Sztárparádé a világ atlétikapályáin a következő hetekben

Megnéztük, hogy milyen bejelentések történtek az előttünk álló Gyémánt Liga és Continental Tour Gold versenyek kapcsán az elmúlt egy hónapban.

Örömmel jelentjük, hogy beindult az atlétikai szezon érdemi része itthon és külföldön is. A Continental Tour Gold sorozatából már áprilisban is rendeztek versenyeket, majd egy héttel ezelőtt Dohában a Gyémánt Liga is kezdetét vette. Itthon a 10 000 méteres és a Félmaraton Magyar Bajnokság mellett már a Csapatbajnokság elődöntőjén is túl vagyunk.

A következő nagy megmérettetés a május 21-én szombaton Birminghamben sorra kerülő Gyémánt Liga-forduló lesz, ahol Wagner-Gyürkés Viktória olyan kiváló ellenfelekkel futhat majd 5000 méteren, mint amilyen Francine Niyonsaba, Hawi Feysa vagy Fantu Worku. Elaine Thompson-Herah visszalépése dacára sem maradunk klasszisok nélkül, elég a 400 méteres gátfutásban rajthoz álló Dalilah Muhammadra gondolni.

Férfi 110 méteres gátfutásban a legutóbbi két olimpiát megnyerő jamaicaiak, Omar McLeod és Hansle Parchment összecsapását figyelhetjük majd, diszkoszvetésben pedig két svéd, Daniel Stahl és Simon Pettersson küzdhet a győzelemért. Ígéretes mezőny gyűlt össze női távolugrásban is, ahol a fedett pályás világbajnok Ivana Vuleta ellenfelei között Malaika Mihambót, Katarina Johnson-Thompsont és Maryna Bekh-Romanchukot is megtalálhatjuk.

Trayvon Bromell, Andre De Grasse és Yohan Blake 100 méteren, Elliot Gilles, Josh Kerr, Ollie Hoare és Abel Kipsang pedig 1500 méteren néznek majd farkasszemet egymással. Női rúdugrásban szintén parádés versenyre számíthatunk: Katie Nageotte, Sandi Morris, Katerina Stefanidi és Holly Bradshaw neve is szerepel a rajtlistán.

Ahogyan azt az egy hónappal ezelőtti gyűjtésünkből (ITT ELÉRHETŐ) már láthattuk, nem csak július közepén a világbajnokságon, de két hónappal előtte, a május 28-i Hayward Fielden megrendezésre kerülő Gyémánt Liga-versenyen is egészen félelmetes mezőnyök formálódnak minden egyes számban.

Shelly-Ann Fraser-Pryce (100 méter), Mujinga Kambundji (200 méter) és Shaunae Miller-Uibo (400 méter) révén már mindhárom sprintszámban biztosan lesz egy-egy világklasszis. Női diszkoszvetésben a legutóbbi három ötkarikás játékok bajnokaiként Valarie Allman és Sandra Perkovic méri össze erejét.

A nagy múltra visszatekintő Bowerman Mile-on jöhet a Tokióban 1500 méteren olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsen és Timothy Cheruiyot párharcának a visszavágója. Sőt, rajtuk kívül is olyan sztárok szólhatnak bele az első hely kérdésébe, mint amilyen a riói olimpiai aranyérmes Matthew Chentrowitz, vagy Abel Kipsang és Samuel Tefera.

Eugene-ben érdemes lesz a még hosszabb távokra is odafigyelni, kíváncsian várjuk, hogy mire megy Emma Coburn hazai pályán a szám világbajnoki címvédőjével, Beatrice Chepkoech-csel. A férfiak 5000 méteres versenyének minden pillanata nagy izgalmakat tartogat, hiszen már Mo Ahmed, Paul Chelimo, Selemon Barega és Jacob Kiplimo részvétele is hivatalossá vált.

Darlan Romani a belgrádi fedett vb-n mindenkit meglepett azáltal, hogy Tom Walsh mellett a világcsúcstartó – a 2022-es Gyulai István Memorialra már szintén bejelentett – Ryan Crousert is legyőzte. Joe Kovacs formája szintén érdekes lehet az elmúlt időszakban a 400 m gát mellett divatossá váló másik versenyszámban.

Az Ostrava Golden Spike minden évben azok közé a legszínvonalasabb versenyek közé tartozik, amelyek nem a Gyémánt Liga részei. A Continental Tour Gold sorozatába tartozó viadalra ezúttal május 31-én kerül sor, és kiderült, hogy a már korábban bejelentett Femke Bol és Gianmarco Tamberi csak kettő volt a számos világsztár közül, akik a hónap utolsó napján Csehországba látogatnak.

A két legjobb afrikai sprinter, Ferdinand Omanyala és Akani Simbine összecsapása május elején Kenyában elmaradt, de úgy néz ki, hogy Ostravában összejöhet 100 méteren. Barbara Spotaková és Maria Andrejczyk révén női gerelyhajításban cseh-lengyel csatára számíthatunk, a férfiak versenye szintén sztárparádét hoz majd: a hazaiak kiválósága, Vitezslav Vesely olyan kihívókkal néz farkasszemet, mint Johannes Vetter, Kershorn Walcott és Anderson Peters.

