Ukrán krízis: szoros együttműködés Seb Coe és Bubka között

lord Sebastian Coe és Szergej Bubka 2019. szeptember 25-én, az 52. IAAF Kongresszuson a dohai Sheraton Grand Doha Resortban

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke tegnap közölte: napi kapcsolatban áll vezető alelnökével, Szergej Bubkával. Az ukrán rúdugró legenda felel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság intézkedéseiért hazájában az orosz támadás okozta háborús helyzetben.

A nemzetközi szövetség tanácsának ülése után Seb Coe Monacóban azt mondta, hogy naponta kétszer is beszél Bubkával, akit egyébként a 2015-ös elnöki választáson riválisa volt és csak nagyon kevés szavazattal győzött le. A WA egy külön alapot is létrehoz, hogy enyhítse az ukrán sportolók nehézségeit.

Coe elmondta azt is, hogy Bubka részt vett a tanács ülésének mindkét napján, habár többször ki kellett mentenie magát a NOB humanitárius programjának koordinálása érdekében. „Az alelnök informált minket a legutóbbi eseményekről, így képesek vagyunk összehangoltan dolgozni a szövetségnél, ahol a tervezett alap révén segíteni tudjuk az ukrán sportolókat” – tette hozzá az elnök.
Március 4-én Bubka – aki 1988-as olimpiai aranyérmét és hat világbajnoki címe közül az első hármat még a Szovjetunió színeiben szerezte – figyelemfelhívó üzenetet posztolt a Twitteren: "Teljes szívemből szeretem Ukrajnámat. Zászlója alatt a legmagasabb kitüntetésben részesültem. Győzni fogunk!"

Arra a felvetésre, hogy az ukrajnai invázió nyomán március 1-jén bejelentett szövetségi döntés megbünteti azokat a sportolókat, akiknek egyetlen bűne az, hogy orosz zászló alatt születtek, Coe így válaszolt: a Tanácsban egyhangú volt a döntés, hogy az ukrán, illetve a két agresszor nemzet (orosz, fehérorosz) sportolói nem részesülhetnek egyforma bánásmódban. Nem könnyű döntések ezek, egyikünk se vette félvállról – tette hozzá.

A március elsején bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban Coe kifejtette: a fehérorosz atlétikai szövetség a szankciók értelmében nem rendezhet nemzetközi vagy európai eseményt, ez vonatkozik a World Athletics Series (WAS)-re, azaz a világbajnokságokra és az egynapos találkozókra vagy bármely más nemzetközi atlétikai versenyre.

Nem lesz továbbá képviseletük a kongresszuson vagy a szavazást igénylő döntéseknél. Nem lesz akkreditációjuk a világrendezvényeken való részvételhez, beleértve a fedett pályás világbajnokságot és az oregoni szabadtéri világbajnokságot is. Ezen kívül nem vehetnek részt semmilyen hivatalos WA szakmai vagy fejlesztési programban. A szankciók azonnali hatályúak és érvényben maradnak a belátható jövőben is.

Borítókép: lord Sebastian Coe és Szergej Bubka 2019. szeptember 25-én, az 52. IAAF Kongresszuson a dohai Sheraton Grand Doha Resortban. Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images az IAAF megbízásából.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.