Tóth Anna számára reménykeltően sikerült a fedett pályás szezon

Tóth Anna

A DVTK U20-as világbajnoki bronzérmes gátfutója, a jelenleg Dél-Afrikában készülő Tóth Anna a kiváló fedett pályás szezonja után bizakodó a nyarat illetően.

A napokban visszatért remeklése színhelyének közelébe a DVTK 18 éves kitűnősége, Tóth Anna, aki Kozák Luca, Krizsán Xénia, Nemes Rita és Nguyen Anasztázia társaságában a dél-afrikai Potchefstroomban vesz részt kéthetes edzőtáborban. Azért csak „közelébe”, mert Kenya fővárosa, Nairobi, ahol tavaly az U20-as világbajnokságon 100 méteres gátfutásban bravúros bronzérmet szerzett, háromezer kilométerre fekszik a mostani helyszíntől.

Tigyi József tanítványa kiválóan kezdte az évet, és fedett pályás 60 gáton az U20-as bajnoki aranya mellé 8.22 másodperces korosztályos hazai rekord társult, majd a felnőtt ob-n is ezüstérmet szerzett Kozák Luca mögött. Eredményével az U20-as világranglista második helyén zárta a benti szezont. Nem csoda tehát, hogy ő is elégedett az eddigiekkel.

„A fedett pályás szezon előtt, nagyon kíváncsi voltam, hogy mire lesz elég az alapozás és a felkészülés, mert nem igazán tudtam, hogy hol tarthatok – mondja Tóth Anna. – Aztán az első versenyemen sikerült 8.34-et futnom, ami egyből egyéni csúcs volt, majd utána is hasonló időkkel folytattam. Bizakodó lettem, mert stabilnak tűnt a teljesítményem. Leginkább az egyéni csúcs elérése motivált, nem az országos rekord megdöntése, de amikor megláttam a 8.22-t, akkor természetesen nagyon boldog és elégedett voltam. Ez igazán reménykeltő a nyárra nézve, mert a száz méter gát sokkal jobban passzol hozzám. A rajtom gyenge, így hatvan méteren nehéz kijavítani az elején elkövetett hibát.”

Tigyi József nemrégiben elmondta a tanítványával kapcsolatban, hogy a fedett pályás eredmények mindig jó kiinduló pontok a szabadtéri kalkuláláskor, és ha ezeket veszi alapul, akkor Anna a vébén futott 13.46-ját akár 13.2 környékére is leviheti. Ezzel Anna gyakorlatilag megérkezne a felnőtt nemzetközi szint küszöbére. A fő versenyének pedig idén is az U20-as vb számít, melyet a kolumbiai Caliban rendeznek augusztusban.

„A célom, hogy oda kijussak és jól szerepeljek – folytatja a fiatal futónő. – Elsősorban az egyéni csúcsomat szeretném megjavítani. Szerintem nem sokat számít, hogy tavaly bronzérmes voltam, mert a sprint kiszámíthatatlan. A gátfutás akkor fog sikerülni, ha tényleg tökéletes, és bármikor bárki érhet el kimagasló eredményt. Ezért nincs is igazán papírforma, és ezért sem vagyok elfogult magammal.

A tavaly a hazai szövetség által az Az év áttörése-díjjal is jutalmazott kazincbarcikai ígéret arra is kitért, nem érzi tehernek, hogy a vb-bronzérme után megnőttek az elvárások a szereplését illetően.

„A bronz nekem csak még nagyobb önbizalmat ad, és ha jól sikerül a felkészülés, ismét a döntőért fogok küzdeni a vébén. De mivel korosztályos világeseményről van szó, nem az a lényeg, hogy ki hanyadik. Számomra sem a helyezés a fontos, hanem az időeredmény és a fejlődés.”

Utánpótlássport.hu

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.