Világcsúcstartók és olimpiai bajnokok jönnek a Gyulai István Memorialra

Már az első körben óriási sztárparádét jelentettek be a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői az idén augusztus 8-án Székesfehérváron sorra kerülő egynapos viadalra.

Nagyon úgy néz ki, hogy minden idők legszínvonalasabb Gyulai István Memorialja jön majd a két nagy nyári világesemény, az oregoni világbajnokság és a müncheni Európa-bajnokság között. A Continental Tour Gold sorozata a Gyémánt Liga utáni legnagyobb egynaposokat foglalja magában – ebbe tartozik az Atlétikai Magyar Nagydíj is.

Már a tavalyi viadal is a világ ötödik legszínvonalasabb egynaposát hozta az ott elért eredmények alapján. Székesfehérvár ezzel olyan nagyvárosok hatalmas múltra visszatekintő versenyeit előzte meg, mint amilyen Párizs, Brüsszel, Stockholm, Oslo vagy Berlin.

„Nagyjából 13-14 évvel ezelőtt Spiriev Attila ötletéből merült fel először, hogy milyen lenne egy ilyen versenyt rendezni Magyarországon, amire Deutsch Péter is egyből pozitív visszajelzést adott. Hálás vagyok, hogy van egy olyan nap az évben, amikor édesapámról meg tudunk emlékezni méltó módon. Ráadásul ez a rendezvény a világ legjobbjai közé emelkedett” – mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, aki a legendás sportriporter és sportvezető fiaként került bele a sportág vérkeringésébe.

„Kijelenthetjük, hogy a világ legjobbjai vagy visszatérve, vagy újonnan eljőve rendszeresen hazánkba látogatnak. A Magyar Atlétikai Szövetség elnökeként pedig azért szeretnék köszönetet mondani, hogy a magyar atléta család pozitívan áll az elképzeléseinkhez. Egy olyan profi szemléletből álló csapatot sikerült összehoznunk, akik szívügyüknek tekintik a sportágat.

Minden nap azért dolgoznak, hogy a sportág hazai és nemzetközi szinten is előrelépjen. Ennek az egyik legfontosabb alkotóeleme a Gyulai István Memorial, ami lehetőséget ad a legjobbjainknak, hogy erős mezőnyben megmérettessék magukat. ’A legenda folytatódik’ – nem vagyok elfogult, amikor azt mondom, hogy a verseny névadója is ebbe a kategóriába tartozott” – mondta a sportvezető.

„A Memorial mellett 2023-ban hazánkban lesz a szabadtéri világbajnokság is, és további olyan eseményeket igyekszünk elhozni, amik a magyar atlétika fejlődését szolgálják és amelyek segítségével vissza tudjuk helyezni az atlétikát a régi dicsőségébe” – foglalta össze a MASZ elnöke a szövetség céljait.

„Soha sem tettük még ilyen magasra a lécet Magyarországon. 90 nap múlva jön a Gyulai Memorial, kevesebb mint 500 nap múlva pedig a budapesti világbajnokság. A történelem az, ami ezt a két eseményt összeköti. A magyar atlétika 125 éves, amiből a Memorial már az elmúlt 12 évében jelen van. Amikor elindítottuk 2011-ben a versenyt, akkor ’A legenda folytatódik’ szlogennel szerettünk volna méltóképpen tisztelegni nem csak Gyulai István emléke előtt, hanem a 80-as évek Budapest Nagydíjainak hangulatára és minőségére is visszautalni” – ezt már Deutsch Péter, a verseny szervezőbizottságának elnöke mondta, visszaemlékezve arra, amikor Carl Lewis vagy éppen Edwin Moses megtöltötte a Népstadiont.

„2021-ben a világ egynapos versenyei közül az ötödik legerősebbet rendeztük meg. 16 olyan atléta volt, aki indult a Gyulai Memorialon, és pár héttel később olimpiai bajnok lett Tokióban. A korábbi magyar sikerek Baji Balázs és Kozák Luca révén szintén a közös történelmünket erősítik. Különösen fontos az előttünk álló alig több mint egy év, hiszen 2023-ban a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot fogjuk Budapesten megrendezni. Méretében csak az olimpia és a labdarúgó világbajnokság áll felette” – tekintett előre a sportvezető a 2023. augusztus 19-27. között sorra kerülő versenyre.

Az, hogy milyen világsztárok érkeznek évről évre hazánkba, nagy részben Spiriev Attilán, a Gyulai István Memorial sportigazgatóján múlik.

„Idén nem a pontszámot határoztuk meg célként, hanem azt, hogy minél több világsztárt tudjunk bemutatni a közönségnek egy évvel a budapesti vb előtt. A másik, hogy minél több magyar atlétának lehetőséget szeretnénk adni, ami idén még nagyobb hangsúllyal bír majd a versenyen.

A magyar atlétikának egyértelműen az Európa-bajnokság lesz az idei célversenye, mert szinte ugyanabban az időben rendezik, mint egy év múlva a budapesti világbajnokságot. Érdekes kihívás lesz, mert az oregoni világbajnokság és a müncheni Eb között rendezzük majd a Gyulai Memorialt az idei évben, de állunk elébe” – mondta.

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója az alábbi világsztárok indulását jelentette be a 2022-es Gyulai István Memorialra:

  • Halász Bence: világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető, aki korábban már hatszor is megmérethette magát a Gyulai István Memorialon. A 24 éves magyar atléta 2019-ben és 2020-ban is második lett a versenyen.
  • Ryan Crouser: olimpiai bajnok súlylökő, aki a 2021 óta a szám világcsúcstartójának mondhatja magát. Az amerikai klasszis 31 éve fennálló rekordot döntött meg az idei világbajnokság helyszínén, Oregonban.
  • Jasmine Camacho-Quinn: A Puerto Ricó-i gátfutónő tavaly pár nappal a Gyulai István Memorial után Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A japán fővárosban minden idők negyedik leggyorsabbja lett 100 méteres gátfutásban, az elődöntőben felállított 12.26-os olimpiai csúcsának köszönhetően.
  • Gianmarco Tamberi: A világ atlétikájának egyik legszínesebb egyénisége, akinek a szenvedélyét érdemes a helyszínen átélni. Nagyon kevés sportoló tud olyan hangulatot teremteni, mint a temperamentumos olasz magasugró. Ő is olimpiai bajnok, aki Tokióban a katari Mutaz Essa Barshimmal osztozott az aranyérmen, az ötkarikás játékok egyik legemlékezetesebb pillanatát okozva.
  • Anita Wlodarczyk: A kalapácsvetés női világcsúcstartója korábban ötször vett részt a Gyulai István Memorialon, és mindegyik alkalommal győztesen hagyhatta el a dobókört. A lengyel legenda háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokként vág neki a szezonnak.
  • Daniel Stahl: A 29 éves svéd atléta napjaink legjobb diszkoszvetőjeként érkezik Székesfehérvárra. 2019-es világbajnoki címe után 2021-ben Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A legutóbbi három évben ő nyerte a Gyulai István Memorialt.
  • Armand Duplantis: A fiatal svéd rúdugró 21 éves korára átírta Szergej Bubka teljes örökségét. Szabadtéren és fedett pályán is övé minden idők legjobb eredménye, a fedett pályás világbajnokságon elért 620 centiméteres világcsúcsáért sem kellett messzire menni. De Belgrád után ezúttal elég lesz Székesfehérvárig utaznunk, hogy az olimpiai bajnokot láthassuk három emeletnyi magasságba ugrani.

Az augusztus 8-i Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra a jegyértékesítés is elkezdődött a szerdai napon.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.