WA: elindult az ukrán atlétákat segítő alap

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a Nemzetközi Atlétikai Alapítvánnyal (IAF) és a Gyémánt Liga Szövetség tagjaival közösen elindította az Ukrajna Alapot a hazájukban a konfliktus által érintett profi sportolók támogatására.

Az alap célja, hogy az ukrán élsportolók és kulcsfontosságú támogatóik továbbra is eddzenek, kvalifikálhassák magukat és részt vehessenek a világbajnokságokon az ukrajnai orosz inváziót követően.

Két csoport jogosult a támogatásra: egyéni sportolók (1. csoport), a sportolókat segítő kulcsfontosságú személyzet és a közvetlen családtagok (2. csoport).

Az 1. csoportba azok a sportolók tartoznak, akik az Ukrán Atlétikai Szövetséghez tartoznak, és kvalifikálták magukat, vagy esélyesek arra, hogy részt vegyenek bármely közelgő atlétikai világbajnokságon az alap lezárásáig. A második csoportba azok tartoznak, akik kijelölt edzőként vagy csapatvezetőként tevékenykednek az 1. csoport sportolóinak, valamint a szülők, házastársak és az 1. csoport sportolóival együtt élő gyermekek.

Sebastian Coe, a WA elnöke így nyilatkozott:

„Természetes, hogy atlétikai közösség mindent megtesz, hogy támogassa azokat az ukrán sportolókat, akik ebbe a szörnyű helyzetbe kerültek, és a segítségünkre van szükségük az edzés és a versenyzés folytatásához. Tudom, hogy több európai tagszövetségünk már befogadott ukrán sportolókból álló csoportokat edzőtáborokba, és hálás vagyok humanitárius hozzáállásukért a jelenlegi tragikus körülmények között. Ez az alap további támogatást nyújt az ukrán sportolóknak, hogy némi stabilitást és biztonságot kapjanak, miközben felkészülnek arra, hogy országukat képviseljék, amíg a háború folytatódik.”

Jevhenij Pronin, az Ukrán Atlétikai Szövetség elnöke is kommentálta a hírt:

„Sötét időkben tisztán lehet látni a ragyogó embereket. A WA, a Gyémánt Liga, az IAF és minden nemzeti szövetség, amely felajánlotta nekünk a segítségét – ez az egység és a támogatás ereje! Minden nap szívből köszönöm az egész világközösségnek, hogy kinyitotta otthona ajtaját népünknek, mindenkinek, aki segíti sportolóinkat és családjaikat, valamint a WA-nak, hogy létrehozták ezt az alapot a sportolóink ​​és a sportágunk számára.”

Az alap jelenlegi költségvetése 190 000 dollár, amelyet az IAF, a Gyémánt Liga tagjai és a World Athletics hozzájárulásaiból hoztak létre. A Gyémánt Liga Szövetség korábban 30 000 dollárt adományozott közvetlenül az Ukrán Atlétikai Szövetségnek, és az egyes versenyek szervezői közül sokan további utazási és szállástámogatást nyújtanak azoknak a sportolóknak, akik versenyezni akarnak ezeken az eseményeken.

Várhatóan akár 100 ukrán sportoló is igényelhet pénzügyi támogatást ebben az évben. Az alap a 2023. december 31-re kitűzött zárásig bármikor fogad további hozzájárulásokat.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.