Ünnepi esemény lesz az idei Fedettpályás Magyar Bajnokság

Scheidler Géza

Szombaton és vasárnap a nemrégiben átadott Nyíregyházi Atlétikai Centrum ad otthont a Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságnak, amelyet a versenysorozat történetében először nem budapesti színhelyen rendeznek meg.

A hazai élmezőny versengése nem csupán a kelet-magyarországi megyei jogú város életében számít különleges eseménynek, hanem a magyar atlétika történetében is, tekintettel arra, hogy a még „festékszagúan” új létesítmény birtokba vétele évtizedes álmok beteljesülését jelenti.

„Minden sportszakmai és versenytechnikai elvárásának jól megfelelő korszerű létesítményben mérhetik össze az erejüket a sportág hazai képviselői, amelynek a pályája és a felszereltsége a lelátók bővítésével akár egy fedett pályás Európa-bajnokság megrendezésére is lehetőséget biztosíthat. Régen vártak már az atlétáink arra, hogy olyan körülmények között mérhessék össze az erejüket, amelyre a felkészülésükbe fektetett munkájuk alapján rá is szolgáltak. Jó esélyt látok arra, hogy szombaton és vasárnap a nemzetközi élmezőnyben szereplők teljesítményéhez mérhető eredményeknek örvendezhetünk, ugyanakkor azok a tehetséges és lelkes fiatalok is kitesznek magukért, akikre a jövő reménységeiként tekintünk”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség tavaly augusztusban kinevezett sportszakmai igazgatója, aki aligha az egyedüli, aki a most következő sportági „rangadót” ünnepi eseménynek is tekinti.

A szakember örömmel állapította meg, hogy a coviddal terhelt nehéz időszak után az eredményes felkészülést ezúttal csak kisebb mértékben nehezítették meg a tiltó és korlátozó intézkedések, viszont senkit sem akadályoztak meg abban, hogy a tervezett munkáját elvégezhesse. Ezért is gondolja úgy Scheidler Géza, hogy a fedett pályás ob jelzésértékű esemény lehet, amely tükröt állít a 2022-ben bizonyítani igyekvő atléták elé, akik közül sokaknak a távolabbi „célversenye” a 2023-as budapesti világbajnokság lesz, a hazai pálya minden előnyével.

A sportszakmai igazgató szerint az előjelek kifejezetten jók a nyíregyházi ob előtt, és ezt a jóslatát valóban elismerésre méltó eredmények támasztják alá.

„Kozák Luca a lengyelországi Torunban beállította 60 gáton a fedett pályás magyar csúcsot, a szintén gátas Szeles Bálint és a 800-as Vindics Balázs is olyan eredménnyel rukkolt ki, amivel kiérdemelték a márciusi belgrádi fedett pályás világbajnokságon való részvétel jogát. A távolugró Lesti Diána stabil 6.40-6.50-es formába lendült, de ennél többre lenne szüksége, hogy ő is vb-csapattag lehessen. A középtávfutó Szögi István viszont néhány napja 32 éves fedett pályás magyar csúcsot javított meg a 2000 méteren, amiből arra lehet következtetni, hogy a kenyai magaslati edzőtáborból jól profitált.”

A magyar atlétika számára nagy örömöt jelent, hogy a napokban a fedett pályás vb- arany- és ezüstérmes Márton Anita „felkészülésből” ismét 17 méternél jobb eredményt ért el. Ő is ott lesz a nyíregyházi mezőnyben, a belgrádi szereplésével kapcsolatos döntését viszont csak az ob után, az ott elért eredményének függvényében készül meghozni Eperjesi Lászlóval, az edzőjével együtt.

„A hétvégi ob mezőnyéből hiányozni fog a többpróbázó Krizsán Xénia és a gátfutó Szücs Valdó is – folytatta Scheidler Géza. – A 2021-ben az Év Atlétanőjének megválasztott MTK-s versenyző a nyári müncheni szabadtéri Európa-bajnokságon szeretne bizonyítani, ezért mindent ennek a versenynek rendel alá, a Debrecenbe átigazolt Szücs Valdó viszont sérülés miatt kényszerül lemondani a hazai tétversenyről és valószínűleg az egész fedett pályás idényről is.

Ennek ellenére a bajnokság szinte minden számában erős mezőnyök kialakulására, így nagy csatákra lehet számítani. Példaként csak egyetlen számot emelnék ki, még pedig a női 60 méteres gátfutást, ahol ugyan Kozák Luca a nagy esélyes, de bátor versenyzéssel ott lehet a nyomában az U20-as csúcsot megjavító Tóth Anna, valamint Kerekes Gréta is" – ezzel zárta nyilatkozatát a MASZ sportszakmai igazgatója, aki arra számít, hogy a belgrádi „”téli” világbajnokságon 6-7 tagú válogatott képviselheti a magyar színeket.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.