor volt részem ilyen jó hangulatban, telt házas közönség előtt futni, ez is sokat segített a célom elérésében” – értékelt a MASZ-nak a verseny után az immáron kétszeres országos csúcstartó.

Szintén két magyar induló volt 60 méteres gátfutásban, ráadásul mindketten ugyanabból az előfutamból rajtolhattak el. Kozák Luca a 2. helyen ért célba 8.11-es idővel, amivel összesítésben a negyedikként kvalifikálta magát a fináléba. Kerekes Gréta egy századot javított ugyan idei legjobbján, de 8.33-as eredménye nem volt elég a továbbjutáshoz.

A döntő egy hihetetlenül szoros versenyt hozott, az első helyezett Leticia Bapté kereken 8 másodpercet futott, mögötte a 2. és az 5. között alig hat századmásodperc volt. Magyar csúcstartó gátfutónk végül 8.12-es idővel, célfotóval az 5. lett.

Nguyen Anasztázia távolugrásban volt ott az észak-franciaországi kisvárosban, ahol a harmadik sorozatban érte el legnagyobb ugrását. 6.37 méterrel a 8. pozíció lett az övé. A győzelem a venezuelai Yulimar Rojasé lett, akivel könnyen lehet, hogy idén hármasugrás mellett távolban is komolyan számolni kell majd.

Szűcs Valdó kisebb sérülése miatt nem indult el a férfiak 60 méteres gátfutásában, amit „természetesen” a világcsúcstartó Grant Holloway nyert meg játszi könnyedséggel, előbb 7.40-et, majd 7.35-öt futva.

Az este legnagyobb nemzetközi szenzációját a férfiak 1500 méteres versenye hozta, amelyben a norvég Jakob Ingebrigtsen 3:30.60-as új világrekordot ért el. A még mindig csak 21 esztendős olimpiai bajnok 44 századot faragott az etióp Samuel Tefera három évvel ezelőtti csúcsából.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.