Miltiadis Tentoglu egyik első versenyét teljesíti szabadtéren távolugrásban, a női 200 méter legnagyobb esélyese a szám korosztályos világrekordere, Christine Mboma lesz. Lamecha Girma miatt érdemes lesz a férfi 3000 méteres akadályfutást is figyelemmel követni. Súlylökésben Tom Walsh és Joe Kovacs három nappal Oregon után a cseh városban is megmérkőzik egymással, hogy aztán Bydgoszczban Darlan Romanival kiegészülve vívjon háromesélyes csatát a győzelemért.

A június 3-i lengyelországi Gold versenyére a férfi rúdugrás mezőnye is szépen formálódik, ahol Sam Kendricks, Valentin Lavillenie és Chris Nielsen is célba veszi a hat métert. Három nappal később Hengelóban Johannes Vetter és Anderson Peters (gerelyhajítás), illetve Yohan Blake és Andre De Grasse (100 méter) párharcára figyelhetünk majd.

A június 5-i marokkói Gyémánt Liga-fordulóról nincs még hivatalos információ, de nagy valószínűséggel az egyik legnagyobb név természetesen a minden valószínűség szerint – hazai pályán – rajthoz álló olimpiai bajnok, Soufiane El Bakkali lehet 3000 m akadályon.

A római Golden Galáról már annál többet tudunk, Doha után ismét egymás ellen ugrik a két jó barát, Mutaz Essa Barshim és – az augusztus 8-án megrendezésre kerülő Gyulai István Memorialra már szintén bejelentett – Gianmarco Tamberi. Csak nehogy megint ellopja tőlük a show-t a dél-koreai Woo Sang-Hyeok… Igaz, utóbbinak az indulását egyelőre még nem jelentették be a szervezők.

Nem úgy férfi 100 méteren Fred Kerley és Trayvon Bromell nevét, akik szeretnék minél nagyobb erőkifejtésre késztetni az olimpiai bajnokként ekkora olasz közönség előtt még egyszer sem futó Lamont Marcell Jacobsot. A legrövidebb mellett a leghosszabb Gyémánt Liga-számban is klasszisok csapnak össze egymással, Selemon Barega, Jacob Kiplimo, Muktar Edris és Yomif Kejelcha neve is ismert az 5000 méter résztvevői közül.

Férfi diszkoszvetésben a többszörös Gyulai Memorial-győztes Daniel Stahl mellett honfitársa, Simon Pettersson és a szlovén Kristjan Ceh is megmutathatja tudását, női távolugrásban pedig Ivana Vuleta, Maryna Bekh-Romanchuk és Malaika Mihambo a birminghami forduló után ismét egymás ellen nézhetik meg, hol tartanak a világeseményekre való felkészülésükben.

Turkuban a férfi gerelyhajítók mellett a női magasugróké lehet a főszerep: Yuliya Levchenko, Nicola McDermott és Eleanor Patterson egy nagyszerű versennyel rukkolhatnak elő a Paavo Nurmi Gamesen június 14-én, amivel megalapozhatják egy másik rangos skandináv egynapos, az oslói Bislett Gamest. A norvég fővárosban férfi 100 méteren Lamont Marcell Jacobs és Akani Simbine jóvoltából kontinensek csatáját figyelhetjük majd.

A férfiak kalapácsvetésében is erős mezőny formálódik, a hazaiak kiválóságának, Elvind Henriksennek olyan kihívói lesznek, mint Pawel Fajdek, Wojciech Nowicki vagy Mykhaylo Kokhan. Armand Duplantis szereplését Hengelo után nem messze Svédországtól is kiemelt érdeklődés övezheti rúdugrásban, aki Sam Kendricks és Renaud Lavillenie társaságában próbálja majd megörvendeztetni rajongóit.

Június 18-án Párizsban szintén Gyémánt Ligát rendeznek, ahol Shelly-Ann Fraser-Pryce (női 100 méter), Shaunae Miller-Uibo (női 400 méter) és Steven Gardiner (férfi 400 méter) megjelenésére is okkal számíthatunk.

Ezek lesznek a legnagyobb versenyek június utolsó hétvégéjéig, amikor a nemzeti bajnokságokat bonyolítják majd le. Ekkor kerül majd sor a 127. Magyar Bajnokságra is, amit június 24-26. között a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban rendeznek majd meg.

Arra sem kell már sokat várni, hogy a fentebb felsorolt világsztárok közül jó néhányat Magyarországon köszönthessünk: érdemes már most IDE KATTINTVA megvenni jegyeket az augusztus 8-i Gyulai István Memorialra, hogy ne maradjanak le például arról, hogy mekkorát ugrik Armand Duplantis a székesfehérvári viadalon.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.